Δεν πτοείται ο ΠΟΥ: «Θα συνεχίσουμε να ηγούμαστε της παγκόσμιας μάχης κατά του κοροναϊού»
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κοροναϊού, η οποία «απειλεί να διαρρήξει τον ιστό της διεθνούς συνεργασίας» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ευχαρίστησε «τα πολλά κράτη μέλη που εξέφρασαν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους» στη διήμερη ετήσια υπουργική συνέλευση του οργανισμού.
Χαιρέτισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που εγκρίθηκε με συναίνεση από τα 194 κράτη μέλη του ΠΟΥ, η οποία ζητεί ανεξάρτητη αξιολόγηση της διεθνούς αντίδρασης «συμπεριλαμβανομένης, χωρίς να περιορίζεται σε αυτήν, της απόδοσης ΠΟΥ».
«Θέλουμε λογοδοσία περισσότερο από οποιονδήποτε» είπε ο Τέντρος. «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατηγική ηγεσία για τον συντονισμό της παγκόσμιας αντίδρασης» στην πανδημία.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν έκανε καμία αναφορά σε απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώθηκε σε επιστολή του προς τον ΠΟΥ, ότι θα σταματήσει μόνιμα τη χρηματοδότηση για τον ΠΟΥ, εάν ο οργανισμός δεν δεσμευτεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις εντός 30 ημερών και ότι θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό.

Οι βασικοί χρηματοδότες του ΠΟΥ
Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.
Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.
Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Νόμιζα πως θα πεθάνω» – To ύποπτo ανεύρυσμα και τα αναφιλητά της Πενέλοπε Κρουζ στις Κάννες
- Τραμπ: Όλοι οι διαμεσολαβητές να υπογράψουν τις Συμφωνίες του Αβραάμ – «Παράθυρο» και για το Ιράν
- ΠΑΕ ΑΕΚ: «Δύναμη και κουράγιο Τραϊανέ. Είμαστε στο πλευρό σου» (pic)
- Ξεπέρασαν τα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη στο ΚΕΑΟ / ΕΦΚΑ – Λύση ή παρηγοριά η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων;
- Ηράκλειο: Νέα στοιχεία στην υπόθεση κακοποίησης της 3χρονης – Τα δύο νεκρά μωρά και το τεστ DNA
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί αποχώρησε η κοινοπραξία ExxonMobil – HELLENiQ Energy από την Κρήτη;
- Η ηρεμία του να ξέρεις ότι είσαι, επιτέλους, σπίτι
- Το βίντεο της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο: «Το πάρτι της ζωής μας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-150x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 25.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/jeffrey-lai-Cz57JO4T0gQ-unsplash-315x220.jpg)












































![Εξοχικές κατοικίες: Με άνοδο 10,8% «τρέχουν» φέτος οι τιμές [πίνακας]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/exohiko_mykonos-1280x720-1-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442