Κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων και τόπος που καταφέρνει να διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή κληρονομιά του, η Σίκινος διαθέτει ένα μνημείο ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής, ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής αξίας, την Επισκοπή.

Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο, όπου καθίσταται εμφανής με μοναδικό τρόπο η μετάβαση από την όψιμη αρχαιότητα στους Βυζαντινούς/Μεσαιωνικούς Χρόνους, βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα.

Το μοναστηριακό συγκρότημα της Επισκοπής αποτελείται από τρουλαίο χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Kοίμηση της Θεοτόκου (αποτέλεσμα μετασκευής ναόμορφου ρωμαϊκού μαυσωλείου του 3ου αιώνα μ.Χ.), το βυζαντινό παρεκκλήσι της Αγίας Άννας (με τοιχογραφίες), καθώς και κτιριακά κατάλοιπα των κελιών και των βοηθητικών χώρων.

Η σημερινή μορφή του ναού της Επισκοπής ανάγεται στο 17ο αιώνα.

Πηγή: archaiologia.gr

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης του μετασκευασθέντος ναόσχημου ταφικού μνημείου με τις υπόγειες θολωτές κρύπτες ήλθε στο φως ασύλητη ταφή γυναίκας, η οποία αποτελούσε επιφανές μέλος της τοπικής κοινωνίας, όπως φανερώνει ο πλούτος των κοσμημάτων που αυτή έφερε.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Μάλιστα, ο ανακαλυφθείς κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μαυσωλείου προς αποφυγήν ενδεχόμενης σύλησής του από τυμβωρύχους.

Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr