Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ο φόβος της επικίνδυνης χαλάρωσης - «Ακόμα και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει ζημιά»

Κοροναϊός : Ο φόβος της επικίνδυνης χαλάρωσης – «Ακόμα και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει ζημιά»

Ο κίνδυνος του κοροναϊού δεν έχει φύγει. Με αυτό το μήνυμα, τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εικόνες χαλάρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες

Ο κίνδυνος του κοροναϊού δεν έχει φύγει. Με αυτό το μήνυμα, τόσο οι επιστήμονες, όσο και η κυβέρνηση προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις εικόνες χαλάρωσης που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί ακόμα να μην έχουμε… πάρει τον λογαριασμό του εγκληματικού εφησυχασμού των τελευταίων ημερών, αφού τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα των πράξεών μας περίπου δύο εβδομάδων νωρίτερα. Ωστόσο, η επιστροφή της καθημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό σε συνδυασμό με τα 97 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούσαν τις ημέρες από την προηγούμενη Πέμπτη, έως και χθες Δευτέρα, αλλά και τα ακόμα εννιά που ανακοινώθηκαν σήμερα, χτύπησαν σε όλους τον κώδωνα του κινδύνου πως ο φονικός ιός βρίσκεται ανάμεσά μας.

Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα, Τρίτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων και η λήψη πρόσθετων μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο την εξέταση των δεδομένων σχετικά με τον κοροναϊό στη χώρα, όπου εξετάστηκαν τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του συστήματος Υγείας, ενόψει του καλοκαιριού.

Το ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown παραμένει ανοιχτό, ωστόσο όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

Σε εγρήγορση η κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιχειρεί να επικοινωνήσει πως είναι έτοιμη να δράσει ανά πάσα στιγμή, δείχνοντας προς τα περιοριστικά μέτρα τοπικού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρέμβει όπου και όταν χρειαστεί», τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία».

«Ένα μήνα μετά την άρση του lockdown η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή, δεν μας εφησυχάζει όμως. Δεν τελειώσαμε με τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά. Όπως υπογράμμισε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν γίνει 226.000 τεστ, με έμφαση σε περιοχές που έχουν επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως για παράδειγμα η Ξάνθη.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, μέχρι τις 15 Ιουνίου η Ελλάδα εφαρμόζει καθολικά τεστ για όλες τις πτήσεις. Από τους εκτεταμένους αυτούς ελέγχους, εντοπίστηκαν 30 κρούσματα σε 1.300 τεστ διαφόρων πτήσεων από το εξωτερικό. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι παραμένει σε σε εγρήγορση και ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο βήμα που είναι το άνοιγμα των εποχιακών καταλυμάτων και των πυλών της χώρας στους επισκέπτες της.

«Από τις 15 Ιουνίου, θα υποδεχόμαστε τουρίστες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Από την ίδια μέρα, πέρα από το αεροδρόμιο της Αθήνας επαναρχίζουν οι πτήσεις και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το σενάριο επιβολής τοπικών lockdown, ο κ. Πέτσας απάντησε πως «υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα ενεργειών με περιοριστικά μέτρα, δεν θα ήθελα να προκαταβάλλω καμία».

Δημόπουλος στο MEGA: Υπάρχει ανησυχία για τα απροσδιόριστα κρούσματα κοροναϊού

Μιλώντας στο MEGA ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και πόσο αυτή θα έπρεπε να μας ανησυχεί

Ο κ. Δημόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στην έως τώρα διαχείριση της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.

«Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και σήμερα έχουμε πάει πολύ καλά. Κατά ένα μέρος η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στον αυξημένο αριθμό ελέγχων.

Υπάρχει μια ανησυχία για περιπτώσεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες δομές αναγκαστικού συγχρωτισμού. Δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία ο μεγάλος συγχρωτισμός που παρατηρήθηκε το τριήμερο, καθώς υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς» υπογράμμισε.

«Είναι σωστές οι επιφυλάξεις. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει κανείς να βλέπει βδομάδα με τη βδομάδα. Ο ιός υπάρχει» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις έρευνες για το εμβόλιο ανέφερε πως: «όση πρόοδος και να υπάρχει σχετικά με το εμβόλιο χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Πρώτα το θέμα της ασφάλειας. Χρειάζονται έλεγχοι. Δεύτερο η αποτελεσματικότητα. Και τρίτο η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε αστρονομικά νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε το εμβόλιο».

Σύψας: Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει ζημιά στον συνωστισμό

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής σχολής, Νίκος Σύψας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Star για την ανησυχία που επικρατεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Παράλληλα ο κ. Σύψας ζητά να μην υπάρξει πανικός αλλά ούτε και χαλάρωση η οποία φουντώνει στον κοροναϊό, ενώ τόνισε πως ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά αν υπάρχει συνωστισμός.

«Τα κρούσματα τα οποία συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες είχαν σχέση με τα ταξίδια, είχαν σχέση με την περιοχή της Ξάνθης όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Επομένως οι δυο μεγάλοι παράγοντες που έχουμε για την επιδημία είναι ο συνωστισμός, ο συγχρωτισμός αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή» επεσήμανε ο κ. Σύψας.

«Τα κρούσματα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα πράγμα. Πως η επιδημία είναι εδώ, δεν είναι fake news και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Και αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δυστυχώς μια διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κοινού στους επιστήμονες και στην πολιτική ηγεσία. Μια εμπιστοσύνη που υπήρχε στη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απριλίου. Τώρα έπαψε να υπάρχει, πολλοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά μέτρα και πως ο κοροναϊός δεν υπάρχει στην Ελλάδα».

«Ο κοροναϊός όμως υπάρχει, είναι εδώ και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά» ανέφερε ο κ. Σύψας.

Όσο για τον αν είναι εικόνες μετάδοσης τα όσα είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά τόνισε πως «είναι ασφαλώς εστίες υπερμετάδοσης. Ένα άτομο σε αυτές τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού δεν μεταδίδει σε δυο ή τρεις αλλά σε δεκάδες άλλους και αυτοί με τη σειρά τους σε άλλους και να γίνει μια μεγάλη αλυσίδα και να έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων».

«Δυστυχώς ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά. Πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις όσο και αυτό να είναι δύσκολο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τουρισμός είναι κίνδυνος, δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός αλλά υπάρχει σχέδιο ώστε τα εισαγόμενα κρούσματα να εντοπίζονται γρήγορα, να απομονώνονται γρήγορα και να γίνεται η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των επαφών. Με το σχέδιο αυτό πιστεύω πως δεν θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα από τον τουρισμό».

Όσο για το αν ο κοροναϊός επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Σύψας τόνισε πως καμία θερμοκρασία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιδημία όταν υπάρχει συνωστισμός όπως είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024