Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μηταράκης: Οι διοικητές των προσφυγικών δομών θα δίνουν αναφορά στην Πολιτεία

Μηταράκης: Οι διοικητές των προσφυγικών δομών θα δίνουν αναφορά στην Πολιτεία

«Αιχμή του δόρατος της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής» χαρακτήρισε τους διοικητές των δομών φιλοξενίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είχαν ζητήσει την ανάκληση ακροδεξιού διοικητή στη δομή του Πύργου

«Αιχμή του δόρατος της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής» χαρακτήρισε τους διοικητές των δομών φιλοξενίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τον χαιρετισμό του στο εκπαιδευτικό σεμινάριο των 32 διοικητών στις υφιστάμενες δομές Προσωρινής Φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Γέφυρες με τις τοπικές κοινωνίες

Ο υπουργός επισήμανε, ότι «θα είναι η πρώτη φορά, που οι δομές θα έχουν διοικητές, οι οποίοι θα αναφέρονται κατευθείαν στην ελληνική Πολιτεία».

Η επιλογή των διοικητών έγινε, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, βάσει, εκτός των τυπικών τους προσόντων, των ικανοτήτων τους αφενός, να ανταποκριθούν στην διοίκηση των δομών και, αφετέρου, στο να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας και με τους διαμένοντες αιτούντες άσυλο και με τις τοπικές κοινωνίες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι είχε ξεσπάσει σάλος πριν από περίπου μία εβδομάδα όταν τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγείλει ως «ακροδεξιό» το διοικητή της μίας δομής αιτούντων ασύλου στον Πύργο της Ηλείας και είχαν ζητήσει την διόρθωση του ατοπήματος του υπουργού Μετανάστευσης, καθώς σε μια τόσο ευαίσθητη θέση διορίστηκε ένας «θιασώτης της μισαλοδοξίας».

Η κάλυψη στον ακροδεξιό διοικητή

Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ο Χρήστος Τσιάχρης συγγραφέας του βιβλίου «Μιναρέδες: Οι Λόγχες του Ισλάμ στην Ευρώπη».

Μάλιστα το βιβλίο του κ. Τσιάχρη έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Θούλη, όπου εξέδιδαν βιβλία πρώην και νυν στελέχη της Χρυσής Αυγής με ανάλογο περιεχόμενο.

Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ ζητούσε την ανάκληση των διορισμών των διοικητών των δομών της ενδοχώρας για τους αιτούντες άσυλο και ζητούσε «η νέα διαδικασία επιλογής να γίνει με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει να απομακρύνει τους υπαίτιους. Αλλιώς καθίσταται συνένοχος…».

Ωστόσο από την πλευρά του το υπουργείο Μετανάστευσης παρείχε πλήρη κάλυψη στον κ. Τσιάχρη και υπεραμύνθηκε της τοποθέτησής του ως διοικητή της δομής στον Πύργο, ενώ μεταξύ άλλων ουσιαστικά ανέφερε τα όσα είπε και ο κ. Μηταράκης σήμερα περί επιλογής των διοικητών στη βάση τυπικών προσόντων και ικανοτήτων.

Οι δομές στα ξενοδοχεία θα κλείσουν

Πάντως ο υπουργός Μετανάστευσης σήμερα προανήγγειλε, επίσης, ότι από τις σημερινές 93 δομές, οι 60 που λειτουργούν σε ξενοδοχειακές μονάδες θα κλείσουν μέσα στο 2020 και οι διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές ή θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

Μέχρι τώρα, το 82% της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης διαχειρίζονταν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, είπε ο κ. Μηταράκης. «Επιλογή μας είναι η συνεργασία με τους μόνιμους υπαλλήλους του υπουργείου, τους συμβασιούχους και τους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου, με τους νέους διοικητές των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας», εξήγησε ο κ. Μηταράκης.

Επιτάχυνση των διαδικασιών

Αναφερόμενος στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, όπου 31.000 αποφάσεις έχουν εκδοθεί το τελευταίο τρίμηνο, περιέγραψε, ότι τους νέους διοικητές περιμένουν 40.000 αποφάσεις, θετικές ή αρνητικές, που θα πρέπει να επιδώσουν στις δομές.

Μέσα στο 2020, μεταξύ άλλων, θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα εισαχθούν συστήματα εισόδου-εξόδου με κάρτες με βιομετρικά στοιχεία και θα εγκατασταθεί ασύρματο ίντερνετ για την επίδοση, ψηφιακά, των αποφάσεων ασύλου.

Όσο αφορά τα νησιά, θα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας μέσα στις δομές, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024