Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαρτυρία ψαρά από τη Χίο: Οι Τούρκοι ζητούσαν να φύγουμε από τα ελληνικά ύδατα

Μαρτυρία ψαρά από τη Χίο: Οι Τούρκοι ζητούσαν να φύγουμε από τα ελληνικά ύδατα

«Συχνό φαινόμενο», είναι η παρενόχληση ελληνικών αλιευτικών σκαφών, από τουρκικές ακταιωρούς, εντός των ελληνικών υδάτων, σύμφωνα με μαρτυρία ψαρά, για το περιστατικό της Πέμπτης.

«Συχνό φαινόμενο», είναι η παρενόχληση ελληνικών αλιευτικών σκαφών, από τουρκικές ακταιωρούς, εντός των ελληνικών υδάτωων, όπως σημείωσε ο Παράσχος Καραμπουρνιώτης, ο ψαράς που τράβηξε το βίντεο στο οποίο φαίνονται οι οχλήσεις του σκάφους του, αλλά και σκαφών της Frontex από τουρκική ακταιωρό.

Όπως είπε ο αλιέας, πρόκειται για «συχνό φαινόμενο», ωστόσο, «χθες ήταν δύσκολη μέρα γιατί αυτό κράτησε πολλές ώρες. Άλλες φορές ερχόντουσαν για δέκα λεπτά και έφευγαν».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «εκτός από αυτά που έκαναν σε εμάς, έκαναν τα ίδια στα σκάφη του Λιμενικού και της Frontex».

Εξήγησε ότι, η περιοχή είναι δύσκολη εκεί για ψάρεμα, αφού, «είμαστε πολύ κοντά, αλλά υπάρχει ένα σημείο 1,5 μίλι από τις Οινούσσες και 1,55 από την Τουρκία, εκεί γίνονται οι παρενοχλήσεις».

Ερωτηθείς αν τους λένε τίποτα οι Τούρκοι, είπε ότι τους μιλούν από τον ασύρματο και τους φωνάζουν ότι βρίσκονται σε τουρκικά νερά, ζητώντας τους να φύγουν από εκεί.

Οι τουρκικοί «τσαμπουκάδες»

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε κοντά στις ελληνικές ακτές.

Έλληνες ψαράδες αλλά και πλήρωμα σκάφους της Frontex στις Οινούσσες, είδαν το τουρκικό σκάφος που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών και άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.

Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο παραχώρησε στο politischios.gr o Παράσχος Καραμπουρνιώτης. «Δε μας έφτανε ένας, ήρθε κι άλλος», ακούγεται να λέει κάποιος την ώρα που το τουρκικό σκάφος περνάει πολύ κοντά από το ελληνικό.

Ήταν τέτοιο το θράσος των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη Frontex και το ελληνικό αλιευτικό, λέγοντας τους πως βρίσκονται σε τουρκικά νερά. Μάλιστα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους στο σημείο.

Επί τέσσερις ώρες τα δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» κυρίως το σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και το σκάφος του λιμεναρχείου Χίου και εκείνο της Frontex. Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024