Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Εστία του ιού η Ξάνθη – Αγωνία για το θετικό κρούσμα στον Κορυδαλλό

Κοροναϊός: Εστία του ιού η Ξάνθη – Αγωνία για το θετικό κρούσμα στον Κορυδαλλό

Γιατί οι κλειστές δομές ανησυχούν ακόμη τους ειδικούς.

Δεν έχει υποχωρήσει ακόμη ο κίνδυνος από μία ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα όπως αποδεικνύεται και από την χτεσινή ανακοίνωση με τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 16 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 16 νέα κρούσματα, τα μισά, δηλαδή τα 8 καταγράφηκαν στην Ξάνθη [τα πέντε στη Μύκη εκ των οποίων τα δύο στον Εχίνο, ενώ τρεις καταγράφηκαν στο δήμο Ξάνθης], το ένα στη Ροδόπη, τα δύο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, τα δύο στην Αθήνα, το ένα στην Έδεσσα.

Καταγράφηκαν επίσης δύο εισαγόμενα κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα.

Όσον αφορά την Θεσπρωτία, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται ακόμη σε πόλεις τους νομού και η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Παραμένει η ανησυχία για την Βόρεια Ελλάδα

Μέχρι και χθες είχαν αναφερθεί 9 περιστατικά ενώ είχε εντοπιστεί και ο ασθενής – «μηδέν» που φέρεται να συγκαταλέγεται στα εισαγόμενα κρούσματα της χώρας.

Παράλληλα, έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται και στους τρεις βόρειους γείτονές μας (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδέχονται τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα 16 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Τρίτη, τα δύο ήταν εισαγόμενα από τον Προμαχώνα.

Πάντως όλο το «βάρος» των αρμοδίων είναι ακόμη στην Ξάνθη, η οποία αποδεικνύεται πως είναι ιδιαίτερα ενεργή εστία της επιδημίας, καθώς μέσα στις 3 τελευταίες εβδομάδες στον νομό έχουν εντοπιστεί 150 κρούσματα.

Καμπανάκι ειδικών για Θεσπρωτία-Ροδόπη – Μας ανησυχούν οι κλειστές δομές

Την ίδια ώρα οι ειδικοί εκτιμούν πως η περιοχή θα συνεχίσει να καταγράφει κρούσματα, αλλά όσο περνούν οι μέρες τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός.

Ωστόσο εκτός από τα φαινόμενα συνωστισμού που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, σύμφωνα με τον κ. Γώγο  ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι οι κλειστές δομές.

«Όλα τα  περιστατικά (Ξάνθης, Θεσπρωτίας, φυλακές) αυξάνουν την ανησυχία μας»  δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως τα  κρούσματα σε κλειστές δομές όπως οι φυλακές πάντα τους φοβίζουν.

Ο καθηγητής ανέφερε πως μέσα σε μια εβδομάδα παγκοσμίως είχαμε 1 εκατομμύρια κρούσματα και πως χώρες που είχε ελεγχθεί η πανδημία έχουν προβλήματα όπως η Γερμανία τονίζοντας την  σοβαρότητα του προβλήματος.

Ο  κ. Γώγος εξήγησε πως ο ιός παραμένει σε μεγάλη επικινδυνότητα παγκοσμίως και το να κοιτάμε μόνο τα σχετικά καλά επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας που παραμένουν καλά ακόμα και να καθησυχαζόμαστε με βάση αυτό δεν είναι σωστό γιατί είμαστε ένα κομμάτι ενός παγκόσμιου παζλ.

Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να παραμείνουν τα μέτρα και οι συμπεριφορές των πολιτών που βοήθησαν μέχρι τώρα στο έλεγχο της κατάστασης στην Ελλάδα πχ οι αποστάσεις και τονίζει πως το κύμα του ιού μπορεί να επιστρέψει στην Ευρώπη διότι κυκλοφορεί ακόμα και πως εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, από τα μέτρα χαλάρωσης και από όλα όσα τον χαρακτηρίζουν. Δεν εξαφανίζεται. Ανακυκλώνεται και υποτροπιάζει.

Ο καθηγητής, μιλώντας στο Σκάι, σημείωσε πως οι προειδοποιητικές βολές για την χώρα μας υπάρχουν και είναι ένα μικρό και δυνατό «άκουσμα». Μας προειδοποιεί ότι υπάρχει ο ιός και σε δομές και σε πόλεις αλλά υπάρχουν και σε κοινότητες π.χ την Θεσπρωτία που δεν υπήρχε κάποια δομή εκεί ήταν στην κοινότητα η διασπορά και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν με τον τουρισμό.

Σχετικά με τον λόγο που δεν πείθουν πια τα λεγόμενα των ειδικών ο ίδιος εκτιμά πως ο κόσμος έχει χαλαρώσει πολύ και έχει αρχίσει όλη αυτή την φημολογία ότι δεν χρειάζονταν όλα αυτά τα μέτρα κλπ.

Παράλληλα, σημείωσε πως  ο ηλικιωμένος και ο ευάλωτος πληθυσμός πλέον έχει αυτοπεριοριστεί και τηρεί τα μέτρα.

Αγωνία για έξαρση στις φυλακές Κορυδαλλού

Κι ενώ συνεχίζουν με σταθερό ρυθμό η ανακοίνωση των κρουσμάτων σε Ροδόπη και Θεσπρωτία, χτες ακόμη ένας συναγερμός χτύπησε «κόκκινο», καθώς

Το απόγευμα της Τρίτης επιβεβαιώθηκε ένα θετικό κρούσμα κοροναϊού στη δεύτερη πτέρυγα.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στη δεύτερη πτέρυγα του καταστήματος κράτησης στον Κορυδαλλού και πρόκειται για 33χρονο, ο οποίος διακομίστηκε από τα εξωτερικά ιατρεία του Ιπποκρατείου στο νοσοκομείο «Σωτηρία». O 33χρονος κρατούμενος λιβυκής καταγωγής ήταν σε κελί μαζί με άλλους τρεις, οι οποίοι όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις φυλακές Κορυδαλλού έχουν ήδη μπει σε απομόνωση.

Ξεκινά η ιχνηλάτηση- Σε καραντίνα η πτέρυγα

Μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, αμέσως τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα.

Η Β΄ πτέρυγα των φυλακών μπήκε σε καραντίνα, ενώ θα ξεκινήσει και  η ιχνηλάτηση ώστε αν υπάρχουν και άλλα θετικά κρούσματα που πρώτα ήρθαν σε επαφή με τον 33χρονο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες θα εξεταστεί ιδίως με ποιούς προαυλίζόταν  καθώς φέρεται να είχε συμπτώματα ίωσης αρκετές ημέρες.

Δείτε τον χάρτη της διασποράς στη χώρα μας

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024