Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός:  Η αγορά που συνεχίζει να πουλά νυχτερίδες, φίδια και σαύρες

Κοροναϊός: Η αγορά που συνεχίζει να πουλά νυχτερίδες, φίδια και σαύρες

Εδώ και χρόνια, οι λάτρεις των ζώων και οι ακτιβιστές της άγριας πανίδας προέτρεψαν τους αξιωματούχους να κλείσουν την αγορά, γνωστή ως Extreme Market Tomohon. Τώρα, η πανδημία του κοροναϊού τους δίνει έναν άλλο λόγο να πιέσουν τους αξιωματούχους να αναλάβουν επιτέλους δράση

Έξι ημέρες την εβδομάδα, στην πιο διαβόητη αγορά της Ινδονησίας οι κρεοπώλες συγκεντρώνονται και σφαγιάζουν νυχτερίδες, αρουραίους, φίδια και σαύρες που ελήφθησαν από τις άγριες περιοχές του νησιού Sulawesi.

Μερικοί σφαγιάζουν επίσης σκύλους – πολλοί εκ των οποίων εκτιμάται πως είναι κατοικίδιοι που έχουν κλαπεί – προκαλώντας κατακραυγή από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Εδώ και χρόνια, οι λάτρεις των ζώων και οι ακτιβιστές της άγριας πανίδας προέτρεψαν τους αξιωματούχους να κλείσουν την αγορά, γνωστή ως Extreme Market Tomohon. Τώρα, η πανδημία του κοροναϊού τους δίνει έναν άλλο λόγο να πιέσουν τους αξιωματούχους να αναλάβουν επιτέλους δράση.

«Η αγορά είναι σαν μια καφετέρια για παθογόνα» δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής εμπειρογνώμονας της ειδικής ομάδας κοροναϊών της Ινδονησίας, Wiku Adisasmito, ο οποίος παρότρυνε την κυβέρνηση να κλείσει τις αγορές άγριας ζωής της χώρας. «Η κατανάλωση άγριων ζώων είναι όπως το παιχνίδι με τη φωτιά».

Το μάθημα της Ουχάν

Το πρώτο κύμα κρουσμάτων στο παγκόσμιο ξέσπασμα συνδέθηκε με μια αγορά στην Ουχάν της Κίνας, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα και θεωρείται πως δημιουργήθηκε μια ευκαιρία για το άλμα του ιού στους ανθρώπους. Ο ιός SARS, ο οποίος σκότωσε 800 ανθρώπους παγκοσμίως, πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες πριν εξαπλωθεί σε μια αγορά στην Κίνα και τελικά μολύνει ανθρώπους το 2002.

Η Κίνα διέταξε το κλείσιμο όλων των αγορών άγριας ζωής μετά το ξέσπασμα τον Δεκέμβριο. Τώρα, η αγορά Tomohon της Ινδονησίας είναι μια από τις μεγαλύτερες στην περιοχή που εξακολουθεί να πουλά άγρια ζώα και το κρέας τους για κατανάλωση.

Ωρολογιακή βόμβα

Τα περισσότερα από τα άγρια ζώα στο Tomohon σφαγιάζονται πριν φτάσουν στην αγορά. Είναι κυρίως σκυλιά που διατηρούνται ζωντανά σε κλουβιά και σκοτώνονται επί τόπου για πελάτες που λένε ότι προτιμούν το κρέας φρέσκο.

«Είναι σαν ωρολογιακή βόμβα» δήλωσε ο Μπίλι Γκουσταφιάντο Λόλοβανγκ, διευθυντής στο κέντρο διάσωσης Άγριας Ζωής στην κοντινή πόλη Μπιτούνγκ. «Περιμένουμε να γίνουμε το επίκεντρο μιας πανδημίας όπως η Ουχάν» προειδοποιεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι ορισμένα ζώα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων, που λέγεται ότι θεραπεύουν το άσθμα. Στο Βόρειο Σουλαουέσι, που περιλαμβάνει την Tomohon, το κρέας από άγρια ζώα αποτελεί ένα τόσο μεγάλο μέρος της τοπικής διατροφής που συχνά πωλούνται σε σούπερ μάρκετ φίδια και νυχτερίδες.

«Πριν από τον ιό, οι νυχτερίδες ήταν τα πιο δημοφιλή ζώα για κατανάλωση μαζί με τους αρουραίους και τους πύθωνες» δήλωσε ο Roy Nangka, 40 ετών, ο οποίος εργάζεται σε κρεοπωλείο στο Tomohon από το 1999. «Τώρα οι άνθρωποι αγοράζουν ως επί το πλείστον το κρέας των χοίρων και των αγριόχοιρων».

Η Ινδονησία, η οποία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, καθυστέρησε να αναγνωρίσει την απειλή του κοροναϊού και υστερεί πολύ σε τεστ διάγνωσης. Από την Τετάρτη, η Ινδονησία είχε καταγράψει 15.438 κρούσματα και 1.028 θανάτους, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ανατολική Ασία μετά την Κίνα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024