Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την οικονομία; Πώς θα εξελιχθεί το «καλά υπολογισμένο ρίσκο»

Μπορεί ο τουρισμός να σώσει την οικονομία; Πώς θα εξελιχθεί το «καλά υπολογισμένο ρίσκο»

Το άνοιγμα του τουρισμού, περιγράφεται από το Bloomberg, ως ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στη μάχη της Ελλάδας κατά του νέου κοροναϊού, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ακόμη χώρες θα έχουν στραμμένες το βλέμμα στη χώρα μας για να παρακολουθούν στενά το πώς το «καλά υπολογισμένο ρίσκο», κατά τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, θα εξελιχθεί.

Ξεκινά από αύριο Δευτέρα, η τουριστική σεζόν – διαφορετική και πρωτόγνωρη φέτος, ελέω κοροναϊού.

Η χρονιά κατά γενική ομολογία είναι δύσκολη για τον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας μας. Η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας ως θέλγητρο για την προσέλκυση τουριστών την καλή επιδημιολογική της εικόνα, διεκδικεί ένα κομμάτι από τη φετινή τουριστική πίτα, η οποία όμως φέτος είναι πολύ μικρότερη από τις προηγούμενες σεζόν.

«Καλά υπολογισμένο ρίσκο»

«Η γη των γαλαζοπράσινων νερών, των νησιών και των μαγευτικών παραλιών τα έχει πάει καλύτερα στην διαχείριση της κρίσης από ανταγωνιστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως η Ισπανία και η Ιταλία», αναφέρει το Bloomberg  και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση κέρδισε διεθνή εύσημα για την ανταπόκρισή της στην πανδημία του κοροναϊού, προχωρώντας γρήγορα σε lockdown και διατηρώντας τις απώλειες κάτω από 200. Αλλά, εάν η χώρα έχει κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, πρέπει να διασφαλίσει ότι μπορεί να κερδίσει χρήματα από αυτή την επιτυχία. Και με αυτόν τον τρόπο έρχεται το στοίχημα για τον τουρισμό, την ψυχή της οικονομίας».

Το Bloomberg, περιγράφει το άνοιγμα του τουρισμού, ως ένα καθοριστικής σημασίας βήμα στη μάχη της Ελλάδας κατά του νέου κοροναϊού, υπογραμμίζοντας ότι πολλές ακόμη χώρες θα έχουν στραμμένες το βλέμμα στη χώρα μας για να παρακολουθούν στενά το πώς το «καλά υπολογισμένο ρίσκο», κατά τα λόγια του Έλληνα πρωθυπουργού, θα εξελιχθεί.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο, θυμίζει πως ο τουρισμός καλύπτει περίπου το 1/5 του ελληνικού ΑΕΠ και περισσότερο από 1/4 των θέσεων εργασίας, ενώ ιστορικά η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι κύριες αγορές προσέλκυσης τουριστών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η απαγόρευση πτήσεων από την Βρετανία παραμένει σε ισχύ έως και τις 30 Ιουνίου.

Τα ερωτήματα

Η Ελλάδα, υποδέχεται από αύριο Δευτέρα ξένους επισκέπτες με διεθνείς πτήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ολοι οι περιορισμοί αίρονται από την 1η Ιουλίου, με κάποιες δυνητικές εξαιρέσεις για συγκεκριμένες χώρες. Οι πτήσεις θα αρχίσουν ξανά σε περιφερειακά αεροδρόμια.

«Μαζί με την Κύπρο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν εξαρτάται περισσότερο από τους ξένους τουρίστες. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η ροή των τουριστών θα τροφοδοτήσει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και ακόμη ένα δαπανηρό lockdown», αναφέρει το Bloomberg.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σύμβουλος της κυβέρνησης για τον κορoναϊό, αναγνωρίζει την πιθανότητα αύξησης των κρουσμάτων, ακόμη και αν όλοι έπρεπε να κάνουν τεστ για τον ιό πριν από την άφιξη τους.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να μείνουν σε ένα γυάλινο βάζο», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η δουλειά μας είναι να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Νωρίς για συμπεράσματα

Η κλίμακα της καθόδου είναι τεράστια. Συνολικά, αν υπήρχαν 100 αιτήματα από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού την αντίστοιχη περσινή στιγμή,  τώρα αυτά δεν ξεπερνούν τα 12, σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA).«Υπάρχει σταδιακή εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά σε πολύ χαμηλό ρυθμό παγκοσμίως» αναφέρει και εξηγεί «πως ο φόβος για τον ιό υπάρχει και ο φόβος αυτός είναι ο μεγάλος εχθρός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει πως «είναι πολύ νωρίς να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν. Αλλά σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια». «Στόχος μας είναι να μην έχουμε μία άδεια περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021. Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία και παραμένουμε αισιόδοξοι και υπεύθυνοι» συμπληρώνει.

Το μεγαλυτερο success story

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Φρανσουά Χέισμπουργκ, πρώην αξιωματούχου της γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπήρξε το μεγαλύτερο success story της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας πιστώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλήφθηκε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στη γειτονική Ιταλία, βάζοντας την Ελλάδα σε lockdown ακόμη και πριν αντιδράσει η Ρώμη, είπε ο Χάισμπεργκ.

«Όταν κάποιος σκέφτονταν την Ελλάδα του έρχονταν στο μυαλό ένα υπερχρεωμένο κράτος. Έπρεπε να κάνουν κάτι για να αλλάξουν αυτήν την εικόνα – και τα κατάφεραν». Ο Κ. Μητσοτάκης «βρήκε τα κατάλληλα λόγια την κατάλληλη στιγμή», λέγοντας «έχουμε βιώσει χειρότερες κρίσεις από αυτήν»», είπε ο Χέισμπουργκ.

«Ελάτε στην Ελλάδα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο του Bloomberg ξεκινά κάνοντας αναφορά στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την Σαντορίνη το Σάββατο: «Με ένα λευκό πουκάμισο και τα βαθιά κίτρινα και πορτοκαλί χρώματα από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης να «λιώνουν» στο Αιγαίο Πέλαγος πίσω του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή πλέον για το καλοκαίρι», γράφει χαρακτηριστικά.

Στο κάλεσμά του, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Πλέον περνάμε σε μία νέα κανονικότητα, βεβαίως αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα γιατί το ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, είναι άποψη όπως αναφέρει και η εκστρατεία μας.

Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή. Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς» είπε σε άλλο σημείο και αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα να αντιμετωπιστούν τυχόν κρούσματα.

Με ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι. Η πρόκληση είναι να περάσουμε από την επιτυχημένη εσωτερική διαχείριση σε ένα επιτυχημένο άνοιγμα.Με ενδιαφέρει επίσης να φροντίσουμε ο τουριστικός κλάδος να ξεπεράσει αυτό το δύσκολο καλοκαίρι ελπίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι επιτυχημένη. Για τώρα θέλουμε ο κλάδος να παραμείνει ζωντανός και να επιζήσουμε ενός πολύ δύσκολου καλοκαιριού, είπε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο, είπε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ότι χάθηκε η τουριστική σεζόν για την Ελλάδα.

Κάνουμε το καλύτερο δυνατό είπε, ερωτηθείς σχετικά τι τον φοβίζει περισσότερο τώρα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κέρδισε την εμπιστοσύνη του κόσμου σχετικά με τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίστηκε την πανδημία προτρέποντας τη δημοσιογράφο να επισκεφθεί το νοσοκομείου της Σαντορίνης τονίζοντας ότι και σε άλλα μικρότερα νησιά τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν χρειαστεί πλήρες lockdown, ενώ τόνισε ότι όπου χρειαστεί θα αντιμετωπίζεται με τη λήψη τοπικών μέτρων αναφέροντας ως παράδειγμα τα αυξημένα κρούσματα στη βόρεια Ελλάδα.

«Δεν ανησυχώ για το θέμα των αεροπορικών εταιριών» απάντησε σχετικά ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε ότι «ο ιός έγινε ευκαιρία να καταλάβουμε ότι υφίστανται συστηματικοί παγκόσμιοι κίνδυνοι», καταλήγοντας πως «θα πρέπει στην Ελλάδα να κινηθούμε προς τη βιωσιμότητα», δηλαδή να συνδυάσουμε τον ελληνικό τουρισμό με πολιτιστική κληρονομιά και γαστρονομικό τουρισμό.

Πρέπει όλοι να τηρούν τους βασικούς κανόνες, είπε και πρόσθεσε ότι ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να προστατεύσουμε τους εαυτός τους μας αλλά και τους επισκέπτες.

Επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι

«Επανεκκινούμε το ελληνικό καλοκαίρι και τον ελληνικό τουρισμό, δίνοντας τέλος στην αγωνία 700.000 άμεσα και έμμεσα εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο. Δίνουμε πίσω σε εκατομμύρια τουρίστες το δικαίωμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Κανείς δεν είχε βιώσει στο παρελθόν κάποια τέτοια δοκιμασία και δεν είχε βρεθεί ενώπιον της ευθύνης να γυρίσει το κλειδί του τουρισμού στη χώρα μας. Της εθνικής μηχανής του τουρισμού. Ποτέ πρίν δεν είχαν αξιοποιηθεί όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες της χώρας σε τέτοια έκταση, με έμφαση την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σαντορίνη σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024