Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - Προβληματισμός για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Διψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων – Προβληματισμός για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς

Ενδεχόμενη εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κοροναϊό για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από τις 20 έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις, σημειώνουν επιστήμονες.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κοροναϊού να παραμένει σε διψήφιο νούμερο, οι υγειονομικές αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο συναγερμός για την διασπορά του ιού δεν έχει λήξει, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.

Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας το επόμενο στοίχημα είναι η διατήρηση της θετικής πορείας που πλέον, έχει να κάνει και με τον τουρισμό.  Επιστήμονες θεωρούν πιθανό να έρθουν φορείς του νέου κοροναϊού, και ένας από τους μεγάλους προβληματισμούς τους, είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Κρούουν δε, καμπανάκι για δεύτερο κύμα της πανδημίας, που αν έρθει τελικά, θα «χτυπήσει» νωρίτερα τη χώρα, σε περίπτωση που μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών.

Επισημαίνουν εξάλλου, ότι η Ελλάδα εντάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες για τον κοροναϊό, καθώς έχει γερασμένο πληθυσμό αλλά και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

19 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 19 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας και έναν ακόμη θάνατο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 190.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.256, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

716 (22.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.822 (56.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 75 ετών. Δύο (22.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ τo 100.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Την ίδια στιγμή, 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επιπλέον έχουμε  έναν ακόμη καταγεγραμμένο θάνατο και 190 θανάτους συνολικά στη χώρα.

60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 100.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Προβληματισμός για τη Θράκη

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων στη Θράκη, αλλά και την περίπτωση του 21χρονου Σουηδού που παραμένει θετικός στον ιό 40 ημέρες μετά από την αρχική διάγνωση.

Ο Σουηδός προσήλθε την Τετάρτη με ήπια ύποπτα συμπτώματα στο νοσοκομείο Χανίων. Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε βγήκε θετικό, όπως και το επαναληπτικό στο οποίο υποβλήθηκε χθες. Αν και οι εξετάσεις του ήταν καθησυχαστικές, το ιϊκό φορτίο εμφανίζεται ισχυρό.

Ο 21χρονος νοσηλεύτηκε στις αρχές Μαΐου σε νοσοκομείο των Αθηνών, ενώ μετά από δύο αρνητικά τεστ, αναχώρησε για τα Χανιά. Η ιχνηλάτηση στην Κρήτη, που βρίσκεται από τα τέλη Μαΐου, έδειξε 30 περίπου επαφές.

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Παρατείνεται η καραντίνα σε ΚΥΤ και προσφυγικές δομές

Στο μεταξύ, παρατείνονται με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, μέχρι και τις 7 Ιουλίου, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης της χώρας καθώς και στις δομές φιλοξενίας Ριτσώνας, Μαλακάσας και Κουτσόχερου Λάρισας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, στόχος είναι η πρόληψη εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κοροναϊού.

Από τις πιο ευάλωτες χώρες η Ελλάδα

Την ανάγκη να είμαστε προσεχτικοί ώστε να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού, καθώς αυτό θα είχε άσχημα αποτελέσματα, επισημαίνει ο καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως σημείωσε, επικαλούμενος έρευνα στο περιοδικό General Public Health, η Ελλάδα εντάσσεται στις πιο ευάλωτες χώρες για τον κοροναϊό. Στην ίδια λίστα βρίσκονται κι άλλες 6 με 7 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Σουηδία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όπως ο κ. Γώγος εξηγεί μιλώντας στον Σκάι, είναι πως αυτές οι χώρες και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχει γερασμένο πληθυσμό και πληθυσμό με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που ζουν πολύ καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν αντιμετωπίζονται καλά από το σύστημα υγείας γιατί ζουν πολύ καιρό αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για έναν πληθυσμό ευάλωτο που αν ο ιός διασπαρθεί στην χώρα μας τα αποτελέσματα θα είναι άσχημα.

«Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Κοιμάμαι πιο ήσυχα»

Παράλληλα αναφέρει πως υπάρχει μια δραστηριότητα του ιού. «Δεν έχει σταματήσει να υπάρχει και σε μερικές περιοχές όπου αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα αυτό επανεμφανίζεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιοχή της Ξάνθης» επισημαίνει ο καθηγητής.

Όπως υπογραμμίζει στην υπόλοιπη χώρα δεν είχαμε κυκλοφορία του ιού και αυτό φάνηκε από την παρακολούθηση μέχρι τώρα. Τα αποτελέσματα της καραντίνας ήταν ικανοποιητικά γι αυτό δεν είχαμε δραστηριοποίηση του ιού σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και γι αυτό πρέπει να υπάρχει ο νους στον περιορισμό του ιού σε περιοχές όπως τη Ξάνθη.

Επιπλέον ο καθηγητής σημειώνει πως κοιμάται πιο ήσυχα απ’ ότι κοιμόταν τους πρώτους 2 μήνες ενώ συμπληρώνει πως υπάρχει πολύ καλή επιτήρηση και μέτρα που παίρνονται συνεχώς, τα οποία ελπίζει να τηρηθούν και το καλοκαίρι.

Αγχώνουν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Στο μεταξύ, νέο καμπανάκι για δεύτερο κύμα της πανδημίας κρούει καθηγητής του ΑΠΘ. Το δεύτερο κύμα του κοροναϊού, αν αυτό έρθει τελικά, θα «χτυπήσει» νωρίτερα τη χώρα, αν μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ενδεχόμενη εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κοροναϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τουριστικό κύμα, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν «χάσουμε» τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα». Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι «είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά». Κάτι που όπως λέει, «καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες».

Πότε τελειώνει η πανδημία;

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών».

Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα και δη οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε δραστικά στη μη μετάδοση του ιού. Η απάντηση ήρθε με παράδειγμα. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».

Ο καθηγητής στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Και το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πότε υπολογίζει αυτό το τέλος. «Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία.

Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024