Στην εκπομπή LIVE NEWS του MEGA  μίλησε ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, αναφορικά με τις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που εμφανίζονται θετικοί στο να βρεθεί λύση με την Ελλάδα, ο κ. Στεφανής σημείωσε ότι «παρακολουθούμε την κατάσταση, την αναλύουμε, λαμβάνουμε τα μέτρα που πρέπει. Πολύ συχνά οι καλές για εμάς ανακοινώσεις εναλλάσσονται με κακές. Εμείς θέλουμε να υπάρχει διάλογος, να λύσουμε κάποια θέματα. Σε ένα πλαίσιο με ισότητα, ισονομία, και βεβαίως όχι σε ένα πλαίσιο που θα είναι σε βάρος της χώρας μας. Δεν θα διατυπώνονται απειλές απέναντι στη χώρα μας».

Ξέρουμε τι θα κάνουμε αν η Τουρκία στείλει ερευνητικό πλοίο στην Κρήτη

«Την έχουμε ακούσει να το δηλώνει. Ναι τις έχει τις δυνατότητες. Αν θα το κάνει, το εξετάζουμε. Αν θα το κάνει, ξέρουμε τι θα κάνουμε και εμείς. Όλες οι δράσεις καθημερινά αναλύονται», επεσήμανε ο κ. Στεφανής αναφορικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει έρευνες νότια της Κρήτης.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι για κάθε κρίση που συμβαίνει έχει ολιστικό σχέδιο αντιμετώπισης. Το έδειξε στο μεταναστευτικό, το έδειξε στην κρίση την υγειονομική. Έτσι και εδώ. Όλοι που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διαχείριση μιας κρίσης που είναι πιθανόν να έρθει, ξέρουμε τι θα κάνουμε. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα δημιουργήσει πρόβλημα στα εθνικά μας συμφέροντα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ένα συστατικό που είναι μοναδικό. Είναι η αίσθηση της φιλοπατρίας και η αίσθηση του ηθικού του καθήκοντός τους. Είναι σωστά εκπαιδευμένες, έχουν υψηλό ηθικό και έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους. Άλλωστε, καθημερινά εκπαιδευόμαστε για αυτό», κατέληξε ο υφυπουργός Άμυνας.

«Δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της Τουρκίας, ούτε των υπολοίπων δρώντων. Το πλέον θερμό κλίμα είναι στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί δρώντες και στο θέμα της Συρίας και της Λιβύης και πολλά συμφέροντα που αλληλοσυγκρούονται. Σε όλα έχει συμμετοχή η Τουρκία. Δυστυχώς δεν υπάρχει μία σταθερά. Το πλέον σταθερό μέρος στην εξίσωση αυτή είναι η Ελλάδα που έχει δείξει ότι είναι ένα κράτος που μπορείς να βασίζεσαι. Αυτό είναι μήνυμα προς τα έξω και προς εσωτερικό. Εμείς ως γνώμονα έχουμε και το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με το αν οι Τούρκοι αποδέχονται την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στα νησιά.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη, και τις κινήσεις αιγυπτιακών στρατευμάτων προς τα σύνορα με τη χώρα, ο υφυπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί δρώντες. Υπάρχουν οι μισθοφορικές ή όχι δυνάμεις της Τουρκίας, υπάρχουν οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις, υπάρχουν τα συμφέροντα της ΕΕ, οι ΗΠΑ είναι ισχυρός παράγοντας και βεβαίως η Αίγυπτος που νιώθει να απειλείται. Δηλώνει ότι αν απειληθούν κάποιο χώροι που η Αίγυπτος θεωρεί ζωτικούς, αυτό ίσως να είναι εστία πολέμου».

«Η Σύρτη ξέρουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία και για τη Λιβύη. Όποιος ελέγχει τη Σύρτη ελέγχει και την οικονομία της περιοχής. Κάθε χώρα μεταφέρει το ζωτικό της έδαφος εκεί που την εξυπηρετεί. Αυτό κάνει αυτή τη στιγμή η Αίγυπτος. Παρακολουθούμε την κατάσταση και προσπαθούμε να πείσουμε και τη ΕΕ για το τι συμβαίνει εκεί», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Δεν μπορώ να κρίνω, γιατί θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να κρίνουμε τις προθέσεις της Αιγύπτου, μπορεί να αλλάξει η πρόθεσή της. Πρέπει να αξιολογήσουμε τι δυνατότητες έχει. Έχει τις δυνατότητες να επέμβει, έχει τις δυνατότητες να δημιουργήσει πρόσθετο πρόβλημα στην περιοχή. Δεν ξέρουμε αν θα τις χρησιμοποιήσει», ανέφερε σχετικά με το αν η Αίγυπτος κινείται σωστά.

Σχετικά με τον εμφύλιο στη Λιβύη, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «αν ακούσετε αξιολογήσεις ειδικών θα σας περιγράψουν την αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή. Καθημερινά η ζυγαριά κλείνει προς το ένα ή το άλλο μέρος. Πολύ δύσκολα θα μιλήσουμε για λύση του θέματος. Η μη λύση του θέματος συμφέρει πολλούς δρώντες στην περιοχή».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο