Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στους 128 επιβάτες και τα 95 μέλη του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου στην Αργεντινή.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσεί από κοροναϊό χωρίς να τους προκαλεί συμπτώματα, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα  σύμφωνα με την οποία παρέμεινε ασυμπτωματικό περισσότερο από το 80% των μολυσμένων επιβατών ενός κρουαζιερόπλοιου.

Το εύρημα αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς επιστρέφουμε στην πλήρη, νέα κανονικότητα. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη συλλογής λεπτομερών στοιχείων για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, λένε οι ειδικοί.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στους 128 επιβάτες και τα 95 μέλη του πληρώματος ενός κρουαζιερόπλοιου στην Αργεντινή. Το κρουαζιερόπλοιο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα Μαρτίου. Θα διαρκούσε 21 ημέρες και θα έκανε τον γύρο της Ανταρκτικής.

Στα μέσα Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ήδη ανακηρύξει ως πανδημία τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Γι’ αυτό τον λόγο από την κρουαζιέρα αποκλείστηκαν οι επιβάτες, οι οποίοι τις 3 τελευταίες εβδομάδες βρέθηκαν σε χώρες με υψηλά ποσοστά λοίμωξης. Επιπλέον, όσοι επιβιβάστηκαν υποβλήθηκαν πρώτα σε θερμομέτρηση.

Το κρουαζιερόπλοιο είχε επίσης λάβει μέτρα προστασίας ώστε να εμποδιστεί ο κοροναϊός να εξαπλωθεί, αν τυχόν υπήρχε κρούσμα. Είχε, π.χ., «σταθμούς» απολύμανσης σε πολλούς χώρους του, ιδιαίτερα στα εστιατόρια.

Τι συνέβη κατά το ταξίδι

Την όγδοη ημέρα του ταξιδιού, όμως, αναφέρθηκε ο πρώτος ασθενής με πυρετό. Αμέσως ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, όπως:

-Περιορισμός των επιβατών στις καμπίνες τους
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους τους επιβαίνοντες
-Χρήση πλήρους προστατευτικού εξοπλισμού από το προσωπικό που ερχόταν σε επαφή με άρρωστα άτομα
-Μέχρι την 13η ημέρα του ταξιδιού, δέκα επιβάτες και μέλη του πληρώματος είχαν εκδηλώσει πυρετό. Ωστόσο καθώς το κρουαζιερόπλοιο έφτανε στο Μοντεβιδέο, της Ουρουγουάης, τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί. Έτσι, οι Αρχές επέτρεψαν τον ελλιμενισμό του.

Την 20η ημέρα ελήφθησαν απ’ όλους τους επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο δείγματα που εξετάστηκαν για τον νέο ιό. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ο κοροναϊός είχε μολύνει σχεδόν έξι στους δέκα από αυτούς (το 59%). Ωστόσο στο 81% των περιπτώσεων οι φορείς του ιού δεν είχαν συμπτώματα.

Ειδικότερα, 128 επιβαίνοντες βρέθηκαν μολυσμένοι με τον ιό. Μόνο οι 24 εκδήλωσαν συμπτώματα. Οκτώ από τους ασθενείς αυτούς (το 6,2% του συνόλου) χρειάσθηκαν ιατρική αξιολόγηση. Οι τέσσερις τελικά διασωληνώθηκαν και ο ένας (ποσοστό 0,8%) έχασε τη ζωή του.

Από τους 128 επιβαίνοντες που μόλυνε ο κοροναϊός, οι 10 αρχικά βρέθηκαν αρνητικοί, αλλά ύστερα διαπιστώθηκε ότι ήσαν θετικοί

«Σημαντική υποτίμηση»

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ασυμπτωματική μετάδοση του κοροναϊού μπορεί να είναι πολύ συχνότερη απ’ ό,τι έχει αναφερθεί έως σήμερα. Επομένως, αποκτά ξεχωριστή σημασία η τήρηση της κοινωνικής απόστασης των 2 μέτρων ακόμα κι αν νιώθει κάποιος εντελώς υγιής.

«Είναι δύσκολο να βρεθεί αξιόπιστη εκτίμηση των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, αλλά δεν έχουν συμπτώματα», σχολιάζει ο Dr Alan Smyth, διευθυντής συντάξεως στην ιατρική επιθεώρηση Thorax όπου δημοσιεύεται η νέα μελέτη.

Ωστόσο, «το ποσοστό 1% που είχε αναφερθεί από τον Π.Ο.Υ. στις αρχές Μαρτίου, θεωρείται πλέον σημαντικά υποτιμημένο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr