Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη

Κοροναϊός – ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να μην κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες μέρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναγκαία σταδιακή άρση του lockdown.

Δριμεία κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες μέρες. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη συνεκτικού και ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναγκαία σταδιακή άρση του lockdown.

Να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές της

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ανησυχία για το γεγονός όπως επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ενώ θα όφειλε να δώσει εξηγήσεις για τις δικές της επιλογές».

Ειδικότερα ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει στην κυβέρνηση το άνοιγμα συνόρων και πτήσεων από το εξωτερικό χωρίς να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση τεστ στα αεροδρόμια προέλευσης, το άρον-άρον άνοιγμα των εκκλησιών, την ανυπαρξία αποτελεσματικών ελέγχων της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την διακοπή της καθημερινής ενημέρωσης για την πανδημία, το άνοιγμα των σχολείων για όλες τις τάξεις.

Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως για μικροπολιτικούς λόγους η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει μια επίπλαστη εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα.

Ανησυχία

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από την «ατομική ευθύνη», έχει ως εξής:

«Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την αύξηση των κρουσμάτων προκαλούν σε όλους μας εύλογη ανησυχία. Επιβεβαιώνεται ότι ο κοροναϊός είναι ακόμα εδώ και δεν χωρούν εφησυχασμοί.

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, μας προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιρρίψει την αποκλειστική ευθύνη στους πολίτες, ενώ θα όφειλε να δώσει εξηγήσεις για τις δικές της επιλογές.

Επιβεβαιώνεται έτσι, ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην, προφανώς αναγκαία, σταδιακή άρση του lockdown, χωρίς όμως το βασικό: ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Άνοιξε τα σύνορα και τις πτήσεις από το εξωτερικό, χωρίς όμως να διασφαλίσει από την ΕΕ την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ στα αεροδρόμια προέλευσης, όπως αρχικά δεσμεύονταν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και μαζικών μοριακών τεστ στην Ελλάδα.

2. Άνοιξε τις εκκλησίες πριν καλά – καλά ανοίξουν τα καταστήματα υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

3. Ανακοίνωσε υγειονομικά πρωτόκολλα για καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά η εικόνα που αποκομίζει κάθε πολίτης είναι πως οι έλεγχοι είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι.

4. Διέκοψε την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία εξάπλωσης του ιού για να δημιουργήσει μία επίπλαστη εικόνα κανονικότητας και εφησυχασμού.

5. Άνοιξε τα σχολεία για μαθήματα μόλις δέκα ημερών, χωρίς τελικά να έχει δώσει μία πειστική απάντηση γιατί παίρνει αυτό το ρίσκο για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να πάψει επιτέλους να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη».

Εικόνα επίπλαστης κανονικότητας

«Να μην χάσει η χώρα μας όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, με την υπεύθυνη στάση των πολιτών», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 98.9, τονίζοντας ότι «είναι κρίσιμες οι ευθύνες της συντεταγμένης Πολιτείας».

Ειδικότερα, ο Αλ. Χαρίτσης άσκησε δριμεία κριτική στην «προσπάθεια της κυβέρνησης, για μικροπολιτικούς λόγους, να δημιουργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», προχωρώντας έτσι «με βεβιασμένες κινήσεις και χωρίς κανένα σχέδιο, στο άνοιγμα των σχολείων, που θεωρήσαμε εξαρχής αχρείαστο ρίσκο, στην επαναλειτουργία των εκκλησιών, στο βεβιασμένο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, που συμπαρέσυρε και την εκκίνηση της εστίασης κατά μία εβδομάδα νωρίτερα».

Βεβιασμένες κινήσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα

«Από την αρχή επιμείναμε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει με πολύ σαφείς κανόνες για όλους», διεμήνυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις αγωνίες που εκφράζονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς «τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας τους, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν κλειστοί».

Ακόμη, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε για το άνοιγμα εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη στιγμή που το βασικό αίτημα της χώρας μας, να γίνονται τεστ στους επιβάτες στις χώρες προέλευσης, απορρίφθηκε από την Ευρώπη» ενώ στηλίτευσε την κυβερνητική απόφαση να διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια από 15/6.

«Η κυβέρνηση σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση των πολιτών και προχωρά σε βεβιασμένες κινήσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024