Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα - σοκ: Εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούν να πληρώσουν το νερό

Έρευνα – σοκ: Εκατομμύρια Αμερικανοί αδυνατούν να πληρώσουν το νερό

Το νερό... νεράκι λένε εκατομμύρια φτωχοί και εργαζόμενοι Αμερικανοί, καθώς οι τιμές για τους λογαριασμούς νερού ανέβηκαν κατακόρυφα μέσα σε οκτώ χρόνια.

Εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τεράστια αύξηση στον λογαριασμό παροχής νερού, τον οποίο αδυνατούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν είτε με διακοπή της ύδρευσης είτε και να χάσουν τα σπίτια τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία συνέλεξε η βρετανική εφημερίδα από 12 πόλεις των ΗΠΑ, οι λογαριασμοί αυτοί παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 80% το διάστημα 2010 – 2018, ενώ σε ορισμένες πόλεις πάνω από τα δύο πέμπτα των κατοίκων αντιμετωπίζουν τεράστια δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς αυτούς.

Στην πρώτη έρευνα αυτού του είδους, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τον οδυνηρό αντίκτυπο της «υδάτινης φτώχειας» των ΗΠΑ. Παράλληλα, η γήρανση των υποδομών και των περιβαλλοντικών καθαρισμών, οι δημογραφικές αλλαγές και η κλιματική αλλαγή προκαλούν περαιτέρω αύξηση των τιμών σε όλες σχεδόν τις γωνιές της χώρας.

Η αύξηση της τιμής του νερού στις ΗΠΑ συμπίπτει επίσης με την πανδημία του κοροναϊού. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα της Guardian, η αύξηση των λογαριασμών δεν πλήττει μόνο τους φτωχότερους αλλά επίσης, όλο και περισσότερο, τους εργαζόμενους Αμερικανούς.

«Περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα και οι φτωχότεροι από τους φτωχούς βρίσκονται σε τραγική κατάσταση», επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής Ρότζερ Κόλτον, ο οποίος πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη ανάλυση για λογιαριασμό της Guardian.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό πόλεων σε εθνικό επίπεδο, φαινόμενο που δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, ή ακόμη και πριν από δύο ή τρία χρόνια σε ορισμένες πόλεις», προσθέτει.

Η έκθεση 88 σελίδων του Κόλτον δημοσιεύεται σήμερα κατά την έναρξη ενός μεγάλου ερευνητικού σχεδίου της Guardian, του Consumer Reports και άλλων συνεργατών, για το σοβαρό πρόβλημα με το νερό που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Τα ευρήματα

Μεταξύ 2010 – 2018, οι λογαριασμοί νερού αυξήθηκαν κατά 27%. Η πιο μεγάλη αύξηση – της τάξης του 154% (!) – να παρατηρείται στο Όστιν του Τέξας, όπου ο ετήσιος λογαριασμούς νερού κόστισε 566 δολάρια το 2010 και 1.435 το 2018, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες για καταπολέμηση της ξηρασίας οδήγησαν σε λιγότερη δαπάνη νερού.

Την ίδια ώρα, τα κρατικά επιδόματα για τις δημόσιες υπηρεσίες νερού, από τις οποίες επωφελείται το 87% του πληθυσμού, έχουν μειωθεί. Από την άλλη μεριά, η συντήρηση, οι απειλές στην υγεία και το περιβάλλον, οι αλλαγές στο κλίμα και άλλα έξοδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση νερού. Το εύρος της κρίσης αυτής απαιτεί κρατικές αλλαγές στο σύστημα του νερού. Το νερό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα ή ως πολυτέλεια μόνο των πλουσίων», σημειώνει η Mary Grant από το Food and Water Watch.

Στην Ουάσιγκτον, 90 Δημοκρατικοί βουλευτές προσπαθούν να περάσουν ριζικές νομοθετικές αλλαγές για να διασφαλίσουν πρόσβαση σε καθαρό και φτηνό τρεχούμενο νερό σε όλους τους Αμερικάνους.

Η έρευνα του Guardian καταδεικνύει ότι η κρίση αυτή θα επιδεινωθεί, καθώς όλο και περισσότεροι φτωχοί πολίτες δεν θα μπορούν να πληρώνουν νερό την επόμενη δεκαετία.

Πολύ διαδεδομένες είναι οι ποινές σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους: το νερό είτε κόβεται ή το σπίτι μπαίνει σε «επίσχεση» για τα χρέη του. Έτσι, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πνιγμένες από τα χρέη.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024