Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας από την Αθήνα προς την Άγκυρα

Μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας από την Αθήνα προς την Άγκυρα

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα, απαντά με ψυχραιμία και εποικοδομητικές ενέργειες στις τουρκικές προκλήσεις, στέλνει η κυβέρνηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα, απαντά με ψυχραιμία και εποικοδομητικές ενέργειες στις τουρκικές προκλήσεις, στέλνει η κυβέρνηση, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα κρατά χαμηλούς τους τόνους, μη θέλοντας να καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τετελεσμένα και θα αντιδράσει δυναμικά.

Παράλληλα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να στείλει μήνυμα τόσο στην Άγκυρα όσο και στη διεθνή κοινότητα, ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αλλάξει το κλίμα στα ελληνοτουρκικά για να μπορέσει να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από την τουρκική πλευρά η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική των προκλήσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι της επικοινωνίας Μητσοτάκη -Ερντογάν προηγήθηκαν συνεχείς δηλώσεις του συνόλου της Τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με τις οποίες η Άγκυρα «σβήνει»  Ελληνικά νησιά από τον χάρτη, δεν τους αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και προετοιμάζεται για έρευνες.

Άλλωστε, στο τηλεφώνημα, δεν συζητήθηκαν τα θέματα αγκάθια στις σχέσεις των δύο χωρών όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το προσφυγικό.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας

Γεγονός είναι πάντως ότι μετά από σχεδόν ένα εξάμηνο ψυχρότητας οι δύο ηγέτες συνομιλήσαν και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας.

Κάτι που επισήμανε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στο MEGA.

«Ο διάλογος επιβάλλεται. Γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε γι’ αυτά που ενώνουν τις δύο χώρες. Τουρισμό και οικονομία. Κα άφησε ανοιχτό παράθυρο να συζητήσουμε για άλλα θέματα. Μιλάμε, θέλουμε διαύλους επικοινωνίας και μείωση της κρίσης. Αυτό έδειξε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού.

Εμείς ως υπουργείο Άμυνας κάνουμε σκληρά τη δουλειά μας» επισήμανε.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα»

Σημείωσε δε, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα μας είναι απολύτως έτοιμη, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της.

«Δεν συμφέρει την Τουρκία το θερμό επεισόδιο. Τεστάρεις κάποιον που είναι υπέρτερός σου και θέλεις να δεις ποια είναι τα ευαίσθητά του σημεία για να τον χτυπήσεις. Στον αέρα και αλλού υπερτερεί η Ελλάδα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο. Έχει ανοιχτεί σε πολλαπλά πεδία, είναι πολλοί δρώντες που έχει απέναντί της και πουθενά δεν έχει πετύχει στρατηγική νίκη» σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση ελληνοτουρκικής εμπλοκής, η χώρα μας θα είναι μόνη της, ο κ. Στεφανής ήταν ξεκάθαρος: «Η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την εδαφική της ανεξαρτησία και κυριαρχία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε την κατεύθυνση, τη θέληση και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Οι άλλες χώρες θα έρθουν κοντά μας όταν μας δουν να το κάνουμε σωστά. Όπως έγινε και στον Έβρο» υπογράμμισε, ενώ για το ενδεχόμενο νέων προσφυγο-μεταναστευτικών ροών, είπε ότι «δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις του Ερντογάν.

Εμείς ξέρουμε τη δυνατότητά του. Καθημερινά γίνονται αποτροπές στη θάλασσα. Είναι καταπληκτική η δουλειά του λιμενικού. Εκτιμούμε ότι η Τουρκία θα επανέλθει στο θέμα μετά κοροναϊού».

Σχετικά με την ανησυχία των Ελλήνων για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, όπως αποτυπώθηκε στη δημοσκόπηση της GPO για «ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ», έκανε λόγο για απόλυτη ετοιμότητα της χώρας.

«Εγγυόμαστε απόλυτα την ασφάλεια της χώρας. Επιχειρησιακά είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Η προχθεσινή άσκηση που υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε σύντομο χρονικό διάστημα, το επιβεβαιώνει. Έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Και παράλληλα ακούμε την κατεύθυνση του κ. πρωθυπουργού για διευρυμένη επικοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, υπογράμμισε τη σημασία της συνοχής και του ηθικού ως συντελεστές ισχύος, στους οποίους, μεταξύ άλλων, η Αθήνα υπερτερεί της Άγκυρας.

«Η Ελλάδα προασπίζεται τα σύνορά της»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και διάλογος.

Διερωτήθηκε  ωστόσο ότι «διάλογος με κάποιον ο οποίος είναι προκλητικός και παραβαίνει το διεθνές δίκαιο πως μπορεί να γίνει», αναφέροντας παράλληλα ότι «η Τουρκία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει απομονωθεί διεθνώς».

«Το Λιμενικό συμπεριφέρεται με αποφασιστικότητα και τόλμη, προστατεύοντας τα ελληνικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα όμως συμπεριφέρεται και με ευαισθησία, έχοντας σώσει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας εντός των κανόνων του διεθνούς Δικαίου και προασπιζόμενο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε ο Υπ. Ναυτιλίας, «το Λιμενικό Σώμα λειτουργεί πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Έχουμε διπλασιάσει τα μέσα και έχουμε αυξήσει το προσωπικό κι αυτό δείχνει την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα της ηγεσίας και των στελεχών του Λιμενικού. Ενδεικτικό είναι ότι πέρσι τον Ιούνιο, οι ροές ήταν πάνω από 4.000 άνθρωποι ενώ φέτος σχεδόν 200».

«Η Ελλάδα κάνει το αυτονόητο, προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορα της, ενώ οι τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν λέμβους με πρόσφυγες και μετανάστες και τους σπρώχνουν προς την χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Πλακιωτάκης, τονίζοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για όλα. Η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδικεί κάτι στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί διαρκώς».

Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» μεταξύ τουρκικών ακταιωρών με σκάφη του Λιμενικού, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι «διαχρονικά το Λιμενικό έχει αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τέτοιες προκλήσεις και αυτό θα συνεχίσει να κάνει».

«Πολικό ψύχος»

Με τίτλο «Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας μιλούν ξανά»  δημοσίευμα στο Spiegel Online αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «ενδείξεις χαλάρωσης» στις μεταξύ τους σχέσεις.

«Επί μήνες επικρατούσε σιωπή μεταξύ των κυβερνήσεων. Αλλά πλέον υπάρχει ελπίδα ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν η μια την άλλη. Τουλάχιστον οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων μιλούν ξανά. ‘Για να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας’ ανέφερε δήλωση από την Αθήνα. Συνομίλησαν για τις συνέπειες της πανδημίας και για τον τουρισμό».

Το Spiegel, όπως αναφέρει η DW στη συνέχεια κάνει αναδρομή στη δύσκολη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες: «Τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικρατούσε πολικό ψύχος. Ισχυρές δυνάμεις του ναυτικού και από τις δύο χώρες περιπολούν στην ανατολική Μεσόγειο. Στον αέρα γίνονται εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Η τουρκική πολεμική αεροπορία πετά σχεδόν καθημερινά σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από ελληνικά νησιά. Oι δύο χώρες του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες ερίζουν για κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και πιθανολογούν ότι υπάρχουν πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Το Spiegel αναφέρεται επίσης και στα γεγονότα στον Έβρο υπενθυμίζοντας: «Τον Μάρτιο ο Ερντογάν είχε διαμηνύσει ότι τα σύνορα με την Ελλάδα και την ΕΕ ήταν ανοιχτά. Χιλιάδες άνθρωποι τότε πήραν το δρόμο για τη Δύση. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να εισέλθουν στην ΕΕ. Εκείνη την περίοδο η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευχαρίστησε τους Έλληνες επειδή ήταν η ‘ευρωπαϊκή ασπίδα’. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα επαναλαμβάνονται ακόμη σκανδαλώδη γεγονότα.»

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024