Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνει ο Ερντογάν : Ο ρόλος «πατερούλη» που διεκδικεί στη Μεσόγειο και οι νέες απειλές

Κλιμακώνει ο Ερντογάν : Ο ρόλος «πατερούλη» που διεκδικεί στη Μεσόγειο και οι νέες απειλές

Διεκδικώντας ρόλο κηδεμόνα της ανατολικής Μεσογείου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα θα συνοδεύονται από φρεγάτες και ότι αν γίνει το παραμικρό λάθος, η Άγκυρα θα απαντήσει όπως πρέπει.

Σημαντική πολιτικά, οικονομικά και νομικά η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την ίδια ώρα, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθεί την πεπατημένη των προκλήσεων και των απειλών.

Ο Ερντογάν, εκτόξευε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας, για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους, είπε ότι τα Τουρκικά γεωτρύπανα θα συνοδεύονται από φρεγάτες, και ότι αν γίνει το παραμικρό λάθος, η τουρκία θα απαντήσει όπως πρέπει.

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στην πρόθεσή του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, ενώ επέμεινε στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε επτά θαλάσσια οικόπεδα κοντά στην Κρήτη, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Διεκδικώντας ρόλο «κηδεμόνα» της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα θα έχουν συνοδεία και αν η Αθήνα, όπως είπε, κάνει το παραμικρό λάθος, η Άγκυρα θα πράξει τα δέοντα.

Χάρτες, πίνακες, απειλές και όνειρα για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου από τον Ερντογάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ωστόσο επιμένουν.

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον.

Παρουσιάζοντας τη χώρα του ως ένα κράτος που λειτουργούν υποδειγματικά οι θεσμοί ο Ερντογάν ειρωνεύτηκε την Ελλάδα για το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Για δημιουργία κλίματος έντασης εκ μέρους της Τουρκίας με απρόβλεπτους κινδύνους μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη συνάντησή της με τη Φώφη Γεννηματά η οποία ζήτησε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ωστόσο η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι διαρκώς αυξανόμενη.

Ειδικά για την Αγία Σοφία η Αθήνα, τονίζει ότι η όποια απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν ανάψει το «πράσινο φως» και η UNESCO.

Η τουρκική δικαιοσύνη πάντως έχει απορρίψει ανάλογες προσφυγές στο παρελθόν ενώ αυτή τη φορά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024