Κύριε Brun, εργάζεστε στην P&G εδώ και 25 χρόνια. Πώς θα περιγράφατε τις δραστηριότητες της εταιρείας αυτό το διάστημα που διανύουμε;

Πέρα από τον αντίκτυπό της στο παγκόσμιο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση του COVID-19 θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία. H τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις για όλους τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο και οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι πιθανότατα αρκετά ευμετάβλητοι και δυναμικοί.

Από την έναρξη της κρίσης, στην P&G θέσαμε τρεις σαφείς προτεραιότητες. Πρώτη και σημαντικότερη, να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων μας. Δεύτερη προτεραιότητα, να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους καταναλωτές ανά τον κόσμο, οι οποίοι εμπιστεύονται τα προϊόντα μας και βασίζονται στα οφέλη που τους προσφέρουν. Τρίτη, να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ξεκινήσω ευχαριστώντας τους ανθρώπους της P&G για την εκπληκτική ανταπόκρισή τους. Από την πρώτη στιγμή της κρίσης προστάτεψαν  τον εαυτό τους και τους γύρω τους, εργάστηκαν με προσήλωση προκειμένου να μη σταματήσει η Εταιρία να τροφοδοτεί την αγορά με τα προϊόντα που ήταν απαραίτητα στους καταναλωτές για την καθημερινότητά τους – ιδιαίτερα στους τομείς της φροντίδας της προσωπικής και οικιακής υγιεινής. Ταυτόχρονα, στηρίξανε τις τοπικές κοινότητες και εκείνους που μάχονται στην πρώτη γραμμή αυτής της παγκόσμιας πανδημίας. Πάντα λέμε ότι ο πραγματικός χαρακτήρας των ανθρώπων φαίνεται σε περιόδους κρίσης, και δεν μπορώ παρά να υποκλιθώ στην αφοσίωση και το σθένος που διακρίνει τους ανθρώπους μας. Στην  P&G λέμε πάντα ότι  οι άνθρωποι είναι σαφώς το πιο πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο – και αυτό αποδείχθηκε ακόμα μία φορά σε αυτή την δύσκολη συγκυρία!

Θα μπορούσατε να μας πείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις προτεραιότητες;

Ας ξεκινήσουμε με τους ανθρώπους μας, οι οποίοι ήταν και εξακολουθούν να είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, με την καθοδήγηση ειδικών από τον χώρο της υγείας, αξιολογήσαμε –και δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να επικαιροποιούμε– τα αυστηρά μέτρα που ήδη εφαρμόζονταν για την ασφάλεια των ανθρώπων μας στην εργασία. Κάποια από τα μέτρα που λάβαμε από την αρχή της κρίσης αφορούν, την εκ περιτροπής εργασία από το σπίτι, την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας και τον ενδελεχή καθαρισμό των χώρων εργασίας. Ευτυχώς ήδη εφαρμόζαμε πρωτοπόρα για τον κλάδο μας προγράμματα παροχών και ευέλικτης εργασίας, τα οποία αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα και μας βοήθησαν να σχεδιάσουμε άμεσα κατάλληλες λύσεις για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ανθρώπων μας. Άμεσα θέσαμε σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις, όπως η άδεια μετ’ αποδοχών, τα ολοκληρωμένα προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την εφαρμογή εργασίας από το σπίτι με τηλεδιασκέψεις.  Η ιδέα «λειτουργούμε με επιτυχία από το σπίτι» έγινε σύνθημα και ταυτόχρονα αποστολή για ένα μεγάλο  μέρος των ανθρώπων μας. Αυτό δεν ήταν βέβαια εφικτό για όλους καθώς κάποιοι από τους ανθρώπους μας  λόγω της φύσης της δουλειάς τους σε καταστήματα, εργοστάσια και κέντρα διανομής συνέχισαν να πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους. Φυσικά πήραμε κάθε απαραίτητο μέτρο προστασίας για αυτούς τους συναδέλφους αλλά όλοι εμείς στην P&G τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την μεγάλη προσφορά τους.

Η εξυπηρέτηση των καταναλωτών έγινε ακόμη πιο σημαντική, καθώς τα προϊόντα μας έχουν ως βασικό στόχο τη φροντίδα της προσωπικής υγιεινής των καταναλωτών και των νοικοκυριών τους. Ορισμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα τα προϊόντα πλυσίματος πιάτων είχαν υψηλή ζήτηση, καθώς οι καταναλωτές προετοίμαζαν όλα τα γεύματα στο σπίτι. Γνωρίζαμε πόσο σημαντικό θα ήταν να διατηρήσουμε την παραγωγή και τη διανομή των εμπορικών μας σημάτων στην αγορά, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να εφοδιάζουμε τους πελάτες μας και τους καταναλωτές με καθημερινά βασικά αγαθά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, στην P&G προσπαθούμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία  σε κανονικούς και κυρίως σε δύσκολους καιρούς. Έτσι και σε αυτή την κρίση, ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες ανάγκες, συνεργαστήκαμε διεθνώς με περισσότερες από 200 ΜΚΟ και αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη Ελλάδα προσφέρθηκαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων της P&G για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και οικονομική βοήθεια για τη στήριξη του συστήματος υγείας της χώρας, με στόχο την καταπολέμηση της μετάδοσης του ιού. Χάρη στους ανθρώπους της P&G και τους συνεργαζόμενους φορείς, χιλιάδες προϊόντα μας έφτασαν στους ανθρώπους εκείνους που δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στα οφέλη τους όσον αφορά στην υγεία, την υγιεινή και την καθαριότητα.

Ειλικρινά, όλη αυτή η προσπάθεια ήταν πραγματικά συγκινητική και πηγή έμπνευσης για όλους μας. Οι άνθρωποι της P&G ένωσαν τις δυνάμεις τους όσο ποτέ άλλοτε προσφέροντας σημαντικό έργο για να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες ζούμε και εργαζόμαστε.

Πώς περιμένετε να εξελιχθούν οι κατηγορίες στις οποίες επιχειρείτε τους επόμενους μήνες;

Επιχειρούμε σε κατηγορίες βασικών αγαθών στους τομείς της υγιεινής, καθαριότητας και προσωπικής φροντίδας. Οι κατηγορίες αυτές έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές για τους καταναλωτές που περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους και φροντίζουν για την προστασία και την ασφάλεια της οικογένειάς τους και πιστεύουμε ότι  οι κατηγορίες αυτές θα συνεχίσουν να σημειώνουν αύξηση στη ζήτηση τους επόμενους μήνες και μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για καινοτομία δηλαδή για νέες ακόμη καλύτερες λύσεις που να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες  των καταναλωτών. Άλλωστε η καινοτομία αποτελεί πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί την κινητήρια δύναμη της οικονομίας.

 

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους συνεργάτες σας προκειμένου να συνεχίσουν να αναπτύσσουν αυτές τις κατηγορίες μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης?

Έχω ζήσει σε αγορές που έχουν δοκιμαστεί από διαφορετικού είδους κρίσεις που εν τέλει επηρέασαν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Ακόμα κι αν δεν είναι προφανές, το κοινό στοιχείο σε τέτοιες περιόδους είναι ότι οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν συμβιβασμούς στα προϊόντα που εμπιστεύονται καθημερινά. Ακόμη και όταν το εισόδημά τους δέχεται πίεση, συνεχίζουν να αγοράζουν τις μάρκες εκείνες που εμπιστεύονται γιατί δεν θέλουν να ρισκάρουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε προϊόντα που τελικά μπορεί να μην καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τη στρατηγική που μας οδήγησε μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη των κατηγοριών μας: Εστίαση στην καινοτομία, στη σωστή αξία, δυνατή επικοινωνία προς τον καταναλωτή ώστε να αντιληφθεί γιατί αξίζει να αγοράσει αυτή την καινοτομία και δυνατή συνεργασία με το λιανεμπόριο για την παρουσία των προϊόντων σε κάθε κανάλι εμπορίου, τόσο στο παραδοσιακό κατάστημα όσο και στο διαδίκτυο. Ένα μεγάλο μέρος της ύφεσης σε περιόδους κρίσης ξεκινάει πολλές φορές εκ των έσω, καθώς πολλές εταιρίες τείνουν να θέσουν την καινοτομία σε δεύτερη μοίρα. Κάτι τέτοιο ποτέ δεν αποτέλεσε στρατηγική για την  P&G και έτσι και τώρα η δέσμευσή μας για επιτάχυνση της καινοτομίας παραμένει αμετακίνητη. Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης των κατηγοριών στις οποίες επιχειρούμε στην περιοχή μας.

 

Προβλέπετε στο μέλλον να υπάρξουν αλλαγές στις βασικές στρατηγικές της εταιρείας σας, ιδίως μάλιστα ενόψει μιας ενδεχόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας;

Η στρατηγική ανάπτυξης της P&G, όπως έχει διατυπωθεί επανειλημμένα από τα ηγετικά στελέχη της Εταιρίας επικεντρώνεται σε τρεις άξονες. Πρώτον επιδιώκουμε να είμαστε στην κορυφή σε ότι αφορά στην κατανόηση των αναγκών των καταναλωτών. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται στην ανάπτυξη προϊόντων ανώτερης ποιότητας και αξίας που κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών κάθε μέρα. Αυτή η στρατηγική όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά είναι σαφές ότι σε περιόδους κρίσης ενδυναμώνεται.  Οι καταναλωτές είναι συνήθως πιστοί στις μάρκες που εμπιστεύονται. Οι βασικές προσδοκίες τους σχετικά με το «να κάνει το προϊόν αυτό που υπόσχεται» δεν θα αλλάξουν, αλλά απαιτείται να είμαστε ακόμη πιο ευέλικτοι και να παραμένουμε δίπλα τους  για να αφουγκραζόμαστε τις αναδυόμενες ανάγκες τους και να τους προσφέρουμε κορυφαίες λύσεις. Η αξία που δημιουργούμε για τους καταναλωτές αλλά και τους συνεργάτες μας στο λιανεμπόριο, έχει αποδώσει πολύ καλά όταν οι αγορές ήταν ισχυρές οπότε είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει εξίσου καλά και σε πιο δύσκολους καιρούς.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών λόγω της παγκόσμιας κρίσης  παρατηρήθηκαν ορισμένες αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πειραματίστηκαν με εναλλακτικά  εμπορικά κανάλια και έκαναν τις αγορές τους μέσω διαδικτύου περισσότερο από ποτέ. Χάρη στις δυνατότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας μας, είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες ζήτησης.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους συνεργάτες μας και για τους πελάτες τους, οι οποίοι απαιτούν άριστη εξυπηρέτηση όποτε και όπου επιλέγουν να πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Συνοψίζοντας, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία και να συνεργαζόμαστε με το λιανεμπόριο για να βελτιώσουμε όλη την αγοραστική εμπειρία, χτίζοντας τις κατηγορίες και τις αγορές μας.

Ποιες αναπτυξιακές στρατηγικές εφαρμόζει η P&G στην περιοχή;

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνω ότι οι στρατηγικές μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις παγκόσμιες στρατηγικές της Εταιρίας. Εστιάζουμε σε πέντε πυλώνες: Προϊόντα, Συσκευασία, Επικοινωνία, Διάθεση των προϊόντων και δημιουργία Αξίας για το λιανεμπόριο και τον Καταναλωτή.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η διάθεση υψηλής ποιότητας προϊόντων σε καινοτόμες συσκευασίες. Επιδιώκουμε να έχουμε μια προϊοντική πρόταση προς τον καταναλωτή τόσο δυνατή που να αντιλαμβάνεται την αξία της αμέσως. Ενισχύουμε ταυτόχρονα την επικοινωνία και προβολή των μαρκών μας με στόχο να υπενθυμίσουμε τα οφέλη των προϊόντων μας. Συνεργαζόμαστε με το λιανεμπόριο για τη δημιουργία μιας βέλτιστης αγοραστικής εμπειρίας όπου και όποτε αγοράζει ο καταναλωτής μας. Αυτή η προσπάθεια είναι σημαντική για τους συνεργάτες μας, προκειμένου να αναπτύξουν γρηγορότερα τις κατηγορίες τους και να ενισχύσουν τη φήμη τους και την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Τέλος, ποτέ δεν σταματάμε να εστιάζουμε στη δημιουργία συνολικής αξίας για τον καταναλωτή και όλους τους συνεργάτες μας, διότι αυτό οδηγεί σε ανάπτυξη της οικονομίας συνολικότερα.

Εν ολίγοις, ότι κάνουμε έχει ως στόχο να πετύχουμε κορυφαίες επιδόσεις στους πυλώνες που περιέγραψα, συμβάλλοντας στην  συνεχή & δημιουργική εξέλιξη  του κλάδου μας.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Antoine Brun ξεκίνησε την καριέρα του στην P&G το 1995 στη Γαλλία και ολοκλήρωσε με επιτυχία πολλούς διαφορετικούς ρόλους στον χώρο των πωλήσεων, του μάρκετινγκ και της διοίκησης. Ο κ. Brun ανέλαβε ηγετικές θέσεις σε πολλές αγορές όπως στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τις χώρες της Ασίας. Προτού αναλάβει τον ρόλο του Αντιπροέδρου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στην P&G Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Brun έχει ηγηθεί της ανάπτυξης της εταιρίας στις δέκα αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των κατηγοριών προϊόντων με  κορυφαία καινοτομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο