Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο δόγμα Στουρνάρα

Νέο δόγμα Στουρνάρα

Τι είπε για τράπεζες, σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και για το καταστροφικό 2015

Ηταν μια ενδιαφέρουσα ακρόαση του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (ΔΕΚΟ), όχι τόσο επειδή δεν μπόρεσε με ακρίβεια να προβλέψει σε τι ποσοστό θα κυμανθεί η ύφεση, αφού, όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο, αλλά διότι υπήρξε σ΄αυτήν δημόσια διαφοροποίηση από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Ηρακλής», προβάλλοντας ένα νέο… δόγμα για τα κόκκινα δάνεια.

Πρώτα απ΄όλα σας μεταφέρω ότι ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη υπήρξε η πρώτη ουσιαστικά πρόσωπο με πρόσωπο ανοιχτή συζήτηση για τα όσα έγιναν το 2015. Ακόμα ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του κ. Στουρνάρα στoν ESM. Είπε μάλιστα ότι και τώρα θα συμβούλευε την παρούσα κυβέρνηση να προσφύγει για δανεισμό (εάν απαιτηθεί) στον ESM, γιατί, όπως είπε, στην προληπτική γραμμή δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά ενισχυμένη εποπτεία, όπως έχουμε τώρα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Τα 86 δισ. που χάθηκαν το 2015

Οι ψυχρές σχέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρικό τραπεζίτη επιβεβαιώθηκαν στην επιτροπή με τον κ. Στουρνάρα να χαρακτηρίζει το α΄εξάμηνο του 2015 ως το χειρότερο που έπληξε ποτέ την χώρα. Εκτίμηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη.

Αλλά ο κ. Στουρνάρας δεν έμεινε εκεί. Απαντώντας σε κάποια στιγμή στην Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ 25) για το κόστος του α΄εξαμήνου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε ότι ο αριθμός 86 δισ. ευρώ (σ.σ. με τον οποίο εκτιμήθηκε η ζημιά) δεν είναι καθόλου τυχαίος.

Ο «Ηρακλής» και η Bad Bank

Εκείνο ίσως που σφράγισε την ακρόαση ήταν η διαφωνία του υφυπουργού Οικονομικών με τον κεντρικό τραπεζίτη για το σχέδιο «Ηρακλή». Είναι γνωστό άλλωστε ότι υπήρχαν, εδώ και μήνες, διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και ΤτΕ για το σχέδιο αυτό, αλλά πρώτη φορά διατυπώθηκαν στη βουλή ενώπιον όλων των κομμάτων. Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ο «Ηρακλής» κινείται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση πλην όμως δεν αρκεί και ότι χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Ο κ. Ζαββός επέμεινε ότι το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι το σχέδιο «Ηρακλής» και ότι ο κυβερνητικός στόχος είναι η μείωση των προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο αριθμό. Είπε επίσης ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουν την παρεχόμενη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι πρέπει πέρα του σχεδίου «Ηρακλής» χρειάζεται και η Bad Bank για να προσθέσει: «Αλλά ούτε και η Bad Bank αρκεί. Είναι και άλλα, το πτωχευτικό δίκαιο, ο νόμος φερεγγυότητας και ίσως τώρα είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε και την τραπεζική ένωση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα», είπε συγκεκριμένα.

Πηγή: Βηματοδότης

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024