Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυλαία στη δίκη Τοπαλούδη : Ο πόνος των γονιών της Ελένης - Η νέα έρευνα για το Ροδίτη

Αυλαία στη δίκη Τοπαλούδη : Ο πόνος των γονιών της Ελένης – Η νέα έρευνα για το Ροδίτη

Για τους γονείς της Ελένης το αίσθημα της ανακούφισης είναι μόνο στιγμιαίο: ένας νέος αγώνας θα αρχίσει όταν η υπόθεση πάει στο Εφετείο.

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην δίκη για την υπόθεση της δολοφονίας και του βιασμού της Ελένης Τοπαλουδη.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της 19χρονης φοιτήτριας χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκαν ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξης στον καθένα.

Από το πρωί της Παρασκευής, δεκάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου ανακοινώθηκε η καταδίκη των δύο ανδρών, με κάλεσμα της φεμινιστικής συλλογικότητας «Καμία Ανοχή».

Η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε εν μέσω συνθημάτων με κυρίαρχο το «Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη» το οποίο φώναξε κλαίγοντας και με σφιγμένη την γροθιά της, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο υποβασταζόμενη.
Όμως, όπως είπε και ο πατέρας της Ελένης, το αίσθημα της ανακούφισης είναι μόνο στιγμιαίο: ένας νέος αγώνας θα αρχίσει όταν η υπόθεση πάει στο Εφετείο.

 «Η απόφαση δεν με ικανοποιεί»

Η μητέρα της φοιτήτριας, μετά από πολύμηνο αγώνα για τη δικαίωση της κόρης της, ξέσπασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η απόφαση δεν την ικανοποίησε. Γιατί αν και το δικαστήριο επέβαλε τις πλέον βαριές ποινές, οι δολοφόνοι του παιδιού της δεν πρόκειται να παραμείνουν ισόβια μέσα στο κελί τους.

«Είναι νόμοι που προκαλούν το κοινό αίσθημα» ανέφερε στους δημοσιογράφους και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να δείξει θάρρος και δύναμη και να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. «Τα ισόβια να είναι ισόβια, όχι σε 8 και 9 χρόνια να βγαίνουν στην κοινωνία οι στυγνοί εγκληματίες» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι οι δύο καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν όλες τις μορφές βίας εις βάρος του παιδιού της.

Η μητέρα του θύματος αναφέρθηκε και στην εισαγγελική λειτουργό, η οποία δίχασε με την αγόρευσή της χαρακτηρίζοντάς την «άξια» και ζητώντας «να μην καταφέρονται εναντίον της γιατί είναι πολύ μικροί στο ανάστημα όλοι αυτοί».

Συγκινεί ο πατέρας

Δικαίωση ένιωσε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, ακούγοντας την απόφαση για τις ποινές στους ενόχους για τη δολοφονία και τον βιασμό του παιδιού του.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη… Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάνανε προς το τέλος να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες , υπουργούς παρά υπουργούς … εμείς είμαστε μακριά από κόμματα…» ήταν τα λόγια του πατέρα.

Ο κ. Τοπαλούδης, συγκλόνισε με τα λόγια του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA:

«Είναι μια ψυχική δικαίωση. Δικαίωση στην ουσία, δεν μπορεί να υπάρξει, εφόσον η Ελένη μας δεν θα γυρίσει πίσω. Υπάρχει μόνο μια ψυχική ανακούφιση. Και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη ανακούφιση αν τα ισόβια γίνουν πράγματι ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα.

Αναφερόμενος στους γονείς των καταδικασθέντων ο κ. Τοπαλούδης δήλωσε «λυπάμαι, μακάρι να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γνωριζόμασταν» ενώ τόνισε παράλληλα πως «δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι να ψεύδονται συνεχώς. Δεν γίνεται κάποιοι να συκοφαντούν έτσι το κορίτσι μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τέρατα τους βιαστές και δολοφόνους της κόρης του υπογραμμίζοντας πως δεν βρέθηκε κανένας μάρτυρας κατά τη διάρκεια της δίκης που είχε να πει έναν καλό λόγο για αυτούς.

Αναφερόμενος τώρα στο ρόλο της Εισαγγελέως κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κ. Τοπαλούδης υποστήριξε πως οι ήρωες αυτής της διαδικασίας ήταν οι δικαστές και οι ένορκοι, αλλά πρωτίστως η εισαγγελέας.

«Ειλικρινά μας συγκλόνισε. Γιατί μίλησε τεκμηριωμένα νομικά και ανθρώπινα. Μακάρι να έχουμε τέτοιους εισαγγελείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλούδης.

Τέλος ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που ήρθαν για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε «είμαστε στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη».

Καμία μεταμέλεια από τους ενόχους

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία της Ελένης, η τραγωδία βρήκε την κατάληξή της. Η δίκη για την υπόθεσή της απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, ειδικά την εβδομάδα που πέρασε.

Δίχως καμία μεταμέλεια, οι δύο κατηγορούμενοι δεν είπαν ποτέ την αλήθεια: δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι βίασαν την Ελένη Τοπαλούδη, αλλά υποστήριξαν ότι η κοπέλα πήγε μαζί τους με τη θέλησή της. Όσον αφορά στη δολοφονία, ο ένας τα έριχνε στον άλλον. Ο ευκατάστατος Ροδίτης, μάλιστα, είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε βαριά ψυχολογικά προβλήματα, ευτελίζοντας την όλη διαδικασία.

Οι δυο κατηγορούμενοι άκουσαν αμίλητοι την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή τους, ενώ λίγο αργότερα άκουγαν να τους επιβάλλεται η ποινή των ισοβίων και των 15 ετών κάθειρξης.

Άλλωστε το δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» είπε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι δεν ακούσθηκαν αλήθειες στη δικαστική αίθουσα.

Η ίδια έκανε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης των κατηγορουμένων μέχρι το τέλος ενώ μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγγνώμη» είπε η εισαγγελέας.

«Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν»,σημείωσε. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της, μέλη του ακροατηρίου την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Έρευνα κατά του ιδιώτη ψυχίατρου

Την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον ροδίτη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη θα ζητήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγιαδήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024