Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχητική δημοσκόπηση: Αδιάφορος για το εμβόλιο του κοροναϊου ένας στους τέσσερις Αμερικάνους

Ανησυχητική δημοσκόπηση: Αδιάφορος για το εμβόλιο του κοροναϊου ένας στους τέσσερις Αμερικάνους

Λίγο ή... καθόλου ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κοροναϊού δείχνει το ένα τέταρτο των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και η οποία δημιουργεί ανησυχία πως το χαμηλό αυτό ποσοστό ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια

Λίγο ή… καθόλου ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κοροναϊού δείχνει το ένα τέταρτο των Αμερικανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα και η οποία δημιουργεί ανησυχία πως το χαμηλό αυτό ποσοστό ενδεχομένως να αποτελεί απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Μολονότι πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι το μοναδικό εισιτήριο για την επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα, η έρευνα θέτει ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ήδη επικρίνεται για τις αντιφατικές δηλώσεις της πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, σχολιάζει το Reuters.

Περίπου το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο πρόθυμο να πάρει το εμβόλιο εάν ο Τραμπ δήλωνε ότι είναι ασφαλές, συγκριτικά με ένα πολύ μικρότερο ποσοστό – 14% – το οποίο θα εκδήλωνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 4.428 ενήλικοι την περίοδο 13 – 19 Μαΐου, δήλωσαν ότι θα επηρεαστούν κυρίως από τα αποτελέσματα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ή από τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών μεγάλης κλίμακας οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές.

Λίγοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το εμβόλιο

Ακόμα, λιγότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται «πολύ» ή «κάπως» για ένα εμβόλιο, ποσοστό μικρότερο από αυτό που ανέμεναν ειδικοί στον τομέα της υγείας, δεδομένης της παγκόσμιας ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, αλλά και των τουλάχιστον 92.000 θανάτων που έχει προκαλέσει μόνο στις ΗΠΑ.

«Θα περίμενα να ενδιαφέρεται τουλάχιστον το 75%», επισημαίνει ο δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και εμβόλια στο Vanderbilt University Medical Center, στο Νάσβιλ.

Ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να κάνει το εμβόλιο και ένα 10% ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ. Ποσοστό 11% δήλωσε αναποφάσιστο.

Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι για να επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης» πρέπει να υπάρξει ανοσία τουλάχιστον στο 70% των Αμερικανών είτε με εμβόλιο είτε αφότου νοσήσουν.

Εμβόλιο και ιχνηλάτηση

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι ένα εμβόλιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους, αν και ειδικοί στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι δεν θα είναι διαθέσιμο έως τα μέσα του 2021 τουλάχιστον.

Ο κόσμος δεν πρέπει να εναποθέτει τις ελπίδες του σε ένα εμβόλιο για τον Covid-19, παρά μόνο στον έλεγχο της πανδημίας ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω της προσεκτικής και ευρείας ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών, καθώς και των αυστηρών μέτρων περιορισμού όποτε η νόσος αρχίζει να διασπείρεται.

Αυτή είναι η άποψη του William Haseltine, πρωτοπόρου Αμερικανού ερευνητή του καρκίνου, του HIV / AIDS και του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Ένα εμβόλιο μπορεί όντως να αναπτυχθεί, αλλά ο Haseltine δεν βασίζεται σε αυτό. Οι πολίτες πρέπει να φορούν μάσκες, να πλένουν τα χέρια τους, να καθαρίζουν τις επιφάνειες και να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, τονίζει επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας σε συνδυασμό με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και της ιχνηλάτησης των επαφών.

«Μην ακούτε τους πολιτικούς που υποστηρίζουν ότι θα έχουμε εμβόλιο όταν θα επανεκλεγώ» δήλώσε ο Haseltine αφήνοντας αιχμές για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα άλλωστε με τον Αμερικανό ερευνητή, σε προηγούμενες περιπτώσεις που έγινε προσπάθεια να αναπτυχθεί εμβόλιο – για τον Sars και τον Mers – αυτό στην ουσία δεν προστάτευσε τους πολίτες.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024