Η ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης 9.000 προσφύγων, των οποίων, στις 31 του μήνα, λήγει η φιλοξενία σε δομές και σπίτια που τους έχουν παραχωρηθεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εστία”, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με πρόσφυγες και αλληλέγγυους έξω από την δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα.

«Ο κ. Μηταράκης προχωράει σε ένα σχέδιο εξώσεων πάνω από 10.000 ανθρώπων, 300 από το καμπ του Ελαιώνα, 300 από το καμπ του Σχιστού, 500 από τον Σκαραμαγκά, 1200 από τη Θεσσαλονίκη και από τα καμπ και από τα σπίτια. Θα γεμίσουν οι πλατείες και τα πάρκα με κόσμο άστεγο. Και μιλάμε για τους πρόσφυγες. Μάνες με παιδιά, άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ζουν από μόνοι τους διότι όταν τους κόβουν το επίδομα, όταν δεν τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να μάθουν τη γλώσσα δεν τους έχουν ανοίξει τη δίοδο για την περιβόητη ένταξη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωνσταντίνου ενώ τόνισε ότι η μόνη λύση είναι όλοι οι πρόσφυγες να βρεθούν σε σπίτια μέσα στις πόλεις.

«Έχουμε απευθύνει προτάσεις στους δήμους και στο δήμο της Αθήνας και σε άλλους δήμους ότι πρέπει να δοθούν άμεσα τα κτίρια του ΕΦΚΑ που είναι διαθέσιμα. Πρέπει να υπάρχει ένα μαζικό πρόγραμμα κοινωνικής στέγασης για όλους, για άστεγους, για πρόσφυγες και για Ρομά. Αυτό ήταν το αίτημά μας και εξακολουθεί να είναι. Η ΚΕΕΡΦΑ ζητάει άσυλο και στέγη σε όλους τους πρόσφυγες, χαρτιά για τους μετανάστες και όχι βασανισμούς στα αστυνομικά τμήματα», κατέληξε ο κ. Κωνσταντίνου.

Την ανάγκη να μην βρεθεί κανείς στο δρόμο εξέφρασε η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ελένη Πορτάλιου και μέλος της καμπάνιας “Εκκενώστε τα καμπ, οι πρόσφυγες σε σπίτια και ξενοδοχεία’’.

«Εμείς συλλέξαμε πανευρωπαϊκά 11.500 υπογραφές που ζητούσαν να ανοίξουν τα κλειστά κέντρα κράτησης και οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία σε ξενώνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε χώρους που ήταν διαθέσιμοι, διότι όπως ξέρουμε την περίοδο της πανδημίας οι χώροι αυτοί ήταν ακατοίκητοι. Ξαφνικά η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει τους ανθρώπους από τα κλειστά κέντρα των νησιών και να τους βάλει στη θέση των 8.000 ανθρώπων του προγράμματος ESTIA, οι οποίοι, η συντριπτική τους πλειοψηφία αν όχι όλοι έχουν το δικαίωμα ασύλου», ανέφερε η κ. Πορτάλιου.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο χάνοντας το επίδομα που παίρνουν από την Ύπατη Αρμοστεία και μένοντας αβοήθητοι.

Στην άμεση βοήθεια που θα χρειαστούν από την πολιτεία και την κοινωνία οι πρόσφυγες αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος.

«Οι πρόσφυγες ήταν υποχρεωμένοι να ζουν σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό που ζητάμε πρώτα από όλα είναι ότι από τα χρήματα που έρχονται από την ΕΕ ή αυτά που θα πρέπει να ζητήσουμε, να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το ενοίκιο τους», σημείωσε ο κ. Τσιάκαλος ενώ συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να πεταχτούν έξω στο δρόμο».

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες είναι τεράστιο. Κανένας δεν είναι δυνατόν να κοιμηθεί στο δρόμο. Δε θα χετε στους δρόμους μόνο τους πρόσφυγες και τα μωρά τους θα χετε κι εμάς», κατέληξε.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν να διώξει τους πρόσφυγες. Υπάρχει αλληλεγγύη, υπάρχει ανθρωπιά και δεν θα αφήσουμε να πεταχτεί κανείς έξω», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Τζαβέντ Ασλάμ από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα».

Τέλος, όπως ανακοίνωσαν θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις έξω από δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα την προσεχή Κυριακή, όπως και έξω από τον Ελαιώνα στις 6 μμ.

ΚΚΕ: Δραματική η κατάσταση με την έξωση χιλιάδων προσφύγων που πήραν άσυλο

«Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην υλοποίηση του μέτρου της “έξωσης” χιλιάδων προσφύγων, από 11.000 έως 15.000 σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα, οι οποίοι -με βάση τη ρύθμιση που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- έξι μήνες μετά από την έγκριση του αιτήματος ασύλου θα πρέπει να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας, καθώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές αφορούν μόνο τους αιτούντες άσυλο».

Αυτό αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την δραματική κατάσταση στο Προσφυγικό με την «έξωση» χιλιάδων προσφύγων που πήραν άσυλο από δομές φιλοξενίας».

«Με το απαράδεκτο αυτό μέτρο κόβεται το πρόγραμμα στέγασης, καθώς και το μηνιαίο ποσό ενίσχυσης των 90 ευρώ σε όσους παίρνουν άσυλο. Χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά, θα πεταχτούν ουσιαστικά στο δρόμο, ενώ παραμένουν οι κίνδυνοι από την πανδημία του κορονοϊού και, υποτίθεται, παραμένουν και τα μέτρα φυσικής απόστασης και υγιεινής. Χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες, ένταξής τους στην εργασία, στέγασης, εκθέτοντάς τους σε εκτεταμένους κινδύνους κοινωνικής περιθωριοποίησης. Δηλαδή, η παροχή του ασύλου από ευχή έγινε κατάρα για αυτούς τους ανθρώπους» επισημαίνει.

Το ΚΚΕ ζητά από την την κυβέρνηση:

-Κανένας πρόσφυγας, που έχει πάρει άσυλο, να μην πεταχτεί στο δρόμο. Να παραταθεί το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα.

-Άμεση διευκόλυνση όσων παίρνουν άσυλο για να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

-Για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από το κράτος, και όχι από τις ΜΚΟ, για τη χάραξη σχεδιασμένης και καθολικής ένταξής τους στην εργασία και την κοινωνία, με την εξατομικευμένη στήριξη των προσφύγων και των οικογενειών τους, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας, παίρνοντας υπόψη το επάγγελμα και τις γνώσεις τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο