Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η θετική ανατροπή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η θετική ανατροπή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν σημαίνει μια δυστοπία όπου οι άνθρωποι δεν θα επικοινωνούν και όπου θα κυριαρχούν οι «μηχανές»

Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας αλλά και του κράτους. Αυτό ήταν λίγο πολύ αναγκαστικό αφού τόσο οι επιχειρήσεις όσο και το κράτος χρειάζονταν να προσαρμοστούν ταχύτατα σε μια συνθήκη όπου ούτε οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν τόσο εύκολα να πάνε στους χώρους εργασίας, ούτε οι πολίτες θα μπορούσαν τόσο εύκολα να πάνε στις δημόσιες υπηρεσίες για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους.

Για να γίνουν όλα αυτά δεν χρειάστηκαν μεγάλες τεχνολογικές ανατροπές. Για την ακρίβεια η τεχνολογία υπήρχε εδώ και χρόνια. Η πολιτική απόφαση έλειπε για να αξιοποιηθούν τεχνικές και να δρομολογηθούν διαδικασίες που ήταν εφικτές εδώ και καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας που «σκότωσε» η ψηφιοποίηση

Ολοι μας είχαμε την εμπειρία να πηγαίνουμε σε μια υπηρεσία του Δημοσίου και να καταθέσουμε μια αίτηση για ένα πιστοποιητικό και όπου ουσιαστικά η όλη διαδικασία συνίστατο στο ότι ο υπάλληλος θα παραλάμβανε τη χειρόγραφη αίτηση, θα πληκτρολογούσε τα στοιχεία μας και στη συνέχεια το πιστοποιητικό θα εκδιδόταν σύμφωνα με όσα περιλαμβάνουν οι ψηφιακές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου, σε μια παράξενη συνάντηση του 19ου και του 21ου αιώνα.

Τώρα αρκετές τέτοιες διαδικασίες διεκπεραιώνονται εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Και αυτό είναι πρόοδος.

Αντίστοιχα, σε αρκετούς χώρους εργασίας ξέραμε ότι μπορεί να υπάρξει τηλεργασία. Μπορεί να τη χρησιμοποιούσαμε περιστασιακά, μπορεί να το κάναμε για έκτακτη πρακτική διευκόλυνση, αλλά η τεχνική υποδομή και δυνατότητα υπήρχε.

Προφανώς και δεν μπορούν όλες οι εργασίες να γίνουν εξ αποστάσεως. Είτε μιλάμε για τη δημόσια διοίκηση είτε μιλάμε για τους χώρους δουλειάς αρκετά πράγματα γίνονται καλύτερα στην άμεση επαφή και επικοινωνία, ιδίως όταν αυτή επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών και τη δημιουργικότητα. Ομως, σκεφτείτε πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα όταν μειώνεται ο χρόνος που σπαταλούμε για πράγματα που μπορούν να γίνουν ψηφιακά.

Ο χρόνος που απελευθερώνεται είναι χρόνος που δεν πάει χαμένος. Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν σημαίνει μια δυστοπία όπου οι άνθρωποι δεν θα επικοινωνούν και όπου θα κυριαρχούν οι «μηχανές». Σημαίνει περισσότερο δημιουργικό χρόνο, αποτελεσματικότερη επικοινωνία και τελικά περισσότερη και καλύτερη κοινωνικότητα.

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024