Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό: Λύση για συντάξεις με διπλή ασφάλιση - Τι προβλέπει η διαδικασία

Ασφαλιστικό: Λύση για συντάξεις με διπλή ασφάλιση – Τι προβλέπει η διαδικασία

Μπαίνει αισίως τέλος στην αναμονή για 50.000 δικαιούχους - Τι γίνεται με το ασφαλιστικό

Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με τη διπλή ασφάλιση μετά το χάος που αποκαλύπτεται στα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις οδηγίες που έχει εκδώσει το υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση των αποφάσεων με βάση τις διατάξεις το νέο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάνω από 50.000 είναι οι συνταξιούχοι που περιμένουν από τα μέσα του 2016 να πάρουν το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης για τα διπλά ένσημα που πλήρωναν, αλλά αντί απόφασης και λύσης του προβλήματός τους, οι υπηρεσίες τούς απαντάνε ούτε λίγο ούτε πολύ  ότι «περιμένουμε να έρθει το λογισμικό σύστημα που θα την υπολογίσει».

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις από τις καταγγελίες υπάρχουν συνταξιούχοι με διπλά Ταμεία που δεν έχουν πάρει καμία σύνταξη αλλά μόνον την προσωρινή, πάλι εξαιτίας του «περίφημου» λογισμικού όπως τους μεταφέρουν οι υπάλληλοι.

Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με κατασχέσεις από δάνεια γιατί το κράτος τους χρωστά συντάξεις 3 ετών που αν τις είχαν θα πλήρωναν τις δόσεις τους.

Το ασφαλιστικό και οι παράλληλες συντάξεις

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο, η παγίδα με τις παράλληλες συντάξεις και το «λογισμικό-φάντασμα» που θα τις υπολογίζει στήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς ξεκίνησαν το Νόμο 4387 (νόμος Κατρούγκαλου) στα μέσα του 2016, και δύο χρόνια μετά (Σεπτέμβριος 2018) αποκαλυπτόταν σε μυστικό έγγραφο ότι δεν είχαν φροντίσει να φτιάξουν το λογισμικό που θα υπολόγιζε τι ποσό συμφέρει να πάρουν από τη σύνταξη όσοι είχαν παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή περισσότερα Ταμεία.

Το έγγραφο αυτό (που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ» στις 20/9/2018) έλεγε ότι επειδή δεν υπάρχει λογισμικό, οι συνταξιούχοι θα παίρνουν την σύνταξη από το ένα Ταμείο και όταν φτιαχτεί το σύστημα θα τους δώσουν τις όποιες αυξήσεις. Το λογισμικό όμως είναι έτοιμο σήμερα από τον ΕΦΚΑ, ενώ το υπουργείο έχει εκδώσει τη νέα εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση.

Παρά ταύτα, οι υπηρεσίες δεν έχουν αρχίσει να αναθεωρούν τις αποφάσεις ώστε να πάρουν οι συνταξιούχοι τις αυξήσεις τους! Υπάρχει μέχρι και υποψία περί λευκής απεργίας λόγω των ανακατατάξεων που τολμά ο νέος νόμος και που ορισμένοι στον ΕΦΚΑ και στο Γενικό Λογιστήριο θεωρούν ως κάτι «κακό». Γι’ αυτό πιέζουν να μείνει το παλιό και ας ταλαιπωρηθούν για άλλα 3 χρόνια οι ασφαλισμένοι.

Για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι ο Ελεύθερος Τύπος παραθέτει, μεταξύ άλλων και μια περίπτωση:

* Ασφαλισμένος (με αρχικά Π.Α.) σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ-ΤΣΑ έκανε αίτηση Ιούλιο 2017 για σύνταξη.

* Παίρνει απόφαση με σύνταξη ΙΚΑ Νοέμβριο του 2017.

* Περιμένει ως και σήμερα τη σύνταξη του ΟΑΕΕ για την οποία έχει βεβαίωση χρόνου παράλληλης ασφάλισης για 25 έτη και 10 μήνες υπογεγραμμένη από τον Οκτώβριο του 2017.

* Στην ίδια βεβαίωση του Ταμείου, του λένε ότι οφείλει ούτε σεντ.

* Τρία χρόνια μετά περιμένει ακόμη να πάρει την αύξηση για τα διπλά χρόνια.

* Οι υπηρεσίες στέλνουν τη διαμαρτυρία του από το ένα γραφείο στο άλλο λέγοντάς του τον Ιανουάριο του 2020 ότι «δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η μηχανογραφική εφαρμογή για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης», και τον Φεβρουάριο ξαναστέλνουν τη διαμαρτυρία του σε άλλο γραφείο για να του δώσουν και από εκεί απάντηση!

Τρία χρόνια μετά και παρότι το λογισμικό υπάρχει, ο συνταξιούχος «εισπράττει» λόγια και όχι τη σύνταξη που δικαιούται και θα έπρεπε να έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024