Οι κάτοικοι 19 συνοικιών των βόρειων προαστίων της Λισαβόνας όπου επιμένουν εστίες μόλυνσης του κοροναϊού θα περιοριστούν εκ νέου στο σπίτι τους από 1ης Ιουλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Στο όνομα ενός «πολιτικού καθήκοντος περιορισμού στο σπίτι» που θα ισχύσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι πολίτες αυτοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, να ψωνίσουν, να αγοράσουν φάρμακα.

Σε αυτές τις συνοικίες που γειτονεύουν μεταξύ τους αλλά κατανέμονται σε πέντε δήμους, όπως ο δήμος Λισσαβόνας, οι συναθροίσεις περιορίζονται στα πέντε άτομα έναντι 10 που ισχύει σε όλη την περιφέρεια της πρωτεύουσας και 20 στην υπόλοιπη Πορτογαλία.

«Δεν είναι μια επιστροφή στην αρχική κατάσταση» επέμεινε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση «καταστάσεων υψηλής συγκέντρωσης κρουσμάτων σε κατοικημένες περιοχές».

Η κρίση παραμένει «συνολικά σταθερή»

«Γνωρίζουμε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή και για τον λόγο αυτό κάνουμε τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων και τη γρήγορη απομόνωσή τους», εξήγησε ο Κόστα, βεβαιώνοντας ότι η κρίση παραμένει «συνολικά σταθερή» από τότε που η Πορτογαλία χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Σε μια χώρα σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ημερησίως αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400, ενώ είχε πέσει σχεδόν στα 100 στις αρχές Μαΐου.

Συνολικά, η Πορτογαλία καταγράφει λίγο περισσότερα από 40.000 κρούσματα της Covid-19 και σχεδόν 1.500 θανάτους.

Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

Την Τρίτη η κυβέρνηση είχε ήδη επαναφέρει αρκετούς περιορισμούς στη μητροπολιτική περιφέρεια της Λισαβόνας όπως η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ στον δρόμο και το κλείσιμο των εμπορικών και των καφέ από τις 20.00 για να αποφεύγονται συγκεντρώσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο Κόστα είπε επίσης ότι όσοι παρεκκλίνουν από τους ισχύοντες κανονισμούς αντιμετωπίζουν ποινές από 100 έως 500 ευρώ ή από 1.000 έως 5.000 ευρώ οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς το ωράριο λειτουργίας, την απολύμανση, την πληρότητα των εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο