Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Γερμανία : Εστία υπερμετάδοσης τα σφαγεία

Κοροναϊός – Γερμανία : Εστία υπερμετάδοσης τα σφαγεία

Συναγερμός έχει σημάνει για τον κορoναϊό στα σφαγεία της εταιρίας Tönnies, στο Γκίτερσλο της Γερμανίας: πάνω από 650 κρούσματα, χιλιάδες άνθρωποι σε καραντίνα, κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία στην πόλη.

Συναγερμός έχει σημάνει για τον κορoναϊό στα σφαγεία της εταιρίας Tönnies, στο Γκίτερσλο της Γερμανίας: πάνω από 650 κρούσματα, χιλιάδες άνθρωποι σε καραντίνα, κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία στην πόλη.

Αναμένεται να αυξηθούν

Την Τετάρτη, οι αρχές είχαν ήδη καταγράψει 150 κρούσματα κοροναϊού στη μονάδα επεξεργασίας κρέατος της οικογενειακής επιχείρησης Tönnies στο Γκίτερσλο, μία από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας.

Μέσα σε 24 ώρες, μέχρι την Πέμπτη, τα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 657 και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, καθώς τις επόμενες ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα χιλιάδων τεστ.

Μετά από όλα αυτά οι αρχές δεν είχαν άλλη επιλογή: το εργοστάσιο της Tönnies κλείνει προσωρινά από την Παρασκευή, ενώ 7.000 άτομα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
Επιπλέον, από την Πέμπτη έκλεισαν και πάλι, μέχρι νεωτέρας, όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία της πόλης.

Το πρωί της Πέμπτης, αγανακτισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν μπροστά στην ιδιωτική κατοικία του εργοστασιάρχη Κλέμενς Τένις, διαδηλώνοντας ειρηνικά για το συμβάν.

Πρέπει να ξανακλείσουν τα σχολεία

Μόλις την περασμένη Δευτέρα είχαν ανοίξει και πάλι τα σχολεία στο Γκίτερσλο, αλλά τώρα πρέπει να ξανακλείσουν μετά τα μαζικά κρούσματα στην επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν τι γίνεται κι εμείς δύσκολα μπορούμε πλέον να τους το εξηγήσουμε», λέει αγανακτισμένη μητέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο WDR.

«Εχω την αίσθηση ότι κάποιοι δεν τηρούν τους κανόνες και μετά όλοι εμείς την πληρώνουμε», λέει μία άλλη. Κάποιοι προειδοποιούν ότι θα απαιτήσουν αποζημιώσεις, διεκδικώντας από την επιχείρηση τα χρήματα που πρέπει να καταβάλουν οι ίδιοι για να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, από τη στιγμή που κλείνουν τα σχολεία.

Δύσκολες μέρες για τους μαθητές

Aδεια πάλι τα σχολεία στο Γκίτερσλο

«Εχω εξοργιστεί γι’ αυτά που πρέπει να υπομείνουν τα παιδιά», λέει η Χάικε Νέεφ, διευθύντρια δημοτικού σχολείου στο Γκίτερσλο, στο δίκτυο WDR.

«Εκαναν ό,τι μπορούν για να τηρήσουν τους κανόνες και είδαμε πόσο καλά τα κατάφεραν από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα». Για τις 26 Ιουνίου, οι μαθητές της τέταρτης τάξης του δημοτικού είχαν προγραμματίσει μικρή γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς, η οποία όμως πρέπει να αναβληθεί μετά το νέο «λουκέτο» στα σχολεία.

Η Χάικε Νέεφ υπόσχεται να επισκεφθεί κατ’ οίκον όλους τους μαθητές και να τους αποχαιρετήσει για το καλοκαίρι. Ο Σβεν Γκέοργκ Αντενάουερ, επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών στην περιφέρεια του Γκίτερσλο, δηλώνει ότι κατανοεί την οργή γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά επισημαίνει πως δεν υπάρχει άλλη λύση για να αποτραπεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Δύσκολες συνθήκες για «σύγχρονους γκασταρμπάιτερ»

Εγκαταστάσεις της εταιρίας Tönnies

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται μαζικά κρούσματα σε μονάδα επεξεργασίας κρέατος.

Στις αρχές Μαΐου, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι στην εταιρία Westfleisch, στο Κόσφελντ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Λίγο πριν είχαν νοσήσει άλλοι 109 εργαζόμενοι στα σφαγεία της εταιρίας Vion στο Μπαντ Μπράμστεντ της βόρειας Γερμανίας. Μαζικά κρούσματα είχαν καταγραφεί και σε ρουμάνους εργαζόμενους στα σφαγεία της εταιρίας Müller Fleisch στο Πφόρτσχαιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Ομαδικά καταλύματα

Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει πρόβλημα με τους σύγχρονους «γκασταρμπάιτερ» από την ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι συνήθως απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε γερμανικά σφαγεία, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες που φαίνεται να ευνοούν τη διάδοση του κοροναϊού, ενώ προβληματική κρίνεται πολλές φορές και η διαμονή τους σε ομαδικά καταλύματα με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής.

Με αφορμή τα κρούσματα στο Κόσφιλντ τον Μάιο, ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Γιόζεφ Λάουμαν είχε επισημάνει ότι «υπάρχει πρόβλημα» με τις συνθήκες στέγασης και διαμονής των εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024