Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ : Έρχονται τυφώνες εν μέσω πανδημίας

ΗΠΑ : Έρχονται τυφώνες εν μέσω πανδημίας

Οι ειδικοί αναμένουν 13 έως 24 μεγάλους τυφώνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλώντας ανησυχία στις παραθαλάσσιες πολιτείες

Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πλήττονται από την φονική πανδημία του κοροναϊού, ακόμη ένας μεγάλος κίνδυνος αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού: Μια ασυνήθιστα έντονη περίοδος τυφώνων.

Επίσημα, η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού δεν ξεκινά πριν την 1η Ιουνίου, όμως για έκτη συνεχή χρονιά σημειώθηκε επώνυμος τυφώνας πριν από αυτή την ημερομηνία. Πρόκειται για την τροπική καταιγίδα Άρθουρ που χτύπησε τις παράκτιες περιοχές της Βόρειας Καρολίνα τη Δευτέρα.

Ο Άρθουρ είναι μόνο η αρχή μιας ιδιαίτερα δραστήριας περιόδου τυφώνων σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Το Earth System Science Center εκτιμά ότι θα σημειωθούν συνολικά 13 έως 24 επώνυμες καταιγίδες. Μια καταιγίδα αποκτά όνομα όταν το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων αξιολογεί πως η ταχύτητα του ανέμου ξεπερνά τα 39 μίλια την ώρα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Οι ερευνητές του Penn State υπολογίζουν ότι θα υπάρξουν περίπου 20 τέτοιου είδους καταιγίδες, δηλαδή οκτώ παραπάνω από τον μέσο όρο των περασμένων τριάντα ετών, πράγμα που θα πρόσθτε το 2020 στις χρονιές με την πιο έντονη δραστηριότητα τυφώνων από τότε που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία.

Αν και δεν είναι βέβαιο πόσες από αυτές τις καταιγίδες θα πλήξουν τις ΗΠΑ, οι ερευνητές στο Colorado State University έχουν υπολογίσει πως υπάρχει σχεδόν 70% πιθανότητα αυτή τη χρονιά η χώρα να βιώσει τουλάχιστον ένα μεγάλο τυφώνα. Αναφέρονται σε μετεωρολογικό φαινόμενο κατηγορίας τρία ή και εντονότερο, με τους ανέμους να ξεπερνούν τα 111 μίλια την ώρα, που θα πλήξει έντονα το αμερικανικό έδαφος.

«Στο βαθμό που μπορούμε να κάνουμε σχετικές προβλέψεις, αναμένουμε μια υπερβολικά έντονη περίοδο τυφώνων», τόνισε η Τζορντάν Τζόουνς, ερευνήτρια στο τμήμα ατμοσφαιρικής επιστήμης του Colorado State University. Η Τζόουνς αναφέρει ότι το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια αναμένεται να κρυώσει τα νερά του ειρηνικού, προκαλώντας ένα είδος ταλάντευσης, στο πλαίσιο του οποίου τα νερά του Ατλαντικού θα θερμανθούν σχηματίζοντας έντονους ανέμους – δηλαδή, τις ιδανικές συνθήκες δημιουργίας τυφώνα.

Το ενδεχόμενο ενός καταστροφικού τυφώνα δημιουργεί εντεινόμενο άγχος στις παραλιακές πολιτείες των ΗΠΑ, όπως είναι η Φλόριντα και η Λουιζιάνα, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο επανέναρξης των οικονομικών δραστηριοτήτων μετά το lockdown.

Νέες στρατηγικές για την εκκένωση

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι άνθρωποι που θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους θα στοιβάζονταν σε προσωρινά καταλύματα. Εν μέσω κοροναϊού, όμως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε την αύξηση των πιθανοτήτων για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων. Έτσι, οι πολιτείες εγκαταλείπουν τις συνηθισμένες στρατηγικές τους.

«Στην πρώτη μας σύσκεψη για το θέμα, είπαμε «Θεέ μου, θα πρέπει να δημιουργήσουμε καταφύγια εν μέσω πανδημίας», αναφέρει ο Στίβεν Ντέιβις, πρόεδρος του All Hands Consulting, μιας εταιρείας προετοιμασίας για φυσικές καταστροφές. «Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, γιατί δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τους πολίτες σε ένα δημόσιο σχολείο τη στιγμή που ο ιός εξαπλώνεται. Είναι μια πρόκληση. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε τα πάντα από την αρχή».

Οι ειδικοί προσπαθούν να εντάξουν την κοινωνική αποστασιοποίηση στη στρατηγική τους, επιστρατεύοντας μεγαλύτερο αριθμό καταφυγίων, επιτρέποντας στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους να μοιραστούν και φροντίζοντας οι φιλοξενούμενοι να χρησιμοποιούν μάσκα και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Πριν η καταιγίδα χτυπήσει, ενδέχεται να επιταχθούν δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ αντί για τη συνηθισμένη χρήση λεωφορείων για την εκκένωση περιοχών, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν εταιρείες που μισθώνουν ΙΧ.

Οι δυσκολίες δεν σταματούν στην ανάγκη για αποστάσεις

Άλλο ένα πρόβλημα που προκύπτει από την πανδημία, είναι το γεγονός ότι οι εθελοντές που συνήθως βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδέχεται να νοσήσουν ή να φοβούνται να πλησιάσουν τους πολίτες σε κίνδυνο για να μην μολυνθούν. Παράλληλα, ενδέχεται να μην υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης γιατρών και ιατρικών προμηθειών από άλλες πολιτείες σε εκείνες που αντιμετωπίζουν ακραία φυσικά φαινόμενα. Η οικονομική ύφεση από την άλλη, συνεπάγεται ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα είναι ικανοί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους εν αναμονή τυφώνα.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πιο άμεσες και έντονες από ό,τι πιστεύαμε. Πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει την πιθανότητα ένας τυφώνας να εξελιχθεί σε μεγάλη καταιγίδα με ταχύτητες ανέμων άνω των 110 μιλίων την ώρα κατά 8% για κάθε δεκαετία από το 1979 μέχρι σήμερα. Αυτή η τάση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη με την πάροδο των ετών.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024