Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βαθύ αποτύπωμα της πανδημίας

Το βαθύ αποτύπωμα της πανδημίας

Η τρέχουσα υγειονομική κρίση αφήνει βαθύ αποτύπωμα παντού στον κόσμο, δοκιμάζοντας τις αντοχές δυνάμεων, κοινωνιών και ηγεσιών.

H τρέχουσα υγειονομική κρίση αφήνει βαθύ αποτύπωμα παντού στον κόσμο, δοκιμάζοντας τις αντοχές δυνάμεων, κοινωνιών και ηγεσιών.

Η μάστιγα του κορωνοϊού σκοτώνει ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, μεταβάλλει  δραματικά τις οικονομικές συνθήκες, αλλάζει τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας του σύγχρονου κόσμου, ανατρέπει καταναλωτικά, ταξιδιωτικά και άλλα πρότυπα και μαζί επιδρά στη γεωπολιτική, καθώς κλονίζει ακόμη και τις ισχυρότερες των χωρών.

Η φούσκα των μετακινήσεων, των πολλών προορισμών και των ατέλειωτων ξενοδοχείων, η μέχρι πρότινος άνεση του καθενός να μπαίνει σε ένα αεροπλάνο και να ταξιδεύει χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις οπουδήποτε στον κόσμο, έσκασε μονομιάς.

Ο εγκλεισμός αυτός καθαυτός επίσης, που επιβλήθηκε σχεδόν παντού στον κόσμο, επιτάχυνε την υιοθέτηση νέων μεθόδων επαφής και επικοινωνίας, η φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, στην τράπεζα, στα σουπερμάρκετ και σε πολλές άλλες δραστηριότητες απεδείχθη περιττή και αχρείαστη.

Αντιθέτως, δοξάστηκαν και απογειώθηκαν στην κυριολεξία η τηλεργασία, η τηλεδιάσκεψη, η εκπαίδευση από απόσταση και οι κάθε λογής πλατφόρμες που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις.

Χωρίς αμφιβολία λοιπόν η τρέχουσα υγειονομική και η παρεπόμενη οικονομική κρίση μεταβάλλουν τη σύγχρονη ζωή, αλλάζουν τις προτεραιότητες των πολιτών, επηρεάζοντας και τις απλούστερες των πράξεων και συνηθειών.

Και μαζί τους βεβαίως μετατοπίζεται ο κόσμος, τείνει να μεταβληθεί η επιρροή και η επιδραστικότητα των ισχυρών του πλανήτη.

Η Ευρώπη πέρασε τρεις μήνες αγωνίας, απειλήθηκε η συνοχή της, έφτασε σχεδόν στο χείλος του γκρεμού για να ξεπεράσει δόγματα και αγκυλώσεις και να επιχειρήσει το απαιτούμενο άλμα προόδου, που θα την ξαναβάλει στο παιχνίδι του κόσμου και θα τη διατηρήσει μεταξύ των κυρίαρχων ημεμονικών δυνάμεων του πλανήτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την ηγεσία που διαθέτουν ζουν αντιθέτως  μέρες μεγάλης υποχώρησης, κινδυνεύουν να χάσουν τα πρωτεία και τους συμμάχους τους.

Η Αμερική του Τραμπ αρνήθηκε κατά βάση την πρόοδό της, αμφισβήτησε την επιστήμη και τη γνώση που η ίδια κατέχει, αποστασιοποιήθηκε από την υποχρέωση προστασίας της ζωής στους πολίτες της, ξόδεψε μονομιάς την εμπιστοσύνη που συνοδεύει συνήθως μια μεγάλη ηγέτιδα δύναμη.

Αντιστοίχως η Βρετανία εγκλωβίστηκε και αυτή από την αναθεωρητική και υπερφίαλη ηγεσία της, που υιοθέτησε την ανοσία της αγέλης. Οι Βρετανοί δοκιμάζονται πραγματικά και η διέξοδος του Βrexit κλονίζεται, φαντάζει πια προβληματική και μοιραία.

Η Ρωσία του Πούτιν επίσης αρχίζει και μετρά χιλιάδες νεκρούς και άπειρα κρούσματα, κινδυνεύει κι αυτή να πληγωθεί βαρύτατα μέσα στον κυκεώνα των επερχόμενων αλλαγών και της μεταβολής των προτεραιοτήτων που θα τεθούν στη μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Κακό τέλος φαίνεται ότι θα έχει και ο ανεκδιήγητος Μπολσονάρου, που αψήφησε τη νόσο, όπως αψήφησε και τις συνέπειες της αποψίλωσης του Αμαζονίου και της παρεπόμενης κλιματικής αλλαγής.

Ο δε γείτονάς μας Ερντογάν δοκιμάζεται πολλαπλώς, θα υποχρεωθεί να αλλάξει, να μεταβάλει στάση για να διασωθεί.

Και οι αχαλίνωτοι και βουλιμικοί κινέζοι ηγέτες κλονίστηκαν, κατανόησαν επιτέλους ότι έχουν ευθύνες απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο, ότι το ευτελές εμπόριο δεν μπορεί να είναι πανάκεια και ότι οφείλουν να σέβονται τις υποχρεώσεις τους.

Κοινώς, η πανδημία κούνησε τον κόσμο και φανέρωσε τις απλές και αναλλοίωτες στον χρόνο αξίες του ανθρωπισμού, του ορθολογισμού και της συνετούς διαχείρισης, της στηριγμένης στην κατακτημένη επιστημονική γνώση και εμπειρία  και όχι στις υποτιθέμενες εμπειρικές παραστάσεις ηγεσίας που ορισμένοι δήθεν προικισμένοι ηγέτες διαθέτουν.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024