Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Π.Κ. Ιωακειμίδης: «Πιθανή η μερική οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο»

Π.Κ. Ιωακειμίδης: «Πιθανή η μερική οριοθέτηση ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο»

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, προσθέτοντας όμως ότι «θα ήθελα να δω το πλήρες κείμενο προκειμένου να δω τι ακριβώς προβλέπει για την επήρεια των νησιών και τι προβλέπει για τις τριεθνικές σχέσεις Ελλάδος, Ιταλίας, Αλβανίας στο βορρά και Ελλάδα Ιταλία, Λιβύη στο νότο»

«Πιθανότατα θα προχωρήσει η μερική οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο, παρότι η τελευταία δεν θέλει να αναμειχθεί στην οριοθέτηση με το Καστελόριζο», δήλωσε ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Ιωακειμίδης χαρακτήρισε θετική τη συμφωνία με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, προσθέτοντας όμως ότι «θα ήθελα να δω το πλήρες κείμενο προκειμένου να δω τι ακριβώς προβλέπει για την επήρεια των νησιών και τι προβλέπει για τις τριεθνικές σχέσεις Ελλάδος, Ιταλίας, Αλβανίας στο βορρά και Ελλάδα Ιταλία, Λιβύη στο νότο».

Όσον αφορά τη διένεξη που υπάρχει με την Τουρκία ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επεσήμανε ότι «τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες εκτός από χωρικά ύδατα και αυτό δυσκολεύει την οποιαδήποτε προσέγγιση. Τέτοιου είδους διενέξεις μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση του διεθνούς δικαίου και αυτό θα πρέπει να είναι και το πρότυπο και η στρατηγική στο πλαίσιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία».

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Ιωακειμίδης θεωρεί πως «θέλει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αλλά το πιθανότερο είναι να θέσει και άλλα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση όταν έστω και παρανόμως η άλλη πλευρά θέτει κάποια ζητήματα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Πρέπει να βρούμε τη στρατηγική εκείνη που θα μας επιτρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και αν δεν καταλήξουμε, να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη».

Την ίδια ώρα, «δεν πρόκειται να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όσον αφορά τα ζητήματα του διεθνούς δικαίου. Εάν φοβάστε θερμό επεισόδιο δεν βγαίνετε καθημερινά στους τηλεοπτικούς δείκτες να φωνάζετε, δεν περιμένετε να σας έρθει το θερμό επεισόδιο για να βρεθείτε εμπλεκόμενοι. Είμαστε αιχμάλωτοι της γεωγραφίας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε με την Τουρκία».

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024