Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζόνσον : Δεν θα διωχθεί ποινικά για την «υπόθεση Αρκούρι» - Τι είχε συμβεί

Τζόνσον : Δεν θα διωχθεί ποινικά για την «υπόθεση Αρκούρι» – Τι είχε συμβεί

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα διωχθεί ποινικά έπειτα από τους ισχυρισμούς για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της σχέσης του με την αμερικανίδα επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκούρι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Daily Mirror, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε και το εποπτικό όργανο της αστυνομίας

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα διωχθεί ποινικά έπειτα από τους ισχυρισμούς για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της σχέσης του με την αμερικανίδα επιχειρηματία Τζένιφερ Αρκούρι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Daily Mirror, το οποίο αργότερα επιβεβαίωσε και το εποπτικό όργανο της αστυνομίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή για την Συμπεριφορά της Αστυνομίας ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έρευνα έπειτα από το δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο όταν ο Τζόνσον ήταν δήμαρχος Λονδίνου δεν είχε δηλώσει στις αρμόδιες αρχές την πιθανή σύγκρουση συμφέροντος που προκαλούσε η σχέση του με την Αρκούρι, οι εταιρείες της οποίας χρηματοδοτήθηκαν από το δήμο του Λονδίνου, ενώ η ίδια είχε συμμετάσχει σε επίσημα ταξίδια εμπορικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό.

Η Αρκούρι συμμετείχε σε μια εμπορική αποστολή στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία το 2014 μέσω μιας από τις εταιρείες της, την Playbox, παρότι είχε απορριφθεί η αρχική της αίτηση μέσω της άλλης εταιρείας της, της Innotech.

Ο Τζόνσον αρνούνταν από την αρχή κάθε ευθύνη υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν με τον σωστό τρόπο και ότι δεν υπήρχε καμία σύγκρουση συμφέροντος.

Η Ανεξάρτητη Αρχή για την Συμπεριφορά της Αστυνομίας (Independent Office for Police Conduct – IOPC) επρόκειτο να ανακοινώσει αργότερα σήμερα τις διαπιστώσεις της, αλλά η Mirror, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η Αρχή αναμένεται να εισηγηθεί να μην του ασκηθεί δίωξη.

Η υπόθεση είχε ανατεθεί στο εποπτικό όργανο της αστυνομίας επειδή ο Τζόνσον ήταν επικεφαλής του γραφείου αστυνόμευσης και εγκλήματος της δημαρχίας, ένας ρόλος ανάλογος με εκείνον του επιτρόπου της αστυνομίας, στη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου, από το 2008 ως το 2016.

Η Αρχή Μείζονος Λονδίνου (σ.σ αποτελείται από δύο αιρετά μέλη, τον δήμαρχο του Λονδίνου, του οποίου οι εξουσίες είναι εκτελεστικές, και τη Συνέλευση του Λονδίνου, που εξετάζει τις αποφάσεις του Δημάρχου και έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει τις προτάσεις για τον οικονομικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο) ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την IOPC επειδή η τότε εταιρεία της Αρκούρι, η Innotech, είχε λάβει περίπου 12.800 ευρώ από την London & Partners, την εταιρεία προώθησης του δημάρχου, για δύο εκδηλώσεις, το 2013 και το 2014.

Η Συνέλευση του Λονδίνου ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα συνεχίσει την έρευνά της για τη σχέση του Τζόνσον με την Αρκούρι επί δημαρχίας του.

Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβερνητική Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων έκρινε ότι η απόφαση να δοθεί επιχορήγηση περίπου 110.000 ευρώ σε μια από τις εταιρείες της Αρκούρι ήταν σωστή.

Η Αρκούρι έδωσε έναν αριθμό συνεντεύξεων μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι με τον πρωθυπουργό είχαν «μια πολύ ιδιαίτερη σχέση», ότι τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για την κλασική λογοτεχνία και ότι ο Τζόνσον δεν την είχε ευνοήσει ποτέ.

Εξάλλου έχει επανειλημμένως αρνηθεί να διευκρινίσει την ακριβή φύση της σχέσης τους αλλά έχει καταφερθεί εναντίον του, γιατί όπως υποστήριξε, την είχε κάνει πέρα «σαν να ήταν κανένα γκρέμλιν» όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τα δημοσιεύματα.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον χαιρέτισε σήμερα την απαλλαγή του πρωθυπουργού από τους ενοχλητικούς και ψευδείς ισχυρισμούς -όπως τους χαρακτήρισε- για σύγκρουση συμφέροντος στη σχέση του με την Αρκούρι.

«Μια ανεξάρτητη έρευνα που διενεργήθηκε από την κυβερνητική Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων επίσης αποφάνθηκε ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από το Εργατικό Κόμμα ήταν απολύτως ψευδείς. Αυτό δεν ήταν ζήτημα της αστυνομίας και θεωρούμε ότι ήταν χάσιμο του χρόνου της αστυνομίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024