Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Μακεδονία : Εντονη αντιπαράθεση για τις εκλογές - Οι πιθανές ημερομηνίες

Βόρεια Μακεδονία : Εντονη αντιπαράθεση για τις εκλογές – Οι πιθανές ημερομηνίες

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ανέθεσε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή να ξεκινήσει αμέσως τις τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με αποψινό της διάταγμα ανέθεσε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή (είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων στη χώρα) να ξεκινήσει αμέσως τις τεχνικές και άλλες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ’ αόριστον λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Στο ενδιάμεσο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση με διάταγμα που είχε εκδώσει όριζε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν 22 ημέρες μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, η οποία λήγει στις 13 Ιουνίου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι δεν πρόκειται να διατάξει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ή σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες θα την παρατείνει για μία ακόμη εβδομάδα το αργότερο.

Στην πρώτη περίπτωση αυτό θα σήμαινε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 5 Ιουλίου, ενώ στη δεύτερη στις 12 Ιουλίου.

Αντιπαράθεση

Ο καθορισμός ημερομηνίας των εκλογών αυτών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επιδιώκει τη διεξαγωγή τους το συντομότερο δυνατό ενώ το VMRO-DPMNE αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προτείνει οι εκλογές να μετατεθούν για τα τέλη καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου καθώς, όπως διατείνεται, η παρούσα υγειονομική κατάσταση στη χώρα, με τα πολλαπλά κρούσματα και θύματα της Covid-19, δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους το προσεχές διάστημα.

Από τη μεριά του, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει το συντομότερο δυνατό κυβέρνηση με πλήρη πολιτική νομιμοποίηση, η οποία θα διαχειριστεί αποτελεσματικά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση που προκαλείται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ολιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024