Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Το ΕΣΥ «γιόρτασε» τις δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτών

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Το ΕΣΥ «γιόρτασε» τις δεκάδες χιλιάδες ελλείψεις νοσηλευτών

Με κεντρικό σύνθημα η φωνής μας θα ακουστεί ξανά κάτω από τις μάσκες, πραγματοποιήθηκαν τοπικές συγκεντρώσεις σε κάθε νοσοκομείο από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών. Τι ζητούν οι υγειονομικοί και ποια τα μηνύματα πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Σε μέρα κινητοποιήσεων μετέτρεψαν την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, οι υγειονομικοί της χώρας προχωρώντας το πρωί σε τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα νοσοκομεία.

Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση

Οι νοσηλευτές με τη στήριξη των νοσοκομειακών γιατρών ανέδειξαν τις κύριες παθογένειες της δημόσιας υγείας όπου με ευθύνη των κυβερνήσεων είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Κεντρικό τους σύνθημα ήταν πως για ακόμα μια φορά η φωνή θα ακουστεί κάτω από τις μάσκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30-35 χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ η συντριπτική πλειοψηφία είναι στις θέσεις νοσηλευτών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το σημερινό ύψος των Δημόσιων Δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες και διεκδικεί την σταδιακή αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (7,5% ΑΕΠ).

Στην ίδια κατεύθυνση η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3000-4000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτει τις 1500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις.

Παράλληλα και η ΠΟΕΔΗΝ ζητά τη μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ ανεξάρτητα ημερομηνιών πρόσληψης).

Ταυτόχρονα απαιτεί την εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων.

3500 κλίνες ΜΕΘ

Κοινό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και μάλιστα πριν από την πανδημία είναι η ανάπτυξη 3500 κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι με την όποια ενίσχυση σε ΜΕΘ έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με βάση το αίτημα των υγειονομικών το ΕΣΥ καλύπτει μόλις το 1/3 των αναγκών του καθώς ίσα που ξεπερνούν τις 1000 κλίνες από 565 που ήταν πριν την πανδημία του κοροναϊού.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «οι κλίνες ΜΕΘ δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά το Χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης».

Βεβαίως από τα αιτήματα των υγειονομικών δεν έλειψαν η ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του προσωπικού, εργαστηριακά τεστ για τον κοροναϊό για όλους τους εισαγόμενους ασθενείς και τακτικοί έλεγχοι στο προσωπικό.

Χωρίς ΒΑΕ και με 650 ευρώ μισθό ο νεοδιόριστος

Το ζήτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με αναγνώριση των ασφαλιστικών ετών που διανύθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση ήταν επίσης στα αιτήματα που ανέδειξαν οι νοσηλευτές και γιατροί.

Όπως τονίζεται «ανήκουμε όλοι σε ενιαίο φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ και δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα (οι πρώην ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο).

Στην ίδια λογική απαιτούν «άμεση αύξηση των μισθών, νυκτερινών και αργιών» και τονίζουν ότι «ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς ½ ευρώ την ώρα. Είναι κοροϊδία».

Στάση εργασίας την Πέμπτη

Μάλιστα οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ δεν σταματούν σήμερα αλλά θα υπάρξει νέο αγωνιστικό ραντεβού μεθαύριο Πέμπτη το μεσημέρι με συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για το νοσηλευτικό προσωπικό της Αττικής και στις ΥΠΕ για τις περιφέρειες.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης έχουν οριστεί για τις 12μ στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας μεταξύ 11πμ και 3μμ.

Κύριο αίτημα της στάσης εργασίας είναι η αντίθεση στην ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία συστήνονται δύο κλάδοι Νοσηλευτικού Προσωπικού. Ο ένας κλάδος θα περιλαμβάνει τους ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτές (πανεπιστημιακή και τεχνολογική εκπαίδευση) και ο δεύτερος κλάδος τους ΔΕ (δημοτική εκπαίδευση) βοηθούς Νοσηλευτές.

«Το Υπουργείο Υγείας δεν μπήκε στον κόπο να καλέσει την ΠΟΕΔΗΝ για να συζητήσουμε τη διαχρονική θέση μας που είναι ενιαίος κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ με έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που θα προβλέπουν διακριτό καθηκοντολόγιο και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της κάθε κατηγορίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ δεν επιδιώκει να καταργήσει τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό.

Πρέπει όμως η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα με τη σύσταση ενιαίου κλάδου, την τεράστια προσπάθεια που γίνεται από το λιγοστό Νοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και με αλλότρια καθήκοντα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Τα μηνύματα πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

Τη στήριξη τους στον αγώνα των υγειονομικών για μόνιμες προσλήψεις και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ) εξέφρασαν στα μηνύματά τους για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και η Φώφη Γεννηματά.

Για μακρόπνοη στήριξη του ΕΣΥ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών από 12 νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακατανόητη και απαράδεκτη άρνηση

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε μαζί με τον Βασίλη Κικίλια το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με την Διοίκηση, με τομεάρχες νοσηλεύτριες και διευθυντές γιατρούς.

Πάντως ο καρδιολόγος και πρόεδρος των σωματείου εργαζομένων του Ευαγγελισμού και εκπρόσωπος των γιατρών στη Διοίκηση του νοσοκομείου Ηλίας Σιώρας κατήγγειλε ότι «δεν έγινε αποδεκτό το αίτημά μας να παρευρεθεί στη συνάντηση και εκπρόσωπος των εργαζομένων. Δεν γνωρίζουμε από πού προήλθε η άρνηση, όμως, τη βρίσκουμε ακατανόητη και απαράδεκτη.

Τα αιτήματά μας τα γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι και όλος ο ελληνικός λαός, όπως και όλες οι κυβερνήσεις, αλλά φαίνεται ότι δεν βρίσκουν «ευήκοα ώτα» στην κυβέρνηση.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον διπλό αγώνα: από τη μια, αφοσιωμένοι στην υπηρεσία της υγείας του λαού ενάντια στην πανδημία, αλλά και σε κάθε άλλη νόσο» ανέφερε ο κ. Σιώρας μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων του Ευαγγελισμού έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στο πλαίσιο των δράσεων των υγειονομικών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών.

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024