«Πράσινο φως» στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν χτες ομόφωνα τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της Λεωφόρου Συγγρού. Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικες δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου),το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.

Το σχέδιο

Δεν θα ξεπερνούν τα 21μ. πλέον τα κτίρια που θα οικοδομούνται πέριξ της Ακρόπολης, το μέγιστο θα είναι τα 24 μ. για εκείνα που θα έχουν πρόσοψη προς τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ δεν θα επιτρέπεται στις ταράτσες τους η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι χρηστικοί κλωβοί των ανελκυστήρων, το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ. ενώ θα επιτρέπεται και φύτευση ύψους 1 μ.

Αυτά προβλέπονται στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι», υπέρ του οποίου γνωμοδότησε ομόφωνα απόψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 μ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το ξεπερνούν. Και είναι η υπόθεση του εν λειτουργία ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου που ανακίνησε το θέμα και για το οποίο το ΚΑΣ προσφάτως γνωμοδότησε υπέρ της αφαίρεσης δύο ορόφων του ώστε το ύψος του να διαμορφωθεί στα 24 μ. (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προβλεπόμενες απολήξεις), ώστε να μην πλήττει αισθητικά τον Ιερό Βράχο. Το σημερινό του ύψος είναι 36μ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο