Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
5.000 ευρώ σε κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

5.000 ευρώ σε κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις

Το σχέδιο Βορίδη για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας που χτυπήθηκε από τον κοροναϊό

Τα μέτρα στήριξης αγροτών και των μικρών ή μεσαίων γεωργικών επιχειρήσεων (μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης αγροτικών προϊόντων) που επηρεάστηκαν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού εξέτασαν προχθές οι υπουργοί Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν οι ενισχύσεις με έως και 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση που πρότεινε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Οι υπουργοί Γεωργίας τάχθηκαν στο σύνολό τους υπέρ του μέτρου, με κάποιους εξ αυτών – μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης – μάλιστα να ζητούν μετ’ επιτάσεως την αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τον ευρωπαίο επίτροπο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Κονδύλια

Αυτό που απομένει τώρα για την αποδέσμευση των κονδυλίων που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς που είδαν τις σοδειές τους αδιάθετες λόγω της πανδημίας και των όσων ακολούθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – κυρίως με σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές – είναι η ψήφιση του χρηματοδοτικού μέτρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας αποκλειστικά στα «ΝΕΑ» ο Βορίδης σημείωσε σχετικά: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το υπό έγκριση Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το στηρίζουμε μετ’ επιτάσεως στο πλαίσιο των κρίσιμων μέτρων που λαμβάνονται για την ανακούφιση των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα και της πατρίδας μας. Εκτιμούμε παράλληλα ότι για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου θα απαιτηθεί ποσοστό ύψους 2% του ΠΑΑ χρηματοδοτούμενο πλήρως (100%) από την ΕΕ».

Το εν λόγω μέτρο, το οποίο χαρακτηρίζεται ως έκτακτο και προσωρινό, θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε κράτους – μέλους και προβλέπει τη στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και κατηγοριοποίησης των επιλέξιμων δικαιούχων με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια. Στόχος είναι, οι ενισχύσεις να καταβληθούν με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία, στη βάση επαρκούς τεκμηρίωσης αφενός της ζημίας που έχει υποστεί κάθε τομέας ή κλάδος και αφετέρου του ύψους του κατ’ αποκοπήν ποσού ενίσχυσης που θα χορηγηθεί.

Δικαιούχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται όσοι παραγωγοί ή μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις επλήγησαν από τα συνεπακόλουθα της πανδημίας του COVID-19 και μπορούν να τεκμηριώσουν ζημία. Μάλιστα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν συμψηφίζεται με όσα έχουν ήδη ληφθεί (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών ή επιχειρήσεων.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες κάθετες υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί η επιλεξιμότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νέου μέτρου (τεκμηρίωση της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος και καθορισμός του ύψους του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης). Επίσης, η διαχειριστική Αρχή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζονται τις θεσμικές και τεχνικές παραμέτρους ενεργοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

Επιπλέον, της πρόβλεψης για ενεργοποίηση του νέου μέτρου, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

Αγγελος Σκορδάς

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024