Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα : Προς συζήτηση νόμος που ενδέχεται να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ

Κίνα : Προς συζήτηση νόμος που ενδέχεται να περιορίσει την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ

Την περασμένη χρονιά, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν επί επτά ολόκληρους μήνες κατά των προσπαθειών της Κίνας να περιορίσει τις ελευθερίες τους

Η Κίνα πρότεινε την εισαγωγή νέου νόμου ασφαλείας για το Χονγκ Κονγκ, η οποία θα απαγορεύει την ανταρσία, την απόσχιση και την προδοσία.

Η κίνηση αναμένεται να ξεσηκώσει έντονες διαμαρτυρίες τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ, όπου την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν πολύμηνες διαδηλώσεις με αίτημα τη δημοκρατία.

Το Εθνικό Λαϊκό Κονγκρέσσο, το νομοθετικό σώμα της Κίνας, θα συζητήσει το νομοσχέδιο την Παρασκευή.

Το μίνι Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ απαιτεί κάθε τέτοιος νόμος να περνά από αυτό, πράγμα που δεν έγινε εν μέσω εκτεταμένων αντιδράσεων.

Ο λεγόμενος Βασικός Νόμος εισήχθη όταν η Βρετανία παρέδωσε την κυριαρχία του Χονγκ Κονγκ πίσω στην Κίνα το 1997 και του επιτρέπει αρκετές παραπάνω ελευθερίες σε σχέση με την κινεζική ενδοχώρα.

Το δολάριο του Χονγκ Κονγκ έπεσε δραματικά την Πέμπτη, εν αναμονή της ανακοίνωσης.

Τι θα κάνει το Λαϊκό Κογκρέσο;

Το ζήτημα τέθηκε στην ατζέντα του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, υπό τον τίτλο Καθιέρωση και Βελτίωση του Νομικού Συστήματος και του Μηχανισμού Επιβολής του Χονγκ Κονγκ.

Ένας βουλευτής του Λαϊκού Κογκρέσου ανέφερε την Πέμπτη πως η Κίνα σχεδιάζει να βελτιώσει την πολιτική «ενός κράτους, δύο συστημάτων» που ισχύει για το Χονγκ Κονγκ.

Ο Zhang Yesui δήλωσε: «Η εθνική ασφάλεια είναι το θεμέλιο της σταθερότητας της χώρας. Η ενίσχυσή της υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα όλων των Κινέζων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατοικούν στο Χονγκ Κονγκ».

Το Πεκίνο είχε ανέκαθεν την εξουσία να εφαρμόσει το νόμο εθνικής ασφάλειας στον Βασικό Νόμο του Χονγκ Κονγκ, όμως μέχρι στιγμής απέφευγε να το κάνει.

Όμως το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να προχωρήσει σε εκλογές για το δικό του νομοθετικό σώμα τον Σεπτέμβριο και αν η επιτυχία των κομμάτων που υποστηρίζουν τη δημοκρατία είναι ανάλογη αυτής που σημειώθηκε στις τοπικές εκλογές, οι νόμοι της κεντρικής κυβέρνησης ενδέχεται να αντιμετωπίζουν εμπόδια στο μέλλον.

Πηγή από την ενδοχώρα ανέφερε στο South China Morning Post ότι το Πεκίνο αποφάσισε πως το Χονγγκ Κονγκ δεν θα είναι πια σε θέση να περνά τους δικούς του νόμους για την ασφάλεια και πως το Λαϊκό Κογκρέσο θα πρέπει να αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έχει επιδιώξει να εφαρμόσει τον λεγόμενο «νόμο της ανταρσίας» το 2003, όμως περισσότεροι από 500.000 πολίτες διαδήλωσαν εναντίον του, με αποτέλεσμα να ανατραπεί.

Αναμένονται διαμαρτυρίες;

Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν διαμαρτυρίες, τόσο εντός του Χονγκ Κονγκ όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Τη Δευτέρα, ένας αριθμός νομοθετών – υπερμάχων της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ απομακρύνθηκε βίαια από τη βουλή κατά τη διάρκεια διαμάχης για έναν νόμο που θα καθιστούσε εγκληματική οποιαδήποτε ένδειξη ασέβειας προς τον κινεζικό εθνικό ύμνο.

Το περιστατικό απέδειξε πως οι πολιτικές εντάσεις που είχαν υποχωρήσει κατά το διάστημα της πανδημίας έχουν αρχίσει να ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.

Ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας πιστεύουν ότι η Κίνα επιχειρεί να αφαιρέσει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ.

Επί επτά μήνες, εκατομμύρια πολίτες κατέβηκαν στο δρόμο την περασμένη χρονιά, με σκοπό να διαδηλώσουν ειρηνικά. Στο τέλος, οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε βίαιες συγκρούσεις με τις αρχές.

Αυτές οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από ένα άλλο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επέτρεπε την έκδοση πολιτών στην ενδοχώρα. Το νομοσχέδιο δεν πέρασε.

Η κίνηση της Κίνας έρχεται τη στιγμή που οι ΗΠΑ επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις ευνοϊκές εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες τους με το Χονγκ Κονγκ. Η απόφαση πρόκειται να ληφθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε την ανησυχία του για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ την Τετάρτη.

Πηγή: www.bbc.com

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024