Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφηβοι στα δίχτυα εξτρεμιστικών νεοναζιστικών ομάδων

Έφηβοι στα δίχτυα εξτρεμιστικών νεοναζιστικών ομάδων

Στις ηχογραφήσεις ακούγονται μέλη της The Base να παίρνουν συνεντεύξεις από αιτούντες και να συζητούν πώς να τους ριζοσπαστικοποιήσουν.

Σοκαριστικά ευρήματα για τη δράση της νεοναζιστικής ομάδας «The Base» φέρνουν στο φως της δημοσιότητας νέες ηχογραφήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση στρατολογούσε ακόμα και εφήβους.

Οι ηχογραφήσεις αυτές δόθηκαν στη μη κερδοσκοπική οργάνωση για πολιτικά δικαιώματα Southern Poverty Law Center (SPLC) και δημοσιεύτηκαν από το BBC.

Στις ηχογραφήσεις ακούγονται μέλη της The Base να παίρνουν συνεντεύξεις από αιτούντες και να συζητούν πώς να τους ριζοσπαστικοποιήσουν.

Η οργάνωση, η οποία στοχεύει στην «ανατροπή της αμερικανικής κυβέρνησης, την πυροδότηση ενός φυλετικού πολέμου και την εγκαθίδρυση ενός «λευκού» έθνους κράτους», είναι ένας από τους βασικούς στόχους των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Σε παλιότερο δημοσίευμά του το BBC είχε αποκαλύψει πως ο ιδρυτής της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης, ο 46χρονος Ρινάλντο Ναζάρο, κατεύθυνε την οργάνωσή του από τη… Ρωσία.

Οι συνεντεύξεις, που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σε μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή, ακολουθούσαν ένα μοτίβο: τα υποψήφια μέλη δεχόντουσαν ερωτήσεις από τον Ναζάρο για την προσωπική τους ιστορία, την εθνικότητα, το ταξίδι ριζοσπαστικοποίησης και την εμπειρία τους με όπλα, κι έπειτα μια ομάδα ανώτερων μελών έθεταν τις δικές τους ερωτήσεις.

Οι επίδοξοι νεοσύλλεκτοι ερωτήθηκαν σχετικά με τα βιβλία που είχαν διαβάσει, συμπεριλαμβανομένου του «Ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, και ενθαρρύνθηκαν να εξοικειωθούν με τη λευκή υπέρμαχη ιδεολογία της ομάδας, η οποία προβλέπει και επιδιώκει να επιταχύνει τον φυλετικό πόλεμο, απαιτώντας από τους οπαδούς να προετοιμαστούν για συγκρούσεις και κοινωνική διάλυση.

Στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, τρία μέλη της ομάδας The Base συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για οργανωμένη δολοφονία ενός ζευγαριού antifa.

Jacob Kaderli, Michael Helterbrand και Luke Austin Lane

Η The Base είναι η πιο πρόσφατη μυστική οργάνωση που δημιουργήθηκε μέσω του νεοναζιστικού ιστοτόπου, το Iron March.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι απαγορευμένες βρετανικές ομάδες National Action και το Sonnenkrieg Division, καθώς και το τμήμα Atomwaffen στις ΗΠΑ (Atomwaffen Division), το οποίο έχει εξαρθρωθεί από το FBI.

Η έρευνα του BBC αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα ενός άνδρα που είναι και ανώτερο μέλος του The Base και δημιουργός ενός διαδόχου διαδικτυακού φόρουμ που συνδέεται με αρκετές διώξεις τρομοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με εφήβους.

Ο Μάθιου Μπακάρι, ένας άνεργος 25χρονος από τη Νότια Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο «Mathias» για να διευθύνει μια διαβόητη ιστοσελίδα που ονομάζεται Fascist Forge, όπου η τρομοκρατία και η σεξουαλική βία ενθαρρύνονταν ανοιχτά.

Το φόρουμ ήταν το επίκεντρο της υπόθεσης ενός αγοριού από το Ντάρχαμ, το οποίο πέρυσι – 16 ετών – έγινε το νεότερο άτομο που καταδικάστηκε για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Έλληνες του Iron March

Τον Νοέμβριο του 2019 είχαν διαρρεύσει τα προφίλ και τα μηνύματα όσων δραστηριοποιούνταν στον ιστότοπο του Iron March.

Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα βρέθηκαν και Έλληνες οι οποίοι συζητούν για τη Χρυσή Αυγή, την ακροδεξιά στην Ελλάδα, τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ και τον «λευκό εθνικισμό».

Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλεγόταν και ο Βασίλης Πιστόλης ο οποίος δραστηριοποιούταν με το ψευδώνυμο Hellenic Skeleton, ελληνικής καταγωγής πεζοναύτης του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος φέρεται να πρωταγωνίστησε στα αιματηρά επεισόδια του Σάρλοτσβιλ του 2017 και πρώην μέλος της Atomwaffen Division.

«Παρά το όνομά μου, δεν ζω στην Ελλάδα, αλλά είμαι Έλληνας […] Σχετικά με αυτό που με αφύπνισε και για το πώς βρέθηκα εδώ μέσα, χρειάζεται να πάμε πίσω, όταν ήμουν 12 ετών. Άραζα με σκληροπυρηνικούς αντιφασίστες και κομμουνιστές, όμως επίσης την ίδια εποχή ανακάλυψα τη Χρυσή Αυγή και έτσι οι απόψεις μου ήρθαν σε σύγκρουση. Στο Γυμνάσιο διάβασα το Mein Kampf, ώστε να ανακαλύψω μόνος τι πραγματικά λέει, διαπιστώνοντας ότι οι καθηγητές μου ήταν ψεύτες και ότι ο κόσμος δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαίνεται» φαίνεται πως ήταν το πρώτο του μήνυμα στο Iron March.

Συνολικά προφίλ Ελλήνων βρέθηκαν στον ιστόστόπο. Οι υπόλοιποι εμφανίζονταν με τα ψευδώνυμα LinkingDeath, o πιο δραστήριος όπως φαινόταν από το προφίλ του Έλληνας στον ιστότοπο, Elusive, Thorax, και ο George 99.

Οι «accelerationists»

Οι «accelerationists» πρόκειται για υποστηρικτές μιας πεποίθησης ότι η κοινωνία πρέπει να φτάσει στην απόλυτη διάλυση και στα θεμέλια αυτού να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Η ιδέα αυτή έχει συσπειρώσει αρκετούς υποστηρικτές με την πεποίθησή ότι η σημερινή παγκοσμίως συνδεδεμένη, πλουραλιστική κοινωνία είναι «εκφυλισμένη».

Η κοινωνία, όπως ισχυρίζονται, πρέπει να αποσυντεθεί με την «κατάρρευση του συστήματος»- ειδικά μέσω πράξεων βίας που θα επιταχύνουν την πτώση της.

Μόνο τότε, πιστεύουν, μπορούν να οικοδομήσουν μια εθνικοσοσιαλιστική κοινωνία στη θέση της. Οι «accelerationists» θεωρούν τον εαυτό τους ως μια επαναστατική πρωτοπορία των υπεραπιστών της λευκής φυλής.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024