Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζορτζ Φλόιντ: Να κατεβάσει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον ήθελε ο Τραμπ

Τζορτζ Φλόιντ: Να κατεβάσει 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον ήθελε ο Τραμπ

Το αίτημά του φαίνεται να αντέκρουσαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

Να «κατεβάσει» 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσει την οργή των στρατιωτών φαίνεται πως σχεδίαζε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει και ρεπορτάζ του Reuters, το αίτημά του φαίνεται να αντέκρουσαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

Όπως μεταδίδει το CBS το αίτημα του Αμερικανού προέδρου τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας θερμής και έντονης συνεδρίασης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δεύτερη στρατιωτική πηγή, ο στρατηγός Μίλεϊ αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, αμφισβητώντας τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Η αποκάλυψη αυτή συνοδεύει τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος ζητούσε από τους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά.

«Προτείνω σε κάποιους από αυτούς τους κυβερνήτες που είναι πολύ υπερήφανοι… Μην είστε υπερήφανοι. Ολοκληρώστε τη δουλειά. Θα καταλήξετε να κάνετε πολύ μεγαλύτερο καλό στο τέλος, καλέστε την Εθνοφρουρά. Καλέστε εμένα» είχε πει χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να κυριαρχήσετε στους δρόμους. Δεν μπορείτε να επιτρέπετε αυτό που συμβαίνει, να συμβαίνει».

Στους δρόμους 65.000 εθνοφρουροί

Περισσότεροι από 20.000 εθνοφρουροί έχουν κινητοποιηθεί σε 28 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον, λόγω των εκτεταμένων ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον τραγικό θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της σύλληψης του στη Μινεάπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το CNN, ο αριθμός των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 45.000 εθνοφρουρούς που βοηθούν στη διαχείριση της κρίσης του νέου κοροναϊού σε όλα τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από 66 χιλιάδες.

Η αμερικανική εθνοφρουρά συνιστά την εφεδρική δύναμη του αμερικανικού στρατού, η οποία παρεμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, έχοντας σκοπό της να «επιβάλλει την κυριαρχία της στους δρόμους», επιστρατεύοντας τον αναγκαίο αριθμό ανδρών.

Του γυρίζουν την πλάτη οι Ρεπουμπλικάνοι

Περίοδος σκληρής δοκιμασίας είναι η παρούσα για τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που πέραν της δυσμενούς κατάστασης που επικρατεί λόγω κοροναϊού έχει να αντιμετωπίσει και τις ταραχές λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος και με επικρίσεις όσον αφορά στους χειρισμούς του για τις ταραχές που μαίνονται σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε την πανδημία, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητά της το πρώτο κρίσιμο διάστημα, αλλά και τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους, τους οποίους απείλησε επανειλημμένα με βία, έπληξε σε μεγάλο βαθμό τη δημοτικότητά του.

Στηρίζει ανοιχτά Μπάιντεν ο Κόλιν Πάουελ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Κόλιν Πάουελ πρόσφερε σήμερα την υποστήριξή του στον Τζο Μπάιντεν, τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, και έγινε έτσι ο πρώτος σημαντικός Ρεπουμπλικανός που στηρίζει δημοσίως τον αντίπαλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο Πάουελ, ο οποίος οδήγησε τον αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου, το 1991, υπό τον εκλιπόντα τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, και στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών υπό τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο, δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «αναποτελεσματικός» και ότι από τότε που ανέλαβε την προεδρία έχει γίνει χειρότερος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να στηρίξω αυτή την χρονιά τον πρόεδρο Τραμπ», είπε σε συνέντευξή του στο CNN ο Πάουελ, ο οποίος δεν τον ψήφισε το 2016.

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τον Μπάιντεν, ο Πάουελ απάντησε: «Θα τον ψηφίσω».

Δημοσκοπική κατρακύλα

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο αρκετά πίσω από τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις επικείμενες εκλογές. Εκτός αυτού, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι ο Τραμπ μπορεί να χάσει την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων στο ίδιο του το κόμμα.

Σύμφωνα με τους New York Times, αρκετά μεγάλα ονόματα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μη στηρίξουν τον Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Ακόμα κι αυτοί που το έχουν αποφασίσει όμως, διχάζονται ως προς το αν πρέπει να δείξουν ανοιχτά την αποδοκιμασία τους για τον Τραμπ ή ακόμη και την στήριξή τους για τον μεγάλο του αντίπαλο, τον Μπάιντεν.

Το ρεπορτάζ των NYT αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή Τραμπ, ενώ και ο Τζεμπ Μπους δεν είναι ακόμα σίγουρος για την ψήφο του. Η Σίντι Μακέιν, χήρα του Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στηρίξει Μπάιντεν, ωστόσο μπορεί να μην το κάνει δημόσια καθώς ο γιος της προσβλέπει σε πολιτική καριέρα στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024