Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παιχνίδι με τη φωτιά από την Αγκυρα : Κλιμακώνεται η ένταση σε Έβρο και Αιγαίο

Παιχνίδι με τη φωτιά από την Αγκυρα : Κλιμακώνεται η ένταση σε Έβρο και Αιγαίο

Κλιμακώνει η Αγκυρα την προκλητικότητά της με νέα και σοβαρότερα επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο. Η Τουρκία δεν θα μας παρασύρει σε προκλήσεις, απαντά η Αθήνα.

Κλιμακώνει η Αγκυρα την προκλητικότητά της με νέα και σοβαρότερα επεισόδια σε Έβρο και Αιγαίο.

Η Τουρκία δεν θα μας παρασύρει σε προκλήσεις, απαντά η Αθήνα.

«Βροχή» χημικών στον Έβρο

Νέα ένταση σημειώθηκε στα σύνορα με ρίψη δακρυγόνων το απόγευμα της Τετάρτης στα σύνορα.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του MEGA, Εύη Καλλήνη, εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν μετά τις 6 το απόγευμα στη νεκρή ζώνη του Έβρου.

Ειδικότερα ομάδα προσφύγων περίπου -500 άτομα- απλώθηκαν κατά μήκος του φράχτη και ξεκίνησαν πετροπόλεμο με τους άνδρες των ΜΑΤ.

Οι μετανάστες πέταξαν επίσης δακρυγόνα και καπνογόνα, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να απαντήσει.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, η νέα εστία έντασης εντοπίζεται στην περιοχή των Πετράδων, κοντά στο Πύθιο Έβρου.

Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει φράχτης, αλλά μόνο στενά περάσματα, από τα οποία οι μετανάστες επιχειρούν να μπουν στην ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί νωρίτερα στο σημείο, από το Παζάρ Κουλέ, με λεωφορεία από τους Τούρκους.

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον Έβρο

Ωστόσο, οι τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο ήρθαν και από αέρος.

Στις 14:50 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τον βόρειο Έβρο σε ύψος περίπου 150 μέτρων.

Επίσης, στις 15.27, άλλο ζεύγος ίδιων αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι στο κεντρικό Αιγαίο στα 26.000 πόδια

Μπλόκα των Τούρκων

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο απεσταλμένος του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος, αναφέρει πως η αστυνομία έχει κάνει μπλόκα στην Αδριανούπολη με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να εισέλθει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης συνελήφθησαν μετανάστες που ήταν κρυμμένοι σε αυτοκίνητο.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν πως οι τούρκικες αρχές πιθανώς έχουν πάρει απόφαση να μην αυξηθεί ο αριθμός των μεταναστών που ήδη βρίσκεται στα σύνορα.

Ενισχύονται τα σύνορα

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι εργασίες για την ενίσχυση των συνόρων στον Έβρο.

Πέρα από τα νέα συρματοπλέγματα, στο προσεχές διάστημα θα κατασκευαστούν, σε μήκος 200 χλμ., 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, στις κορυφές των οποίων θα τοποθετηθούν συμβατικές κάμερες και κάμερες νυκτός.

Ο ΟΣΕ παραχωρεί στο στρατό πλέγματα σιδηροτροχιών και μεταλλικούς στρωτήρες για να ενισχυθεί ο φράχτης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να κρατήσει στις «επιθέσεις» των μεταναστών και των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων. Σε δωρεές συρματοπλέγματος προβαίνουν και ιδιώτες.

Ως προς το έμψυχο υλικό, οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες με 1.000 επίλεκτους αστυνομικούς, 22 αστυνομικούς των κυπριακών ΜΑΤ, και 600 συνοριοφύλακες της Frontex που θα τεθούν άμεσα στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον αυστριακό καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, αναπτύσσονται ειδικά τμήματα από την Αυστρία, αλλά και την Πολωνία και την Τσεχία.

Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο

Κατακόρυφα ανέβηκε η ένταση, εν τω μεταξύ, στο Αιγαίο.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Από τις ελληνικές αρχές η σύγκρουση χαρακτηρίστηκε «σκοπούμενη» και στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε για εξηγήσεις ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. Ανάλογη κίνηση έγινε αργά την Τετάρτη και από την τουρκική πλευρά, με τον έλληνα πρέσβη στην Αγκυρα να καλείται για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Στις 5:45, σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους».

Σημειώνεται, ότι το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

«Ενώ όλοι πιστεύουν ότι τα πράγματα είναι ήρεμα στο Αιγαίο, επειδή δεν φτάνουν λέμβοι με πρόσφυγες στα νησιά, η Ελλάδα παρενοχλήθηκε επικίνδυνα από τουρκικό σκάφος» έγραψε η δημοσιογράφος της Bild.

«Μας έσπασε τα ρέλια» ακούγεται να φωνάζει ένας Έλληνας, ενώ ένας άλλος λέει «βίντεο όλο». Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα ακούγεται κάποιος να αναφέρει «είναι στα δικά μας -νερά- και μας χτύπησε πίσω. Μας έχει κάνει ζημιά».

Δένδιας: Απαράδεκτο περιστατικό, δεν παρασυρόμαστε από την τουρκική προκλητικότητα

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το επεισόδιο στην Κω ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η τουρκική ακταιωρός σκόπιμα ακούμπησε το ελληνικό σκάφος.

«Το περιστατικό είναι απαράδεκτο, διότι είναι φανερό ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο συμβάν, δεν έτυχε τα δύο σκάφη να ακουμπήσουν. Είναι προφανές ότι η τουρκική ακταιωρός επί σκοπώ ακούμπησε το ελληνικό σκάφος. Έχει κληθεί ο Τούρκος πρέσβης σήμερα το μεσημέρι από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών και θα γίνουν τα δέοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αφού σημείωσε πως υπάρχει μια εκστρατεία προκλήσεων απέναντι στη χώρα μας και την Ευρώπη και ότι «διαβάζουμε την τουρκική προκλητικότητα σαν μία προσπάθεια να παρασυρθεί η Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι», διαμήνυσε πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση πώς διαβάζει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν πήρε τίποτα από αυτά που ζητούσε από τους Ευρωπαίους κατά την πρόσφατη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι ο Ερντογάν δεν διάβασε καλά την Ευρώπη. «Πήγε με μια λίστα απαιτήσεων, η οποία θεωρούσε ότι θα ικανοποιηθεί ως αντίβαρο δικών του υποχωρήσεων στο μεταναστευτικό. Δεν λειτουργεί έτσι η Ευρώπη. Πολλές φορές ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει διαβάσει λάθος. Είναι προφανές ότι μια πιθανή τουρκική αντίδραση θα ήταν η προσπάθεια όξυνσης στα ελληνοτουρκικά» εκτίμησε.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε αυτόν τον δρόμο και ότι ο δρόμος της χώρας μας είναι ο δρόμος του Δικαίου και της λογικής.

Τέλος, ο κ. Δένδιας εξήρε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, της Aστυνομίας και του Λιμενικού και τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτό που είναι το εθνικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον» και αναφερόμενος στην κατάσταση στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως «αν με ρωτάτε αν είναι ευχάριστα, θα σας απαντήσω δεν είναι καθόλου ευχάριστο, είναι εξαιρετικά ενοχλητικά και βεβαίως ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι».

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024