Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΕΚ - Ηρακλής : Σαν σήμερα το μπαράζ της ντροπής

ΑΕΚ – Ηρακλής : Σαν σήμερα το μπαράζ της ντροπής

Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια (23 Ιουνίου 1986) διεκόπη στο 54’ το μπαράζ ΑΕΚ - Ηρακλής

Το διακύβευμα δεν ήταν αμελητέο, αλλά το ματς εξελίχθηκε σε παρωδία και έμεινε στην ιστορία ως το μπαράζ της ντροπής.

Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια (23 Ιουνίου 1986) η αναμέτρηση ΑΕΚ – Ηρακλής για την κατάληψη της τρίτης θέσης που συνεπαγόταν συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ διεκόπη στο 54’ και το τελευταίο σφύριγμα ήχησε στις αίθουσες της αθλητικής δικαιοσύνης.

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι της ιστορίας. Τη σεζόν 1985-86 οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμήσει στους 36 βαθμούς πίσω από τον δεύτερο ΟΦΗ (38) και τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό (43), αλλά οι Θεσσαλονικείς αισθάνονταν κατάφωρα αδικημένοι για δύο λόγους.

Αφενός επειδή η ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών της ΑΕΚ -για απόπειρα δωροδοκίας- μεταφέρθηκε στο επόμενο  πρωτάθλημα, αφετέρου διότι ο ΟΦΗ την έβγαλε καθαρή για την υπόθεση ντόπινγκ του Αλεσάντρο Ισις.

Η απόπειρα δωροδοκίας

Αρχικά, λοιπόν, ο Ηρακλής σκεφτόταν να μην προσέλθει στο Βόλο για το μπαράζ της 3ης θέσης. Δεν μπορούσαν οι άνθρωποι της ομάδας να χωνέψουν ότι η ΑΕΚ δεν είχε κυρώσεις εκείνη την περίοδο.

Τι είχε προηγηθεί; Στις 19 Απριλίου 1986, παρανονή του αγώνα Πανσερραϊκός – ΑΕΚ, είχε συλληφθεί ο γενικός αρχηγός της Ενωσης Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος με την κατηγορία της απόπειρας δωροδοκίας των ποδοσφαιριστών των Λιονταριών Μιχάλη Γαλατίδη, Γιώργου Σφακιανάκη και Γιάννη Αντωνιάδη με ενδιάμεσο τον παλαίμαχο Γιώργο Ρήγα.

Παρά την αποκάλυψη ο αγώνας τελέστηκε κανονικά και μάλιστα ο Πανσερραϊκός νίκησε 2-0 την ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη επιτυχία του, ωστόσο, δεν απέτρεψε τον υποβιβασμό, αφού κατετάγη 15ος υστερώντας σε πενταπλή ισοβαθμία με Απόλλωνα Σμύρνης, Εθνικό, ΠΑΣ Γιάννινα και Δόξα Δράμας.

Η υπόθεση ντόπινγκ

Στον Ηρακλή, όμως, δεν είχαν ράμματα μόνο για τη γούνα της ΑΕΚ. «Εβραζαν» και για την υπόθεση του Αλεσάντρο Ισις. Ο Χιλιανός βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ στα παιχνίδια του ΟΦΗ με Παναχαϊκή (νίκη 2-1 εκτός) και ΠΑΟΚ (0-0 εκτός), αλλά εν τέλει δεν τιμωρήθηκε.

Ο τότε κανονισμός προέβλεπε αποκλεισμό για τον ποδοσφαιριστή, ήττα και αφαίρεση τεσσάρων βαθμών για την ομάδα (για κάθε αγώνα στον οποίο ανιχνεύτηκε θετικός). Οπότε η αθώωση του ΟΦΗ και του παίκτη μέσω μίας γνωμάτευσης από γιατρό της Κολωνίας εμπόδισε την ανέλιξη του Ηρακλή στη βαθμολογία.

Με το αίσθημα της αδικίας να τον πνίγει ο Ηρακλής αποφάσισε να κατέβει στο μπαράζ του Βόλου κόντρα στην ΑΕΚ περισσότερο για να αποφύγει την τιμωρία από την ΕΠΟ.

Εμεινε με 6 παίκτες

Η αναμέτρηση διεξήχθη περίπου δύο μήνες μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου (27 Απριλίου – 23 Ιουνίου) και ο Ημίθεος προσήλθε με εμφανή διάθεση διακωμώδησης.

Η αποστολή του απαρτιζόταν από 10 ποδοσφαιριστές, όμως άρχισε το ματς με 9, επειδή ο Χρήστος Ζήφκας εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο 10ο λεπτό. Αποβλήθηκε μάλιστα στο 26’ με απευθείας κόκκινη κάρτα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Νίκο Πια. Ο αντίπαλος ανταπέδωσε το χτύπημα με συνέπεια να αντικρίσει και εκείνος την κόκκινη.

Τον… χορό των αποβολών έσυρε λίγο πριν από την ανάπαυλα του ημιχρόνου (με δεύτερη κίτρινη) ο Γιώργος Καραΐσκος και ο Ηρακλής είχε πλέον μπροστά του ένα 45λεπτο με 8 διαθέσιμους παίκτες.

Στο δεύτερο μέρος όμως επικαλέστηκαν τραυματισμούς οι Γιώργος Σαντεξής και Δημήτρης Αδάμου. Με 6 Κυανόλευκους να απομένουν στον αγωνιστικό χώρο ο διαιτητής Γιάννης Τριανταφύλλου διέκοψε το παιχνίδι (0-0), όπως υπαγόρευε ο κανονισμός.

Ως εκ τούτου η ΑΕΚ νίκησε 2-0 στα χαρτιά και εξασφάλισε τη συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μία συμμετοχή που επί της ουσίας αρνήθηκε να διεκδικήσει ο Ηρακλής θεωρώντας ότι θα έπρεπε να αποτελεί κεκτημένο του.

ΑΕΚ (Νίκος Χρηστίδης): Θ.Παπαδόπουλος, Χατζόπουλος, Αρμόδωρος, Καραγκιοζόπουλος, Χατζής, Πιας, Σταφυλίδης, Δημητρίου, Πατίκας, Εστερχάζυ, Σάντμπεργκ.

ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Κασάπης): Γκιζέλης, Σαντεξής, Ζήφκας, Λευκόπουλος, Χατζηλάρης, Δαν. Παπαδόπουλος, Γ.Παπαδόπουλος, Αδάμου, Μαλουμίδης, Καραΐσκος.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024