Μείωση κατά 1,1% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Μάιο σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 παρουσίασε μείωση 0,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η μείωση του δείκτη σε μηνιαία βάση προήλθε κυρίως από τη μείωση κατά 6,7% του δείκτη της ομάδας ένδυσης και υπόδησης, λόγω του θερινού 10ήμερου εκπτώσεων, κατά 1,6% της ομάδας μεταφορές, λόγω της μείωσης των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά και των εισιτηρίων μεταφοράς με αεροπλάνο, κατά 1,1% της ομάδας στέγαση λόγω της μείωση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και αερίου, και κατά 0,5% της ομάδας διατροφής, παρά την αύξηση τιμών που σημειώθηκε σε τυριά και νωπά φρούτα.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξε αύξηση 0,5% στην ομάδα αλκοολούχων ποτών και καπνού, αλλά και 0,8% στην ομάδα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια.

Σε ετήσια βάση, μείωση 7% εμφάνισε η ομάδα μεταφορές, κυρίως λόγω των μειώσεων στις τιμές καυσίμων και λιπαντικών, 3,9% η στέγαση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, και 2,2% οι τηλεπικοινωνίες, ενώ αντιθέτως αύξηση 3,4% κατέγραψαν οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, 1,5% σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά και 1,4% η ομάδα υγεία, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτή του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2019 -Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 0,1%.

Ως προς τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο -0,7% σε ετήσια βάση και στο -0,2% σε μηνιαία βάση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο