Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Είναι όνειρο να εργάζεσαι στο επίπεδο που προσφέρει ο Ολυμπιακός»

«Είναι όνειρο να εργάζεσαι στο επίπεδο που προσφέρει ο Ολυμπιακός»

Ο διατροφολόγος του Ολυμπιακού, Ερνάνι Γκόμες, μίλησε στους συμπατριώτες του για τη δουλειά του στο μεγάλο λιμάνι, τη σχέση του με τον Πέδρο Μαρτίνς και δήλωσε ευγνώμων για όσα ζει όλα αυτά τα χρόνια με τον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει έτη φωτός από τους ανταγωνιστές του και το επίπεδό του είναι εφάμιλλο των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης. Η διοίκηση του συλλόγου έχει δώσει στον Πέδρο Μαρτίνς όλα τα εφόδια που χρειάζεται και ο Πορτογάλος τεχνικός δουλεύει καθημερινά μαζί με τους συνεργάτες του για να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε τίτλους και σπουδαίες διακρίσεις.

Ενας από τους συνεργάτες του Μαρτίνς είναι ο διατροφολόγος, Ερνάνι Γκόμες. Ο Πορτογάλος ανήκει στο ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού και προσπαθεί από το πόστο του για το καλό της ομάδας. Ο Ιβηρας, που συνεργάζεται μάλιστα και με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, μίλησε στους συμπατριώτες του για τη δουλειά του. Ο Ερνάνι Γκόμες μίλησε για τις οι αρμοδιότητές του στο μεγάλο λιμάνι, για τη σχέση του με τον Πέδρο Μαρτίνς και δήλωσε ευγνώμων για όσα ζει όλα αυτά τα χρόνια με τον Ολυμπιακό.

Αρχικά, ανέλυσε στους συμπατριώτες του τις αρμοδιότητές του. «Συνήθως, ο διατροφολόγος βρίσκεται στο ιατρικό τμήμα και συνεργάζεται στενά με την τεχνική ομάδα και τον σεφ του συλλόγου. Τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων όσων σχετίζονται με τη διατροφή των παικτών, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσης και την προστασία της υγείας τους. Γίνεται αξιολόγηση του βάρους, αλλά και των άλλων χαρακτηριστικών του σώματος του παίκτη. Συζητάω συνεχώς με τους παίκτες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το φαγητό.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την πραγματικότητα του παίκτη. Με ποιον ζει, αν ξέρει να μαγειρεύει. Χρειάζεται να έχει μια καλή σχέση με τον γιατρό και τον γυμναστή. Επίσης, γίνονται τακτικά εξετάσεις αίματος, ενώ τα τα μενού προετοιμάζονται στο αθλητικό κέντρο. Από εκεί, ακολουθούν την ομάδα στα διάφορα ταξίδια. Τα τρόφιμα και τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και τους στόχους, που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή. Υπάρχουν περίοδοι, στις οποίες η προτεραιότητα μπορεί να είναι η βελτιστοποίηση του σώματος, ενώ υπάρχουν και περίοδοι με συνεχόμενα παιχνίδια, που πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην αποκατάσταση. Το μενού και τα συμπληρώματα διατροφής προσαρμόζεται ανάλογα τις περιόδους».

Μάλιστα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για το μενού λαμβάνεται υπόψιν η θρησκεία και η χώρα καταγωγής του κάθε αθλητή.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια στενή και ενσυναίσθηση σύνδεση με κάθε παίκτη. Να γνωρίζουμε την πραγματικότητά τους στο σπίτι, να τους κατανοήσουμε, να γνωρίζουμε τις ανάγκες τους, τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει, τον πολιτισμό και τη θρησκεία τους. Μεγάλο μέρος αυτής της γνώσης δεν αποκτάται ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο, αλλά με κοινωνική αλληλεπίδραση. Με συνομιλίες στον διάδρομο, στο γυμναστήριο κτλ. Έτσι, μπορούμε να είμαστε πιο χρήσιμοι και να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δουλειές που κάνει μόλις φτάσει στο αθλητικό κέντρο του Ολυμπιακού. «Είμαι ο πρώτος που φτάνω στο αθλητικό κέντρο κάθε πρωί. Συχνά ελέγχω το βάρος συγκεκριμένων παικτών ή ακόμα και ολόκληρης της ομάδας. Ελέγχω το μενού που προορίζεται για τον μπουφέ και . πριν από την προπόνηση συζητάω με τους παίκτες. Οσο διαρκεί η προπόνηση εγώ ετοιμάζω το μενού για μετά την προπόνηση και επιλέγω τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Μετά την προπόνηση, παραμένω δίπλα στους παίκτες και συζητάω μαζί τους διάφορα θέματα, που με βοηθούν στη δουλειά μου. Για το αν αισθάνονται κόπώσή, αν έχουν μια ενδεχόμενη αδιαθεσία και αν είναι ικανοποιημένοι από το φαγητό».

Για τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα, αλλά και τη δουλειά του ο κορωνοϊός: «Πάντα διατηρούσα τακτική επαφή με τους παίκτες, έστω και από απόσταση, επιδιώκοντας να τους βοηθήσω, προσφέροντάς τους συμβουλές για υγιεινή διατροφή. Πλέον, έχουμε δημιουργήσει διάφορους όρους για το μεσημεριανό γεύμα, ενώ το ίδιο ισχύει για το δείπνο, για τα σνακ και για τα συμπληρώματα. Τους δόθηκε επίσης υλικό για να μπορούν να εκπαιδεύονται στο σπίτι. Τους είχαμε να μετρούν το βάρος τους και να μας στέλνουν τις φωτογραφίες, προκειμένου να αποφευχθούν σημαντικές διακυμάνσεις», είπε.

Ο Ερνάνι αποκάλυψε ότι βοηθάει με τις γνώσεις του και τη Νότιγχαμ Φόρεστ, που επίσης ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Στην αρχή της σεζόν, μου ζήτησαν να συνεργαστώ και με την Νότιγχαμ Φόρεστ. Η συνάντηση έγινε στο αθλητικό κέντρο εδώ στην Αθήνα, αλλά έχω πάει πολλές φορές και στο Νότιγχαμ. Το κλίμα είναι διαφορετικό στις δύο χώρες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ενυδάτωση και τη διατροφική συμπεριφορά. Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ο αυξημένος αριθμός ταξιδιών με λεωφορείο στην Αγγλία και αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε κάποιες αλλαγές στα μενού. Αντίθετα, στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε πιο συχνά το αεροπλάνο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Πέδρο Μαρτίνς και θυμήθηκε το τηλεφώνημα – πρόταση που δέχθηκε από τον Πορτογάλο προπονητή, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Ολυμπιακού.

«Δούλεψα έξι χρόνια στην Ρίο Αβε. Δύο από αυτά ήταν με τον κύριο Πέδρο Μαρτίνς. Στο μεταξύ, ο κ. Μαρτίνς πήγε στη Βιτόρια Γκιμαράες. Σε αυτό το διάστημα από όσο θυμάμαι, δεν είχαμε μιλήσει. Ένα απόγευμα της Παρασκευής, εκείνη τη στιγμή μελετούσα στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής, όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μαρτίνς. Είχα διαβάσει ότι είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό και θα ετοίμαζε την ομάδα για την επόμενη σεζόν. Σε δευτερόλεπτα έφυγα από τη βιβλιοθήκη και απάντησα στο τηλεφωνημα. Είχα την ελπίδα ότι θα μπορούσε να είναι μια πρόσκληση. Μου είπε ότι ο σύλλογος χρειαζόταν κάποιον σε αυτήν την θέση και με ρώτησε αν θα ήθελα τη δουλειά».

Τέλος, δήλωσε ευγνώμων για όσα ζει στο μεγάλο λιμάνι: «Προφανώς, είμαι πολύ ευγνώμων για την ευκαιρία. Εκτός από το επαγγελματικό βήμα, σε όσους αρέσει το ποδόσφαιρο, είναι ένα όνειρο να εργαστούν σε αυτό το επίπεδο. Είχα ήδη την ευτυχία να ζήσω μαγικές και ιστορικές ευρωπαϊκές βραδιές μαζί με το κλαμπ».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024