Στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup αναμένεται να βρεθεί το πρόγραμμα στήριξη της απασχόλησης και των εργαζομένων μέσω SURE καθώς και να καθοριστεί το ποσό που θα λάβει η κάθε χώρα.

Η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της απασχόλησης, θέλοντας να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση στοχεύει στο σημερινό Eurogroup να προσπαθήσει να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί από τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στο πρόγραμμα SURE.

Ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τις ευρωπαϊκές αρχές την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων αποφάσεων για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων μέσω του Sure.

Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το  μέτρο της κρατικής επιδότησης των μισθών.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν στους όρους, τη μορφή χρηματοδότησης, τα κριτήρια διανομής καθώς και το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η κάθε χώρα από αυτό το πρόγραμμα.

Οι αρχικοί υπολογισμοί αναφέρουν ότι στην Ελλάδα αντιστοιχεί κονδύλι 1,4 δισ., αλλά όπως ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, το τελικό ποσό θα είναι μεγαλύτερο από 1,5 δισ. και ο ευσεβής πόθος είναι να φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ.

Οι προτεραιότητες

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

-Να αποφευχθούν οι μαζικές καταγγελίες συμβάσεων.

-Να μην χαθεί σημαντικό μέρος του εισοδήματος για τους εργαζομένους που όλο το προηγούμενα χρόνια, ελέω μνημονίων, σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της επιστροφής.

-Να θεσπιστούν μέτρα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζικής εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονικά περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr