Ερευνα του PewResearchCenter, αναδεικύει τις θρησκείες που είναι οι πιο αναπτυσσόμενες. Και μπορεί ο Χριστιανισμός να είναι η πιο δημοφιλής θρησκεία, έχει ωστόσο και ανταγωνισμό που θα κορυφωθεί στα χρόνια μέχρι το 2050.

Τα ποσοστά γονιμότητας, ο αριθμός των νέων που ανάμεσα στους πιστούς κάθε θρησκεύματος αλλά και οι άνθρωποι που αλλαξοπιστούν, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που λήφθηκαν υπ’ όψιν στην μελέτη του Pew. Σύμφωνα με αυτήν, το 2050 ο αριθμός των χριστιανών θα παραμείνει υψηλότερος από κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα, όμως θα έχει προσεγγιστεί σημαντικά από τους μουσουλμάνους.
Την ώρα που ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει αυξηθεί κατά 35%, όλες οι θρησκείες πλην του Βουδισμού, θα αποκτήσουν περισσότερους πιστούς. Ο ρυθμός αύξησης όμως είναι το φλέγον ζήτημα, καθώς αν οι προβλέψεις του Pew επιβεβαιωθούν, τότε ο Ισλαμισμός θα αυξηθεί κατά 73% παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, οι χριστιανοί θα αυξηθούν κατά 35% και οι ινδουιστές κατά 34%.

——————————————————————————————–

To Σάββατο με τα «ΝΕΑ»

Το παγκόσμιο best seller

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΥΣΤΕΣ

Το διάσημο, αιρετικό βιβλίο που γοήτευσε εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως.

Οι σημαντικότεροι δημιουργοί των θρησκευτικών θεωριών της ανθρωπότητας.

Ράμα, Κρίσνα, Ερμής, Μωυσής, Πυθαγόρας, Ορφέας, Πλάτωνας, Ιησούς.

 Θρύλοι, τελετές, δοκιμασίες μύησης, τα μυστήρια της Αιγύπτου, του Διονύσου, των Δελφών και της Ελευσίνας σε ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Σε πολυτελής σκληρόδετη έκδοση

Αυτή την εβδομάδα ο πρώτος τόμος

———————————————————————————————————————————————————-

Ετσι, το 2050 φαίνεται πως Χριστιανός και Ισλαμισμός θα έχουν πολύ κοντινούς αριθμούς πιστών ανά τον κόσμο, προσεγγίζοντας ταυτόχρονα τα 3 δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της γης ο αριθμός των άθεων υπολογίζεται πως θα μειωθεί μέχρι το 2050. Από 16% που υπολογίζεται πως είναι σήμερα, θα πέσει στο 13%. Ενα στοιχείο που φαντάζει παράδοξο, καθώς σε χώρες όπως οι Η.Π.Α και η Γαλλία οι άθεοι αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά τους.

Σύμφωνα με το Pew, το 2050 οι χριστιανοί θα είναι 2.9 δισεκατομμύρια, ενώ οι μουσουλμάνοι μόλις 150 εκατομμύρια λιγότεροι. Οι ινδουιστές σε όλο τον κόσμο θα βρίσκονται κοντά στα 1,4 δισεκατομμύρια ενώ οι άθεοι θα είναι κατά 150 εκατομμύρια λιγότεροι.

Ενας από τους λόγους που ο αριθμός των μουσουλμάνων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, είναι ο τεράστιος αριθμός των νέων σε ηλικία πιστών. Από το σύνολο των ισλαμιστών, το 34% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των χριστιανών είναι μόλις 27%. Αντιθέτως, οι χριστιανοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά πιστών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η διακύμανση των πιστών κάθε θρησκείας. Τα ποσοστά σε μερικές περιπτώσεις δεν αθροίζουν στο 100% λόγω στρογγυλοποίησης των δεδομένων.

Η ιστορία των θρησκειών σε ένα βίντεο

Πριν από λίγα χρόνια το Business Insider είχε φτιάξει ένα βίντεο που εξηγούσε μέσα σε 2,5 λεπτά από ποιούς γεννήθηκαν οι θρησκείες, πότε και πώς εξαπλώθηκαν.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο