Χτισμένο σε κλειστό και απάνεμο κόλπο της αργολικής γης με θαυμάσιο φυσικό λιμάνι και αρκετό πράσινο, το Πόρτο Χέλι διαθέτει αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή και δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Στη νότια πλευρά του κόλπου του Πόρτο Χελίου, σε θέση κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Αλιέων, καταποντισμένου εν μέρει οικισμού, που οφείλει την ονομασία του στην ενασχόληση των κατοίκων του με το ψάρεμα και τη συλλογή κοχυλιών πορφύρας.

Ο οικισμός των Αλιέων, που διέθετε τείχος, στρατώνες και οχυρωμένο λιμάνι-ναύσταθμο, γνώρισε περίοδο ακμής τον 5ο και τον 4ο αιώνα π.Χ. χάρη στη συνδρομή των Τιρυνθίων, εγκαταλείφθηκε δε στα τέλη του 4ου ή τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.

Σώζονται λείψανα της ακρόπολης και της αρχαίας πόλης των Αλιέων (οικοδομικά κατάλοιπα από δημόσια κτίρια, ιερά, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις κ.ά., τμήματα του τείχους και των πύργων της οχύρωσης).

Στους Νεότερους Χρόνους, χρήση του ασφαλούς λιμένος του Πόρτο Χελίου έκαναν ναυτικοί κυρίως από το Κρανίδι και την Ερμιόνη.

Σε μικρή απόσταση από το Πόρτο Χέλι βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Βερβερόντας, τα νερά της οποίας θεωρούνται από τους ντόπιους ιαματικά.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η λιμνοθάλασσα αποτελούσε καταφύγιο βερβερίνων πειρατών.

Κοντά στο Πόρτο Χέλι βρίσκονται ωραίες παραλίες, όπως η Χηνίτσα με την καταπληκτική αμμουδιά και την άρτια οργάνωση, τα Λιμανάκια, το Κουνούπι, η Πετροθάλασσα, η Βερβερόντα, τα Πευκάκια και η Κορακιά.

Η παραλία της Χηνίτσας

Στην ευρύτερη περιοχή, νότια – νοτιοανατολικά από το Πόρτο Χέλι, βρίσκονται η Κόστα, από την οποία διαπεραιώνονται στις Σπέτσες όσοι φθάνουν οδικώς κοντά στο νότιο άκρο της αργολικής χερσονήσου, και ο Άγιος Αιμιλιανός, περιοχή με όμορφες ακρογιαλιές, το ομώνυμο εκκλησάκι, εξοχικές κατοικίες και πολυτελείς βίλες.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, πλην εκείνης στην οποία εικονίζεται η παραλία της Χηνίτσας, προέρχονται από την ομάδα του facebook «Πόρτο Χέλι – Όμορφες εικόνες, ιστορία, πολιτισμός».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο