Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δολοφονία Φλόιντ : Πως κρίνουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ οι Έλληνες πολιτικοί  - Οι ηχηρές σιωπές

Δολοφονία Φλόιντ : Πως κρίνουν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ οι Έλληνες πολιτικοί – Οι ηχηρές σιωπές

Ποια είναι η εικόνα των Ελλήνων πολιτικών στα social media όπου δημοφιλέστερο θέμα και στην Ελλάδα είναι η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Η δήλωση Τσίπρα μετά από μια εβδομάδα σιωπής. Οι κωμικοτραγικές αναρτήσεις Βελόπουλου, η δραστηριότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ποιος υπουργός και ποιος βουλευτής από τη ΝΔ έχουν τοποθετηθεί. Ποιοι βλέπουν ρατσισμό και ποιοι βανδαλισμούς στις ΗΠΑ

Ένα εκ πρώτης όψεως παράδοξο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα συναντά κανείς αναζητώντας στα social media αναφορές ή παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων, -ιδίως της πρώτης γραμμής- για τη δολοφονία του άνεργου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στις ΗΠΑ.

Σιωπή της πλειονότητας των Ελλήνων βουλευτών

Η δολοφονία αυτή που έχει συνταράξει τις ΗΠΑ, βγάζοντας τους Αμερικανούς στο δρόμο και έχει προκαλέσει κύμα κατακραυγής σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι μεν το πλέον δημοφιλές θέμα στα ελληνικά social media αλλά δύσκολα πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων συναντά κανείς παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από Έλληνες πολιτικούς επί των όσων συμβαίνουν σε ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν όλο τον πλανήτη.

Αν και το hashtag #GeorgeFloyd και οι συναφείς με αυτό ετικέτες είναι μακράν οι δημοφιλέστερες τις τελευταίες ημέρες στο twitter (μπορεί και να ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια αναρτήσεις), ωστόσο είναι ελάχιστα τα πολιτικά πρόσωπα, ιδίως οι βουλευτές που έχουν κάνει σχετικές αναρτήσεις.

Δηλώσεις μόνο από Κουτσούμπα και Τσίπρα

Από τους επίσημους λογαριασμούς ουσιαστικά σε επίπεδο κομμάτων το πιο «δραστήριο» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΚΚΕ, που από την πρώτη σχεδόν στιγμή πήρε θέση, υπέρ των διαδηλωτών στις ΗΠΑ.

Μετά από μία εβδομάδα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ μόλις σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια σχετική ανάρτηση στο Facebook.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάνει ένα retweet όπου σχολιάζει την πρόθεση Τραμπ να ορίσει ως τρομοκρατική οργάνωση την Antifa,.

Από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει κάποιες αναρτήσεις με ακροδεξιό περιεχόμενο ή συγκεκαλυμένα ακροδεξιό περιεχόμενο.

Κάποιες αναρτήσεις υποστηρικτικές προς τους διαδηλωτές έχει κάνει και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, αλλά πρόκειται για αναπαραγωγή άλλων tweets.

Επίσης αναπαραγωγές άλλων tweets έχει κάνει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας κάποια γνωστά troll της ΝΔ.

Πιο δραστήριος ΝΔκρατης ο Μπογδάνος

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ουσιαστικά υπάρχει μάλλον αφωνία, καθώς από τους πιο δραστήριους στα social media είναι μόνο ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Μια ανάρτηση στο twitter με έμμεση αναφορά στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ έχει κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως τοποθετήθηκε για το θέμα μιλώντας στο MEGA.

Από το στρατόπεδο της ΝΔ ουσιαστικά αναρτήσεις γίνονται μόνο από κάποιους λογαριασμούς των λεγόμενων trolls που ουσιαστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λειτουργούν υποστηρικτικά στον Τραμπ και την αστυνομική καταστολή και ρατσιστικά εγκλήματα.

Ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιες άλλες αναρτήσεις στα social media ελάχιστων βουλευτών που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας ωστόσο μάλλον δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα που διαμορφώνεται για το πώς βλέπουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Άδωνις: Βανδαλισμοί στις ΉΠΑ όπως και στην Αθήνα το 2008

Σε ότι αφορά τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στο MEGA χαρακτήρισε μεν τη δολοφονία Φλόιντ σοκαριστική και το ρατσισμό απαράδεκτο καταδικάζοντας ως βδελυρά αυτά τα γεγονότα ωστόσο θέλησε να δώσει διάσταση βανδαλισμών στην οργή και την αντίδραση των Αμερικανών.

«Καίνε την Αμερική και να κάνουν πλιάτσικο στα μαγαζιά στο όνομα μιας αντιφασιστικής ιδεολογίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας με νόημα ότι «τα είχαμε ζήσει εδώ και τον Δεκέμβριο του 2008» και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα.

Μάλιστα εξέφρασε θλίψη για τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ λέγοντας πως «είμαι βέβαιος ότι η Αμερική θα βρει το δρόμο της».

Στο πνεύμα ουσιαστικά της τοποθέτησης αυτής ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει retweet ένα σχόλιο με το οποίο ουσιαστικά υπαινισσόταν πως οι αριστεροί έχουν επιλεκτικές ευαισθησίες και βλέπουν με διαφορετική ματιά την αστυνομική βία ανάλογα με το ποιος κινητοποιείται. Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση μάλιστα το tweet ήταν υποστηρικτικό σε ρατσιστικού τύπου αντιδράσεις κατά προσφυγικών δομών.

Σε γραμμή Τραμπ

Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι τοποθετήσεις – αναρτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, όπου καταρχάς έχει κάνει αναπαραγωγή το tweet του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα ορίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση την ANTIFA.

Πλιάτσικο

Επίσης από τις αναρτήσεις του κ. Μπογδάνου φαίνεται πως ο βουλευτής της ΝΔ αντιτάσσεται στις διαδηλώσεις οργής θεωρώντας συλλήβδην τις αντιδράσεις της αμερικανικής κοινωνίας στη δολοφονία του Αφροαμερικανού ως εκδηλώσεις βανδαλισμού και πλιάτσικου.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση έχει κάνει αναπαραγωγή στον προσωπικό του λογαριασμό ενός tweet στο οποίο η δήμαρχος της Ατλάντα Keisha Lance Bottoms στηλιτεύει τις «βίαιες διαδηλώσεις λέγοντας πως «όταν καίτε αυτή την πόλη, καίτε την κοινότητά μας. Αν θέλετε αλλαγή στην Αμερική πηγαίνετε να εγγραφείτε για να ψηφίσετε».

Επίσης υπάρχει το retweet από troll της ΝΔ όπου επιχειρούνται ίσες αποστάσεις από το ρατσισμό και τις κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι του παρουσιάζοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις μόνο με την διάσταση του «πλιάτσικου» τα μαγαζιά.

Εμπάθεια στην Ελληνική αστυνομία

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση της Αφροδίτη Λατινοπούλου υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις προηγούμενες εκλογές όπου ουσιαστικά αυτό που προτάσσει είναι η υπεράσπιση «θεσμών» όπως η αστυνομία, ιδίως σε ότι αφορά την ελληνική εσωτερική ζωή.

Είναι χαρακτηριστική η ενόχληση που προκύπτει από τη συσχέτιση της δολοφονίας Φλόιντ και Ζακ

«Όσοι προσπαθούν να εξομοιώσουν τον άδικα δολοφονημένο από τον αστυνομικό Τζορτζ Φλόιντ με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, δείχνουν απλά την εμπάθεια που έχουν για την Ελληνική αστυνομία» γράφει χαρακτηριστικά η κα Λατινοπούλου.

Για γέλια και για κλάματα

Για γέλια και για κλάματα είναι οι αναρτήσεις του Κυριάκου Βελόπουλου που προσπαθεί κάνει το …άσπρο μαύρο, θέλοντας από τη μια να ξεπλύνει την ακροδεξιά και το ρατσισμό για την κρατική δολοφονία και βία στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ανάρτησε ένα βίντεο –άσχετο από ότι φαίνεται με τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ- γράφοντας χαρακτηριστικά:

«Εδώ βλέπετε έναν έγχρωμο «ρατσιστή» αστυνομικό να δέρνει έναν άλλον έγχρωμο !Η βία δεν έχει χρώμα ούτε φυλή ανόητοι και είναι πάντα καταδικαστέα!»

Χτες ο κ. Βελόπουλος είχε χρεώσει τη δολοφονία Φλόιντ στην … «πολυπολιτισμικότητα».

«Αυτοί σκότωσαν τον Φλόιντ !Όλοι είναι πολυπολιτισμικοί οπότε που βρίσκεται το ρατσιστικό έγκλημα; Όλα γίνονται εργαλείο επιβολής του πολυπολιτισμού! Έλεος πια ! Ο φόνος είναι φόνος άσχετα από χρώμα και φυλή!» έγραψε ο πρόεδρος της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης».

Το ξυπνητήρι της Ιστορίας

Στις υποστηρικτικές αντιδράσεις με τις οποίες υποδέχτηκαν την κραυγή της αμερικανικής κοινωνίας κατά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ καταγράφονται οι τοποθετήσεις των κομμάτων της Αριστεράς και του ΚΙΝΑΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Facebook τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας» και υπογράμμισε ότι «η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές».

Ροπή προς το έγκλημα

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αναπαράξει μερικά tweets του στελέχους της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντιλιάν Κοτζάι.
Στο ένα από αυτά «στο Πόρτλαντ οι αστυνομικοί γονάτισαν μπροστά στους διαδηλωτές που ζητάνε κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα..»

Σε ένα άλλο retweet του κ. Κατρούγκαλου σχολιάζεται η ανάρτηση ενός troll της ΝΔ που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι μαύροι έχουν ροπή προς το έγκλημα, δίνοντας έτσι άλλοθι στην κρατική ρατσιστική βία και τη δολοφονία μαύρων από λευκούς αστυνομικούς.

Γιατί τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται μόνο για μεμονωμένες πράξεις;

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης μεταξύ άλλων κάνει αναπαραγωγή tweets μεγάλων αστέρων του NBA όπως του Λεμπρόν Τζέιμς και του Μάικλ Τζόρνταν.

Μάλιστα σε αυτό το τιτίβισμα ο Λεμπρόν Τζέιμς αναρωτιέται γιατί δεν είναι viral το βίντεο που δείχνει γονατιστούς ειρηνικούς διαδηλωτές να φωνάζουν «σταματήστε να σκοτώνετε μαύρους ανθρώπους;» και προσθέτει:

«Γιατί τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται μόνο για μεμονωμένες πράξεις βανδαλισμού και κλοπής;», κάτι που ουσιαστικά απαντά και στο περιεχόμενο tweets και τοποθετήσεων που έμμεσα ή άμεσα στοχοποιούν τις αντιδράσεις κατά της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ.

Ενώνει τη φωνή του

Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter έχει αναρτήσει την δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα που τόνισε ότι ο Περισσός ενώνει τη φωνή με τον Αμερικανικό λαό που αγωνίζεται για ν’ ανασάνει.

Εκτίθενται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ως «σύμμαχοι» των ΗΠΑ

Στον επίσημο λογαριασμό του ΚΚΕ στο twitter υπάρχει και προχτεσινή ανακοίνωση του κόμματος που μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και αυτή του προκατόχου του, Ομπάμα, και όλες οι έως τώρα αμερικανικές κυβερνήσεις, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα, η αστυνομική βία και καταστολή δε σταμάτησαν ποτέ.

Ταυτόχρονα, με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διεξάγουν στο εξωτερικό, τροφοδοτούν το φυλετικό και εθνικιστικό μίσος, προκαλούν αιματοκυλίσματα, σπέρνουν μεγάλα βάσανα για τους λαούς. Γι’ αυτό και εκτίθενται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που θεωρούν τις ΗΠΑ «σύμμαχο» του ελληνικού λαού εμπλέκοντας τη χώρα στους αμερικανοΝΑΤΟϊκους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

Καπιταλισμός σημαίνει «δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Τελευταία ανάρτηση στο λογαριασμό του ΚΚΕ για το θέμα αφορά την απογευματινή κινητοποίηση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ) έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με κεντρικό σύνθημα «Capitalism means «I can’t breathe»».

Ανάλογη κινητοποίηση από την ΚΝΕ έγινε και στο αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Επίσης η νεολαία του ΚΚΕ έχει κυκλοφορήσει και δύο αφίσες.

Η μία αναφέρει μια φράση του Τσε Γκεβάρα πως «η ζωή ενός ανθρώπινου πλάσματος αξίζει ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο από τη ζωή του πλουσιότερου ανθρώπου πάνω στη γη».

Ενώ η δεύτερη αφίσα έχει ως κεντρικό θέμα το σύνθημα της σημερινής κινητοποίησης πως «καπιταλισμός σημαίνει ότι δεν μπορώ ν’ ανασάνω».

ANTIFA

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει κάνει retweet μια φωτογραφία με την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου σχολιάζει με αυτό τον τρόπο και αντιτίθεται στην πρόθεση Τραμπ να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση την ANTIFA

«Ομάδα ένοπλων ατόμων ANTIFA εισέρχεται παράνομα στη Γαλλία με πρόθεση να διαπράξουν ανθρωποκτονία», αναφέρει ειρωνικά η ανάρτηση.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024