Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Η αστυνομία εγκαταλείπει τις πρακτικές ασφυξίας

Γαλλία : Η αστυνομία εγκαταλείπει τις πρακτικές ασφυξίας

Η αστυνομία στη Γαλλία θα σταματήσει τις μεθόδους εξουδετέρωσης υπόπτων με λαβή στον λαιμό (chokehold) που έχουν προκαλέσει ασφυξία σε πολλά άτομα και επανήλθαν στο επίκεντρο της κριτικής μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Η αστυνομία στη Γαλλία θα σταματήσει τις μεθόδους εξουδετέρωσης υπόπτων με λαβή στον λαιμό (chokehold) που έχουν προκαλέσει ασφυξία σε πολλά άτομα και επανήλθαν στο επίκεντρο της κριτικής μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Με τη γαλλική κυβέρνηση υπό αυξανόμενη πίεση να αντιμετωπίσει κατηγορίες βιαιότητας και ρατσισμού εντός της αστυνομικής δύναμης, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «η μέθοδος λαβής από τον λαιμό θα εγκαταλειφθεί και δεν θα διδάσκεται πλέον σε αστυνομικές σχολές».

Ο πολιτικός προϊστάμενος της γαλλικής αστυνομίας είπε ότι κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης, «θα απαγορεύεται πλέον να σπρώχνεις το πίσω μέρος του λαιμού ή τον λαιμό». «Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κινδυνεύει η ζωή κάποιου αν συλληφθεί».

Ωστόσο, ο Καστανέρ δεν απαγόρευση μία άλλη επικίνδυνη τεχνική – την πίεση στο στήθος ενός υπόπτου, η οποία επίσης έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ασφυξία και πιθανό θάνατο.

Αλλαγές στη γαλλική αστυνομία

Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία του Φλόιντ με αστυνομικό να τον πατάει στον λαιμό μέχρι θανάτου, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο Παρίσι με αστυνομικό να πιέζει με το γόνατό του ένα άνδρα κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.

Οι βουλευτές της Γαλλίας έχουν ζητήσει να απαγορευτούν τέτοιες βίαιες πρακτικές της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει μείνει σιωπηλός τόσες μέρες τόσο για τη δολοφονία του Φλόιντ όσο και για όσα συμβαίνουν στη χώρα του. Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό και άλλα μέλη της κυβέρνησης και ζήτσηε από τον Καστανέρ να «επιταχύνει» τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Ο Καστανέρ παραδέχθηκε πως υπάρχουν ρατσιστές στις τάξεις της αστυνομίας και δεσμεύθηκε για «μηδενική ανοχή» στον ρατσισμό εντός του Σώματος.

Δεσμεύτηκε να διώκονται ποινικά οι αστυνομικοί που προχώρησαν σε ρατσιστικά σχόλια ή πράξεις.

Επίσης, οι αστυνομικοί θα φορούν κάμερες σώματος έτσι ώστε οι έλεγχοι ταυτότητας δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις ενάντια σε μειονότητες.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία έχουν σημειωθεί αρκετές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας, καθώς η δολοφονία του Φλόιντ ξύπνησε μνήμες από την παρόμοια δολοφονία ενός νεαρού το 2016, που είναι ακόμα υπό έρευνα.

Τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γαλλία το Σάββατο ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα έγιναν διαδηλώσεις στη Νάντη, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσουν περισσότερες σε διάφορες πόλεις της χώρας, καθώς θα γίνει η ταφή του Φλόιντ.

Πηγή: Associated Press

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024