Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως προβλέπει μερική άρση της καραντίνας για την πόλη της Νέας Υόρκης την εβδομάδα της 8ης Ιουνίου, εφόσον οι δείκτες δημόσιας υγείας είναι ικανοποιητικοί.

Η άρση της καραντίνας, που βρίσκεται σε ισχύ από την 22α Μαρτίου, αφορά ένα τμήμα της οικονομίας, ιδίως την οικοδομική και μεταποιητική δραστηριότητα, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του σχεδίου επανεκκίνησης του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

«Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς μια επανεκκίνηση την 8η Ιουνίου», είπε ο κυβερνήτης, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Κριτήριο οι δείκτες υγείας

Το σχέδιο προβλέπει την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μονάχα όταν οι επτά δείκτες δημόσιας υγείας βρεθούν «στο πράσινο», μεταξύ αυτών η μείωση του αριθμού νοσηλειών και θανάτων για ένα διάστημα 14 ημερών.

Η Νέα Υόρκη έχει καλύψει προς το παρόν μονάχα τέσσερις, όμως ο Κουόμο δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι οι δείκτες θα είναι «στο πράσινο», έως την επόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνήτης έχει ήδη εγκρίνει την άρση της καραντίνας στο μεγαλύτερο μέρος της πολιτείας, που ξεκίνησε να επαναλειτουργεί από τις 15 Μαΐου.

Στα πρόθυρα της επόμενης φάσης

Η Νέα Υόρκη είναι μακράν η πλέον πληγείσα πόλη παγκοσμίως από τον νέο κοροναϊό, που έχει προκαλέσει τον θάνατο 21.000 και πλέον ανθρώπων.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επόμενης φάσης», σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου με τον Άντριου Κουόμο.

Εκτός του κλάδου της οικοδομικής δραστηριότητας και εκείνου της μεταποίησης, η πρώτη φάση του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει επίσης το χονδρικό εμπόριο.

«Η πρώτη φάση αναμένεται να επαναφέρει στην εργασία 400.000 εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη», εκτιμά ο Κουόμο, προειδοποιώντας πως η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων δεν θα «σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα (…). Αυτό θα είναι διαφορετικό» από την κατάσταση που υπήρχε πριν από την πανδημία.

Κάθε φάση διαρκεί 2 εβδομάδες, στο τέλος των οποίων οι αρχές επιβεβαιώνουν πως η διασπορά του ιού δεν επιταχύνθηκε, προτού περάσουν στο επόμενο στάδιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 φάσεις, με τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να ανοίγουν στη δεύτερη φάση, τα εστιατόρια στην τρίτη και οι πολιτιστικές δραστηριότητες να ξεκινούν στην τέταρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο