Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντουαρντ Ένινφουλ : Ξεσπά για τη δολοφονία Φλόιντ - «Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα»

Έντουαρντ Ένινφουλ : Ξεσπά για τη δολοφονία Φλόιντ – «Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα»

«Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Είναι παντού και είναι συστημικό» υπογραμμίζει ο Έντουαρντ Ένινφουλ με φόντο τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

«Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Ο ρατσισμός είναι ένα βρετανικό ζήτημα. Δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής- είναι παντού και είναι συστημικό» υπογραμμίζει ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, Έντουαρντ Ένινφουλ σε άρθρο του με αφορμή τη δολοφονία του 46χρονου αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

«Την περασμένη εβδομάδα, παρακολούθησα ένα βίντεο με τον Τζορτζ Φλόιντ, τον 46χρονο Αφροαμερικανό άνδρα που πέθανε κατά τη σύλληψη, αφού ένας αξιωματικός του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης πίεζε με το γόνατο το λαιμό του για οκτώ λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

Θα σας πω ακριβώς πώς με έκανε να νιώσω.

Πρώτα απ ‘όλα, συγκλονίστηκα από ένα αίσθημα έντονης θλίψης για την ανόητη απώλεια ζωής.

Στη συνέχεια, είδα το βιντεοσκοπημένο βίντεο με την Έιμι Κούπερ, τη λευκή γυναίκα που τηλεφώνησε στην αστυνομία για τον Κρίστιαν Κούπερ μαύρο παρατηρητή πουλιών στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, όταν της ζήτησε να βάλει στον σκύλο της λουρί.

Αυτό με έκανε να νιώθω εξοργισμένος. Από τότε, δεν μπόρεσα να κλονίσω ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα που θα είναι οικείο στους μαύρους σε όλο τον κόσμο: ότι η ζωή μου είναι κάπως αναλώσιμη» αναφέρει ο Έντουαρντ Ένινφουλ.

«Είμαι τυχερός που έχω τεράστιο προνόμιο στον κόσμο μου, αλλά ως έγχρωμος άντρας και ως γκέι άντρας, δεν μπορούσα να ξεφύγω από την αίσθηση ότι δεν έχει σημασία τι έχεις επιτύχει ή τι έχεις συνεισφέρει στην κοινωνία, η ζωή σου μπορεί ακόμη φαίνεται ασήμαντη.

Όταν βγαίνω από την πόρτα μου το πρωί, για να κάνω μια βόλτα ή να περιπλανηθώ μόνος μου, πάντα γνωρίζω τον αυξημένο προσωπικό κίνδυνο λόγω του χρώματος του δέρματός μου» υπογραμμίζει.

«Τις τελευταίες μέρες έχω οργή και θλίψη και φόβο. Αυτό που αποκαλύπτουν αυτές οι ρατσιστικές πράξεις, μεταξύ άλλων, είναι ότι έχουμε πολλά περισσότερα να κάνουμε», τονίζει ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue.

Στο άρθρο του ο Έντουαρντ Ένινφουλ κάνει αναφορά στα παιδικά του χρόνια, διευκρινίζοντας ότι όταν άρχισε το σχολείο στο Λονδίνο, αντιλήφθηκε ότι ήταν διαφορετικός, ότι οι χαρακτηρισμοί ήταν το πρώτο ζήτημα που είχε να αντιμετωπίσει και ότι υπήρξαν πολύ άσχημες στιγμές.

«Μεγάλωσα στο Ladbroke Grove είδα μαύρους να διώκονται, να συλλαμβάνονται, να κακοποιούνται.

Η μητέρα μου μού έλεγε να προσέχω κάθε φορά που έφευγα από το σπίτι. Αισθάνομαι ακόμα την ίδια αίσθηση άγχους σήμερα όταν βγαίνω από την πόρτα μου. Σαράντα χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει» επισημαίνει ο Έντουαρντ Ένινφουλ προσθέτοντας ότι αυτή είναι μία συζήτηση που εξελίσσεται και απαιτεί εκπαίδευση που εξελίσσεται.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας και τους γείτονές μας, διαφορετικά οι φρικαλεότητες δεν θα σταματήσουν. Δεν συγχωρώ τη βία που εκδηλώνεται σε ολόκληρη την Αμερική και σε άλλες πόλεις.

Δεν συγχωρώ τις λεηλασίες. Υποστηρίζω την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των ανθρώπων να διαμαρτύρονται.

Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ρατσισμό, να μετατρέψουμε τη γνώση σε αντιρατσισμό. Και πρέπει να το κάνουμε μαζί» αναφέρει ο Έντουαρντ Ένινφουλ τονίζοντας ότι και η μόδα και έχει ρόλο να διαδραματίσει.

«Κατέχει μια μοναδική θέση στο πνεύμα των καιρών και έχει μια μοναδική ικανότητα να αλλάζει νοοτροπία, υπογραμμίζει και ζητά από τα brand μόδας, τις εκδόσεις και τους καταστηματάρχες να απασχολούν περισσότερους ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα – πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές.

Χρειαζόμαστε μαύρους εδραιωμένους στην υποδομή της βιομηχανίας μόδας, όχι μόνο στην άλλη πλευρά της κάμερας ή να εμφανίζονται στη ροή στο Instagram», επισημαίνει ο Έντουαρντ Ένινφουλ σε άρθρο του στην βρετανική Vogue.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024