Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times σχολιάζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στον κοροναϊό και όσους συνέκριναν τη θνησιμότητά του με εκείνη της γρίπης στην αρχή της πανδημίας

Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times σχολιάζει σε ανάρτησή του ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, αναφερόμενος στον κοροναϊό και όσους συνέκριναν τη θνησιμότητά του με εκείνη της γρίπης στην αρχή της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, στο πρωτοσέλιδο η γνωστή αμερικανική εφημερίδα απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του κοροναϊού, αναφέροντας ενδεικτικά τα ονόματα 1.000 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ, με μαύρα γράμματα σε μια λευκή σελίδα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του:

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο των New York Times με ονόματα κατοίκων της Νέας Υόρκης που πέθαναν από τη νόσο του Covid-19 – Δεν είναι απλά νούμερα σε μια λίστα. Ήταν οι άνθρωποι μας.

» Θυμήθηκα τις δηλώσεις πολιτικών και επιστημόνων στις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες (μερικοί δεν παραδέχονται ούτε και τώρα το λάθος τους και λένε ότι άλλοι έκαναν λάθος εκτιμήσεις). Είπαν τότε ότι η νέα νόσος είναι μια απλή γρίπη η ότι θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερους θανάτους από τη γρίπη.

» Ενδεικτικά τότε αναφέρθηκαν ότι η γρίπη ευθύνεται για 30,000-70,000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Οι θάνατοι από Covid-19 είναι μέχρι στιγμής περίπου 100,000 παρά τη λήψη σημαντικών μέτρων. Ποιος όμως είναι ο πραγματικός αριθμός θανάτων εξαιτίας της γρίπης στις ΗΠΑ;

» Το CDC εκτίμησε ότι την περίοδο 2013-2019 ο αριθμός θανάτων ήταν μεταξύ 23,000 και 61,000 ετησίως. Ο αριθμός όμως των δηλωμένων θανάτων ήταν μεταξύ 3,448 και 15,620.

» Οι θάνατοι όμως από Covid-19 δεν βασίζονται σε εκτιμήσεις όπως αυτοί της γρίπης αλλά σε πραγματικές καταγραφές. Επίσης είναι πιθανό να υπάρχει σημαντική υποεκτίμηση των θανάτων επειδή στις ΗΠΑ δεν κάνουν πολλά τεστ, αλλά ταυτόχρονα τα τεστ που χρησιμοποίησαν τους πρώτους μήνες είχαν ένα υψηλό ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

» Είναι φανερό ότι η νόσος του Covid-19 δεν είναι μια απλή γρίπη. Όσοι δε ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις της απλής γρίπης σε σχέση με αυτές του κοροναϊού ας κάνουν μια μελέτη καταγραφής των πραγματικών θανάτων από τη γρίπη. Είναι εξαιρετικά απίθανο να είναι 6 φορές περισσότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα. Ακόμη και αν ισχύει αυτό και πάλι η νόσος του Covid-19 έχει πολύ μεγαλύτερη θνητότητα σε σύγκριση με αυτή της γρίπης».

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

https://www.facebook.com/101598868122645/photos/a.101935451422320/143662297249635/?type=3&theater

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr