Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σφίγγει» ο κλοιός του κοροναϊού γύρω από την Ελλάδα, όσο συνεχίζεται η κάθοδος των Βαλκάνιων

«Σφίγγει» ο κλοιός του κοροναϊού γύρω από την Ελλάδα, όσο συνεχίζεται η κάθοδος των Βαλκάνιων

O κοροναϊός αναζωπυρώνεται παγκοσμίως και ειδικά στα Βαλκάνια, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να ανοίξει πλήρως τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου.

Την ώρα που η μάχη με τον κοροναϊό τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο δεν έχει τελειώσει ακόμα, η χώρα μας «πολιορκείται» κυριολεκτικά από τον ιό, καθώς η πανδημία γνωρίζει έξαρση στα Βαλκάνια.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία σε πολίτες και επιστήμονες ενόψει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για τον τουρισμό από την 1η Ιουλίου. Πέρα από την υποδοχή ταξιδιωτών από διεθνείς προορισμούς σε αεροδρόμια και λιμάνια, την Τετάρτη 1η Ιουλίου προβλέπεται να ανοίξουν ο συνοριακός σταθμός των Ευζώνων. Υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται το άνοιγμα των συνοριακών σταθμών σε Κρυσταλλοπηγή, Νυμφαίο, Καστανιές και Κήπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δύο από τα δέκα κρούσματα της Κυριακής είναι εισαγόμενα από πρόσφατο ταξίδι στην Αλβανία.

Οι ειδικοί χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου», καθώς μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.

Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας αποτελούν την πλειοψηφία των επισκεπτών στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει τοπικές εξάρσεις του κοροναϊού σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Παράλληλα, μεμονωμένα κρούσματα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στα νησιά μας με περιστατικά στη Σύρο, τη Λέσβο, την Αίγινα και την Κρήτη.

Η κάθοδος των τουριστών από τα Βαλκάνια

Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Οι Σέρβοι πολίτες είναι ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες Βαλκάνιους που πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες – οι οποίοι καταγράφονται – που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Δραματική η κατάσταση σε Σερβία και Αλβανία

Στη Σερβία, από την οποία έχουν ήδη φτάσει πάνω από 10.000 τουρίστες στη χώρα μας, παρατηρήθηκε έξαρση του κοροναϊού την τελευταία εβδομάδα.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 254 νέα κρούσματα ενώ απεβίωσαν τρεις ασθενείς. Τα θύματα από την εκδήλωση της πανδημίας ανέρχονται σε 270 και τα συνολικά κρούσματα σε 14.046.

Ουρές σχηματίζονται έξω από τα Covid-19 ιατρεία, τα οποία είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Συναγερμός έχει σημάνει και στο Κόσοβο, όπου το Σάββατο βρέθηκαν 96 θετικά κρούσματα, και στο Μαυροβούνιο.

Την ίδια ώρα, ο κοροναϊός «καλπάζει» και στην Αλβανία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 72 νέα κρούσματα και δύο νεκροί.

Πάντως, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς από τα Ιωάννινα, τα χερσαία σύνορα με την Αλβανία στην Κακαβιά δεν προβλέπεται να ανοίξουν άμεσα.

Βήμα – βήμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος των επισκεπτών

Τρία βήματα θα πρέπει να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί την χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

1)    Όσοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα από το εξωτερικό θα πρέπει τουλάχιστον 48 ώρες πριν να συμπληρώνουν την ειδική φόρμα στο travel.gov.gr

2)    Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση των στοιχείων από ομάδα ειδικών.

Στα κριτήρια επικινδυνότητας συγκαταλέγονται:

–    Η χώρα προέλευσης
–    Το ιστορικό υγείας
–    Οι χώρες στις οποίες έχει ταξιδέψει

3)    Εφόσον συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ο επισκέπτης θα λαμβάνει με μήνυμα μέσα σε 24 ώρες ένα ειδικό barcode. Αυτό θα το επιδεικνύει στις ελληνικές αρχές κατά την άφιξή του στη χώρα και έτσι θα ξέρουν ποιος πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω.

Όποιος βρεθεί θετικός θα μπαίνει σε καραντίνα για 14 μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024