Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eurostat: Ελλάδα και Κύπρος είχαν τις χαμηλότερες πολιτιστικές δαπάνες στην ΕΕ

Eurostat: Ελλάδα και Κύπρος είχαν τις χαμηλότερες πολιτιστικές δαπάνες στην ΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Eurostat για το 2018, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος, με βάση στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, το 2018 το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση διατέθηκε σε πολιτιστικές υπηρεσίες. Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι ραδιοτηλεοπτικές και οι εκδοτικές υπηρεσίες. Αυτό το ποσοστό παρέμενε σταθερό με την πάροδο των χρόνων, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης, από το 2013 έως το 2018.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για παράδειγμα, το 2018, η Λετονία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες γενικής κυβέρνησης (2,8%). Ακολουθεί η Ουγγαρία με 2,7% και η Εσθονία με 2,4%.

Γενικότερα, υπήρξαν μικρές αλλαγές στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ την περίοδο 2013-2018. Μοναδική εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία, όπου το μερίδιο για τον πολιτισμό στις δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκε από 1,5% σε 2,7%.

Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ελλάδα (0,3%) και ακολουθεί η Κύπρος (0,5%). Ανάμεσα στα χαμηλά ποσοστά και η Ιταλία μαζί με την Πορτογαλία με 0,6% η καθεμία.

Δείτε το διάγραμμα:

Κι ενώ τα παραπάνω ποσοστά μιλούν από μόνα τους, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να γίνονται σε χώρες της ΕΕ, με τους εργαζομένους στους τομείς του πολιτισμού να διαμαρτύρονται για την αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις.

Το κίνημα #SupportArtWorkers βρήκε πολλούς υποστηρικτές και στην Ελλάδα και την Κύπρο, ζητώντας τους τελευταίους μήνες την στήριξη από τις κυβερνήσεις προς τους εργαζόμενους του πολιτισμού, αφού με την επιβολή των νέων μέτρων δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν κανένα εισόδημα.

Sports in

Φοβερή ατάκα Παπανικολάου: «Ο Λάρι είναι μια κατηγορία μόνος του, έχει δώσει μπόλικο ψωμάκι» (vid)

Η καλύτερη, η χειρότερη και η πιο αστεία στιγμή τη φετινή σεζόν στην Euroleague… part 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024