Ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα

 

Λέγεται ότι οι αχινοί σε μια παραλία είναι ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας. Βρήκατε, λοιπόν, μια τέτοια παραλία και στην προσπάθειά σας να περάσετε τα βραχάκια για να βουτήξετε στα κρυστάλλινα νερά πατήσετε μερικούς από αυτούς.

› Το πρόβλημα:

Τα αγκάθια που εισχώρησαν στο δέρμα σάς προκαλούν έντονο πόνο και, σε περίπτωση που παραμείνουν στο δέρμα, μπορεί να δημιουργήσουν ακόμη και ­από­στη­μα.

 

Καθαρίστε το πέλμα σας με οινόπνευμα ή οξυζενέ, για να αποφύγετε άλλες μολύνσεις, και αφαιρέστε τα αγκάθια με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών, το οποίο έχετε αποστειρώσει με οινόπνευμα ή φωτιά. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος διαρκεί 1-2 ημέρες, αν ωστόσο δεν υποχωρήσει, μερικά ποδόλουτρα με δροσερό νερό μπορεί να σας ανακουφίσουν.

Στην περίπτωση που έχετε αγκάθια τα οποία δεν μπορείτε να αφαιρέσετε, μην περιμένετε να βγουν μόνα τους, αλλά απευθυνθείτε σε ένα γιατρό, για να αποφύγετε τη δημιουρ­γία αποστήματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr